Yeşim Sert Karaaslan / A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2010 12:13
“Sevgililer Günü”nde, sevgilinize ne hediye vereceğinizi düşünüyorsanız sigarayı bırakarak işe başlayabilirsiniz.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Prevantif Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Çelik, 9 Şubat tarihinin “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olduğunu hatırlatarak, sigara tüketiminin hem kişinin kendi sağlığına, hem de çevresine zarar verdiğini ve ölümle sonuçlanabilen hastalıklara yol açtığını hatırlattı.
Sigarayı bırakmanın, “bir insanın sağlığıyla ilgili verdiği en kazançlı kararlardan biri olacağını” vurgulayan Çelik, sigara kullanımının bırakılmasıyla birlikte vücudun dengesinin normale dönüşmeye başladığını bildirdi.
Çelik, “Sigarayı bıraktıktan sonraki dakikalar içinde kan basıncınız ve nabzınız normale döner, ayak ve ellerinizde kan dolaşımı artar, eliniz ayağınız ısınır, 24 saat sonra kalp krizi riskiniz azalır. Birkaç gün içinde de vücudun savunma sistemi, öksürüklerle, soğuk algınlıklarıyla ve diğer virüslerle savaşmaya yardımcı olacak şekilde iyileşmeye başlar. Yaklaşık 1 sene sonra, kalp hastalığı riskiniz neredeyse yarılanır, 15 yıl sonra ise ölüm riski içmeyenlerin seviyesine iner” dedi.
Sigarayı bırakma konusundaki en etkili yöntemin, bir gün saptayıp o andan itibaren sigara içmemek olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Çelik, kararın çeşitli bahanelerle ertelenmemesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
“İlk basamak karar verme ve hazırlık yapmaktır. Önce sigara bırakma günü kararlaştırılır ve o güne kadar kişinin kendisini ve çevresini hazırlaması gerekir. Bu dönemde kararlı olmak, bırakma nedenlerini yazmak ve bunu her gün kolaylıkla görebileceği bir yere asmak, sigarayı bırakacağını aile bireylerine ve iş arkadaşları dahil herkese söylemek gibi önemli ayrıntıları atlamamak gerekir. Bu kişiye, psikolojik bir yaptırım sağlayacaktır.”
İsmail Çelik, sigaranın hem fiziksel, hem psikolojik bağımlılık yaptığı için bırakılmasının zor olduğuna işaret ederek, kendi başına sigarayı bırakmayı deneyenlerin büyük çoğunluğunun 1 yıl içinde tekrar sigara içmeye başlayabildiğini, bunun için tıbbi bir birimden yardım alınmasının faydalı olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Çelik, bilimsel çalışmaları tamamlanmış ilaç tedavilerinin dışında, hipnoz, akupunktur, elektrik uyarısı ve bitkisel tedaviler gibi yöntemlerin tercih edilmemesi gerektiğini bildirdi.
“EN GÜZEL SEVGİLİLER GÜNÜ HEDİYESİ OLABİLİR”
“14 Şubat Sevgililer Günü”nün yaklaştığını anımsatan Çelik, bir kişinin sevdiğine verebileceği en güzel hediyenin “sağlık olduğunu” ve bunu korumak için herkesin üstüne düşeni yapması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Çelik, sigarayı bırakarak ya da sevdiğini sigarayı bırakma merkezlerine getirerek bırakmasını sağlamasına öncülük etmenin önemli olduğunu dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:
“Herkes sevdiği için bir şey yapsın. Sevgiler Günü öncesinde 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde alışkanlığınıza son verin ve en güzel hediye olarak sevgilinize sağlığı armağan edin. Sevdiğinize en güzel hediye olarak sigarayı bırakarak sağlığı armağan edin. Sevdiklerinizle beraber olacağınız fazladan bir 15-20 sene... Aynı zamanda sevdiklerinize sizinle beraber geçirecekleri 15-20 sene hediye ediyor olacaksınız. Hediyeler bu kadarla da kalmıyor. Eşinizin ve çocuklarınızın yanında sigara içmeyerek akciğer ve meme kanseri olmalarına yol açtığınız için vicdan azabı çekmeyeceğinizi, astım ve solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskini azaltacağınızı, hiç sigara ile tanışmamış bireyler olarak yetiştikleri için hayatlarına 20 sene ekleyeceğinizi de unutmayın.”