En Amerikalı en süper en vatansever

Güncelleme Tarihi:

En Amerikalı en süper en vatansever
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 03, 2011 20:57

DC Comics ve Marvel çizgi karakterlerinin sinemadaki rekabeti devam etmekte. DC Comics’in dünyayı kurtaran kahramanını her türlü dijital efektle sunduğu Yeşil Fener’inin hemen ardından sinema salonları Marvel’in vatansever kahramanı Kaptan Amerika’yı ağırlıyor.

Haberin Devamı

Kaptan Amerika, fazlasıyla Amerikan propogandası yaptığı gerekçesiyle pek çok ülkede sansürlenerek vizyona girdi ve ismi İlk Yenilmez olarak değiştirildi. Bizde ise Kaptan Amerika dokunulmadan, olduğu gibi vizyonda. Filmde, II. Dünya Savaşı sırasında ülkesi için savaşmak isteyen ve cılız olduğu için orduya alınmayan Steve Rogers’ın özel bir formülle süper asker haline gelişinin hikâyesi var.

CAPTAIN AMERICA: THE FIRST AVENGER
Ä°LK YENÄ°LMEZ: KAPTAN AMERÄ°KA
Yön: Joe Johnston
Oyn: Chris Evans, Tommy Lee Jones
Tür: Aksiyon
Süre: 124 dk.

