Güncelleme Tarihi:
45 YAŞ ÜSTÜ ÖĞRENCİLER
Emekli mühendisten teknik ressama kadar yıllarca başka işler yapanlar Sadri Alışık Tiyatro Merkezi’nde oyunculuk dersi alıp kendini keşfediyor. Her şey atölye ve oyunculuk çalışmalarıyla başladı. Ardından bu çalışmalar, gelen taleplerle MEB sertifikası veren bir okula dönüştü. Şimdi 280 öğrencileri var ve 20 öğretmen eğitim veriyor. Oyunculuk dışında yaratıcı dramadan spikerliğe pek çok dalda dersler var. Temelde yedi aylık bir eğitim süreci uygulanıyor. Öğrencilerden başarılı olanlar okulun alt katında Sadri Alışık Tiyatrosu’nda sahneye çıkıyor. Dizilere yönlendiriliyor, konservatuvar seçmelerine katılıyor. Burası şimdiye dek 45 yaş üzeri en az 25 öğrenci da mezun etti. Şu anda eğitim gören sekiz 45 yaş üstü öğrenci var. Kerem Alışık, teknik ve performatik yaklaşımın yaşa göre değişmeyeceğini anlatıyor: “Doğru tektir. Oyunculuğu öğrenirken de tek doğru vardır. Ayrıca olgun öğrencilerin daha rahat kavradıklarını da söylemem lazım. Çünkü okul yıllarından sonra kitaplarla ilişkilerini hiç kesmedikleri için donanımları var. Gençlerin tanımadıkları isimleri rahatlıkla tanıyorlar”.
Sahnede ölmek istiyorum
ŞENAY AKSOY (55)
Bilge Zobu’nun evinde kiracı olarak oturuyordum. Bu sayede bol bol tiyatro izleme fırsatı buldum. Ama konservatuvar okuyamadım. 20 yıl TEK’te çalıştıktan sonra emekli oldum. Teknik ressamdım. İçimdeki tiyatro aşkı hiç ölmedi. Eğitimini almak için Sadri Alışık Tiyatro Merkezi’ne geldim. Bu sayede iki sene önce ‘Gece Sesleri’ isimli dizide rol aldım. Ardından reklam filmlerinde oynadım. Bir yıldır da ‘72. Koğuş’ tiyatro oyununda Hacer karakterini canlandırıyorum. Yaşımın avantajını yaşıyorum. Benim yaşıma hitap eden roller çok ama o yaş civarında hep çok ünlü oyuncular var. Bu yüzden iş bulmam daha kolay oluyor. Artık sahnede ölmeyi istiyorum.
Hayatımda yeni bir sayfa
SUAT ABDULLAH (53)
Matematik mühendisiyim. Bilgi işlem sektöründen emekliyim. Tiyatroya sadece izleyici olarak ilgim vardı. Makinelerle o kadar uzun süre haşır neşir oldum ki, emekliliğimde sanatla uğraşmaya karar verdim. Dört yıl önce derslere başladım. Çolpan Hoca’nın ‘Yarın Cumartesi’ oyununda sahneye çıktım. Önceleri deney gibi başlayan tiyatroculuk kanıma işledi. Ardından ‘Telekolik’ adlı oyunda oynadım. Bu işe belli bir yaştan sonra başlamak, hayatınızda yeni bir sayfa açmanızı sağlıyor.
Arkadaşlarım alay etti
HULUSİ YAĞIZ (53)
Tekstil işinden emekliyim. İnsanlarla iletişim çok iyi olduğu için tiyatro yapmak istedim. Bir buçuk sene önce ajansa yazıldım. Dizi filmlerinden teklif geldi. Önceleri çevremdekiler “Bu yaştan sonra oyuncu olunur mu?” diye alay etti. Ama aldırmadım. Devam ettim. Baktım artık bu işi yapıyorum, eğitim almak için buraya geldim. ‘Ezel’, ‘Arka Sokaklar’, ‘Bu Kalp Seni Unutur mu?’ dizileriyle ‘No Ofsayt’ ve ‘Yahşi Batı’ gibi sinema filmlerinde rol aldım. Bu işe meslek olarak devam etmek istiyorum.
SANATIN İÇİNDE BİR SADRİ DAHA
Kerem Alışık oğlu Sadri’nin üzerine çok düşüyor: “Oğlum geleneğine ve kültürüne bağlı yetişti. Ben bir Sadri Alışık’ın daha sanatın içinde olmasını ümit ediyorum.” Çolpan İlhan da torunuyla ilişkilerinin çok iyi olduğunu ekliyor: “Her şeyini bilirim. Derslerini bile sıkı takip ediyorum. Her sınav sonrası mutlaka arıyorum.”
KEREM ‘ARTIK YETER ÇALIŞMA’ DİYOR
Çolpan İlhan çok hareketli ve enerjik. Zaten kendisi de beş dakika bile boş duramadığını söylüyor: “Okulda dersim yoksa bu sefer beni arayan öğrencilere fazladan yardım ediyorum. Bazı günler gece 10’lara kadar çalışırım. Kerem arayıp ‘Artık yeter’ diyor. Moda çalışmalarım da ayrıca sürüyor.”