Güncelleme Tarihi:
1984: Hasta la vista baby!
Tamam, barbar rolünde fazla oyunculuğa ihtiyaç duymadan idare etmiş olabilir. Ama robot gibi konuşan bu dev adam sinemada nereye kadar gidebilirdi ki? Mesela onunla karşılaştırılan Sylvester Stallone en azından ‘Adrian!’ diye haykırırken hiç de fena değildi. Ama Arnie’nin bu aksanla işi zordu. Tabii aksanlı bir robot olmadığı sürece! Terminatör, bu soğuk makine adam için yazılmış en iyi şeydi. Gelecekten gelen katil robot Arnold’ı bir efsaneye dönüştürdü.
1985: Sosyal sorumluluk
Zamanın başkanı Ronald Reagen’ın başlattığı uyuşturucu karşıtı kampanyanın yüzlerinden biri de Arnold’dı. ‘Stop the Madness’ adlı sosyal sorumluluk videosunda Cumhuriyetçi politik tavrının ilk ipuçlarını verdi. Rol arkadaşlarından biri de uyuşturucu sebebiyle ölen Whitney Houston’dı.
1986: Kennedy hanedanlığına hoş geldin
Evet, Arnold asla akılsız bir dev adam değil. 1986’da evlendiği Maria Shriver, John F. Kennedy’nin yeğeniydi. Bu parlak evlilikle Amerika’nın en nüfuzlu ailesine giren Schwarzenegger, politik yükselişinin tohumlarını o günlerden ekmeye başlamıştı.
1967-1977: Bay Olympia
Avusturyalı genç Arnold, kaslarının önce Hollywood’un sonra tüm Kaliforniya eyaletinin kapılarını açacağını henüz bilmiyordu. Avusturya’da sayısız yarışmaya katılıp işin merkezinde şansını denemeye karar veren Schwarzenegger, vücut geliştiricilerin Oscar’ı ‘Mr. Olympia’ ödülünü altı kere üst üste kazanıp bisepslerinin gücünü dünyaya kanıtladı.
1982: Conan
Arnold sadece bir kas yığını değildi. Kurnaz zekâsı, olmayan İngilizcesi için bir İngilizce öğretmeniyle çıkmayı akıl ettiği kadar, pek konuşmayan karakterleri oynamanın Hollywood’da ilerlemenin yolu olduğunu da düşünmüştü. Mr. Olympia ödüllerinin tadı kaçınca gözünü sinemaya diken Schwarzenegger, herkesten aynı cevabı alıyordu: “Konuşamıyorsun ve tuhaf bir vücudun var”. O zaman insanüstü bir bedene sahip ve iki kelimeden fazla konuşmaya ihtiyaç duymayan bir barbarı ondan iyi kim oynayabilirdi? Arnold Schwarzenegger, 1982’de ‘Barbar Conan’la Hollywood sinemasında gerçeküstü aksiyon kahramanlarını doğuran janrın öncüsü oldu.
1990: ‘Conan the Republican’
Başkan George W. Bush, Schwarzenegger’i spor konseyinin başına geçirdi. Çok esprili bir şekilde ‘Conan the Republican’ (Cumhuriyetçi Conan) adını takmayı da ihmal etmedi.
1993-2003: 7 aksiyon, 1 hamilelik!
Bu 10 yıl içinde Schwarzenegger yedi kez süper aksiyon kahramanı, bir kez de hamile bir adam olarak karşımıza çıktı.
2003: Vali
Schwarzenegger, 2003’te Kaliforniya Valiliği’ne adaylığını açıkladığında, LA Times gibi gazeteler, harıl harıl kirli çamaşırları didiklemeye girişti. Sepetten Arnold’ın mıncıkladığı birtakım kadınların itirafları çıktı. Ama taciz suçlamaları bile Arnie’yi durduramadı. ‘Governator’ o yıl rahatça koltuğuna oturdu. Rakiplerine ‘kızlar’ diyor, Hummer’ında purosunu tüttüre tüttüre geziyor, ‘I’ll be back’ gibi ikonik lafları konuşmalarının arasına sıkıştırıp politik arenaya yıldız tozu serpiyordu. 2006’da yeniden seçilmesi kimse için sürpriz olmadı.
2008-2011: Valinin çöküşü
Kaliforniya’da işler pek iyi gitmiyordu. ABD’nin en zengin ekonomilerinden biri rekor düzeyde küçüldü, işsizlik çift rakamlara ulaştı, ‘Governator’ın oyları da bir anda yüzde 22 düştü. Schwarzenegger de yeniden gözünü Hollywood’a çevirdi.
2011: Hizmetçi skandalı
Valilik koltuğundan hüsranla ayrılması yetmezmiş gibi, bir de evin hizmetçisinden 14 yaşında bir oğlu olduğu ortaya çıkınca 25 yıllık eşi Maria Shriver’la olaylı bir boşanmanın pençesine düştü.
2013: Avusturya meşesi yıkılmaz
Ona 40 yıl önce ‘Avusturya Meşesi’ adını takanlar haklı. Skandallara, hezimete, çok kötü filmlere, sağlık sorunlarına, ilerleyen yaşına rağmen Arnold Schwarzenegger bu hafta gösterime giren ‘Geçit Yok’ ile yıkılmayacağını kanıtlıyor. O son 30 yılın gördüğü en özel aksiyon kahramanlarından biri. 65 yaşında oynadığı ‘Şerif’in de dediği gibi “Emeklilik ancak muhallebi çocuklarına yakışır!”