Güncelleme Tarihi:
Sihirli bir değnek olsa, ‘Bugün ne pişirsem?’ sorusuna sizin yerinize cevap verse. Hatta bir güzellik yapsa sizin yerinize o pişirse…
Tamam tamam o kadar uzun boylu değil. Bir sihirli değnek olmayı vaat etmiyoruz. Ama hem temini hem de yapımı kolay tariflerle bu yılki Ramazan sofranıza lezzet katmayı vaadeden tariflerle karşınızdayız.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte yemek yapan herkesin en çok telaş ettiği konular arasında 'Bugün ne pişirsem?' soruları oldu. İftar yemekleri en hafif ve pratik yemeklerin yenmesi insan sağlığı için önem arz ediyor.
KISACA İFTAR NEDİR?
Kısaca İftar oruçlunun oruç açması; oruç açma vakti, oruçlu bir kimseye orucunu açtırmak. iftar, allah rızası için farz veya nafile oruç tutan bir Müslümanın, güneşin ufukta kaybolmasından tamamen batmasından sonra bir şey yiyerek veya içerek oruç açmasına denir. iftar vakti, duanın kabul olduğu mübarek bir vakittir. Dinimizde iftar etmeye ve iftar vaktine büyük kıymet verilmiştir.
Asırlar boyunca Müslümanlar, iftar vaktini tövbe ve istiğfar ederek, dua ve niyazda bulunarak beklemişler, itina ile hazırlanmış sofraların başında yiyip içmelerine hiçbir mani yokken vaktin girmesini bekleyerek, Allah’ın emrine itaat ve ibadet etmenin huzür ve lezzetini yaşamışlardır.
iftarı yalnız yapmayıp, misafir davet ederek ona da iftar vermek, Müslümanların çok önem verdiği ibadetlerden biridir. Çünkü Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) bir hadis-i şerifte buyurdu ki: “Bir kimse ramazan ayında bir oruçluya iftar verirse, günahları affolur. Hak teala onu cehennem ateşinden azad eder. O oruçlunun sevabı kadar ona sevap verilir.” Eshab-ı kiram dediler ki: “Ya Resülallah! Her birimiz bir oruçluya iftar edecek, onu doyuracak kadar zengin değiliz. Resül aleyhisselam buyurdu ki: “Bir hurma ile iftar verene de, yalnız su ile oruç açtırana da, biraz süt ikram edene de bu sevap verilecektir. Bu ayda bir oruçluya su verenkimse, kıyamet günü susuz kalmayacaktır.”