Onların Kaptan Amerika’sı varsa, bizim de Polat Alemdar’ımız, Deli Yürek’imiz var diyecekseniz hemen söyleyeyim, bu Kaptan Amerika eski bir çizgi roman kahramanı, sonradan sinema ya da dizi sektörü için yaratılmış bir model değil.
Marvel’in en eski kahramanlarından.
TEK DERDÄ° ORDUYA YAZILIP ÃœLKESÄ°NÄ° SAVUNMAK
Yıl 1941.
Fakir bir aileden gelen ve cılızlığı nedeniyle sürekli itilip, kakılan 40 kiloluk genç Steve Rogers’ın tek derdi orduya yazılıp, II. Dünya Savaşı sırasında ülkesi için savaşabilmek.
Ama kapıdan kovulup bacadan girmesine rağmen bir türlü amacına ulaşamıyor.
Son derece cesur ve kararlı olan bu gencin hayatı Dr. Erksine’in onu Yeniden Doğuş programı için seçmesiyle değişiyor.
SISKA ADAMDAN KAS YUMAÄžINA
Dr. Erksine’in onca aday arasından bu cılız adamı seçmesinin nedeni onda gördüğü adalet duygusu, zeka, cesaret ve azim.
Özel bir formülle fiziksel olarak yeniden yaratılan Steve Rogers, cılız bir adamken kas yumağı, heybetli bir asker haline geldiÄŸinde önce bir propaganda maskotu olarak kullanılsa da, kendisini Kaptan Amerika yapacak bir mücadelenin içine girmesi gecikmiyor.Â
Nazi Schmidt ile verdiği mücadele başlıyor.
CHRIS EVANS’IN VÜCUDU DİJİTAL ORTAMDA KÜÇÜLTÜLDÜ
Filmin görselliği konusunda en fazla merak edilen husus kuşkusuz hikâyenin başlarında bir deri bir kemik ve cılız olan Steve Rogers’ın özel makineden çıktıktan sonra nasıl kaslı ve iri hale geldiği.
Steve Rogers’ın Kaptan Amerika olmadan önceki hali için baÅŸka birisinin vücudunun kullanıldığı düşünülse de gerçek farklı.Â
Yapımcılar gerçekten de başta bu sahneleri bir dublör kullanarak çekip, bu roldeki Chris Evans’ın kafasını bunun üzerine oturtmayı düşünmüşler.
Ama yönetmen Joe Johnston, Evans’ın yürüyüş şeklinin ve el kol hareketlerinin kendine özgü olduğunu ve bunların başka biri tarafından taklit edilmesinin zor olduğunu söyleyerek bu fikri reddetmiş.
Filmde gördüğümüz cılız Steve Rogers, Chris Evans’ın vücudunun dijital teknoloji ile küçültülmüş hali.
Filmde yer alan 250 karede Chris Evans bu çekmiş haliyle kamera karşısında.
Çekme ve küçülme işleminde arka planda boşluklar oluştuğundan bu sahnelerin çoğu yeşil ekranda çekildiğini hatırlatmakta fayda var.
İYİ BİR DÖNEM FİLMİ
The Rocketeer ve October Sky gibi dönem filmleri olan Joe Johnston’ın bu filmi yönetmesi için seçilmesi gerçekten de doğru tercih.
Kaptan Amerika filmi 1940’ların atmosferini yaratmakta son derece başarılı.
Gerek renkler gerekse de başarılı kostüm ve mekan çalışmasıyla nostaljik karelerle örülü.
Bu film, Kaptan Amerika’nın beşinci uyarlaması.
Daha önce televizyona da uyarlanan bu kahramana tabii ki ilk kez bu kadar büyük yatırım yapılıyor.
Yatırım derken sadece paradan değil, yönetmen ve oyuncu seçiminden de söz ediyorum.
Yukarıda da dediğim gibi dönem filmlerinin usta yönetmen Joe Johnston seçimi ve başrol için ikna edilen Chris Evans’ın varlığı önemli.
Chris Evans, rolü üç kez reddettikten sonra yapımcılar tarafından ikna edilmiş.
İyi ki edilmiş, çünkü karakteri anlamış, dürtülerini kendi içinde hissetmiş ve yaşamış olması filme çok şey katıyor.
Hem yönetmen Johnston hem de Evans’ın varlığı ve katkıları Kaptan Amerika’yı sıradan bir süper kahraman filminden öteye götürüyor.
Karşımızda sadece aksiyon ve özel efekt olsun diye yapılmış bir film yok.
Dönem filmi olarak başarılı ve ana karakterin motivasyonlarını hissettiğimiz bir film izliyoruz.
Filme, aynı bazı ülkelerde olduğu gibi, Amerikan propogandası yaptığı ve milliyetçi, militarist olduğu için, sadece ideolojik olarak bakarak rahatsız olacaklar çıkacaktır.
Çok takılmasınlar.
Çünkü Kaptan Amerika sinemasal açıdan değerlendirildiğinde başarılı bir çalışma. Bir vatanseverin, bir askerin, cesaret ve azim üzerinden neler yapabileceğini, neler hissedeceğini çok iyi anlatıyor.
Sadece gücün değil, iyi kalp, cesaret ve azmin de önemli olacağını vurgulaması önemli. İlk Yenilmez: Kaptan Amerika, bu yaz izlediğimiz süper kahraman filmleri içinde en eli yüzü düzgün olanlarından.

Haberin Devamı

RUSYA’DA İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ ÇİN’DE GÖSTERİLMESİ ŞÜPHELİ

Haberin Devamı

Amerikan propogandası yaptığı için bazı ülkelerde pek de sevilmeyen İlk Yenilmez: Kaptan Amerika, Amerika’yla hassas ilişkileri olan Rusya’da ‘İlk Yenilmez’ ismini aldı. Sadece ismi değil, senaryosundaki milliyetçi tavırla da dikkat çeken filmin bir diğer süper güç olan Çin’de vizyona girip girmeyeceği ise bilinmiyor. Yılda sadece 20 yabancı film kotası olan Çin, Kaptan Amerika’yı vizyon listesine almayabilir de. Bu arada Amerika’nın uzaylılar tarafından yok edildiği ‘Battle Los Angeles’ filminin Çin’de hemen gösterime alındığını ve büyük ilgi görüp rekorlar kırdığını da söylemeden geçmeyeyim!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!