Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin en seçkin 50 koleksiyonerinin ‘‘en sevdiği’’ eserlerden oluşan sergi 26 Ocak'a kadar Yapı Kredi Kültür Merkezi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde görülebilir. Türk resim sanatının geldiği noktayı görmek için iyi bir fırsat olan bu sergiyi kaçırmayın.
En Sevdikleri’’ adını taşıyan serginin oluşmasını sağlayan koleksiyonerler arasında Raffi Portakal, Leyla-Mehmet Günyeli, Mustafa Taviloğlu, Serap-Yılmaz Ulusoy, Metin Akpınar, Faruk Malhan, Vitali Hakko ve Monik-Ceri Benardete gibi isimler yer alıyor.
Koleksiyonerliğe Fikret Mualla resimleri toplayarak başlayan Vitali Hakko, ‘‘Kendim için koleksiyoncuyum diyebilirim. Resmi ve sanatçıyı sevmemde mesleğimin etkisi var diyorum ama, bazen ruhumda bohemlik var mı acaba diye kendime sorduğum da oluyor,’’ diyor.
1970 sonrası gelişen sanat ortamında Avrupa'dan etkilenerek resim koleksiyonu yapmaya karar veren ve bugün de resim toplayan Mustafa Taviloğlu ise sanatçıları tanıdıkça koleksiyoner olduğunu ve resim görmeye vakit ayırarak her resmi seçerek aldığını söylüyor.
Sergide çağdaş Türk resminin öncüleri sayılabilecek Şeker Ahmet Paşa, Süleyman Seyyid, Osman Hamdi Bey, Hüseyin Zekai Paşa, Halil Paşa, Sami Yetik, Hoca Ali Rıza, Şevket Dağ, Namık İsmail, İbrahim Çallı, Avni Lifij, Hikmet Onat, Şefik Bursalı, Hale Asaf, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hamit Görele, Cevat Dereli, Cemal Tollu, Şeref Akdik, Hasan Vecih Bereketoğlu, Ali Avni Çelebi, Eren Eyüboğlu, Fikret Mualla, Sabri Berkel, Orhan Peker, Fahrünnisa Zeid, Hakkı Anlı, Mübin Orhon, Erol Akyavaş, Nejad Melih Devrim, Abidin Dino, Cihat Burak, İhsan Cemal Karaburçak, Avni Arbaş, Adnan Varınca, Nuri İyem, Neşet Günal, Turan Erol, Neş'e Erdok, Ömer Uluç, Altan Gürman, Yüksel Arslan, Alaattin Aksoy, Mehmet Güleryüz, Ergin İnan, Özer Kabaş, Burhan Uygur ve Muhsin Kut'un yapıtları görülebilir. Bu arada yapıtların çoğunun tuval üzerine yağlıboya olduğunu belirtelim.
Ayrıca sergi kapsamında sergiye eşlik eden bir katalog da hazırlanmış. Katalogda sergide yer alan resimlerin yanında Türkiye'de resim koleksiyonerliğini irdeleyen metinler yer alıyor.
Celal Üster koleksiyonerlik üzerine denemesinde ‘‘Her koleksiyon bir yapıt'tır’’ derken, Murat Ural ‘‘Resim ve Koleksiyonerleri’’ başlıklı incelemesinde Halil Şerif Paşa'dan İbnülemin Mahmut Kemal İnal'a, Kemal Erhan'dan Selçuk Altun'a kadar günümüz Türkiyesi'nde koleksiyonerliği inceliyor ve kendi ağızlarından koleksiyonlerin öyküsünü aktarıyor.
Sergi hafta içi saat 10.00-19.00 arası, Cumartesi günleriyse 10.00 ve 18.00 saatleri arasında gezilebilir. İstiklal Cad. 285, Beyoğlu. Tel: (0212) 252 47 00