Ellerimiz kesilse de gösteri devam eder

Güncelleme Tarihi:

Ellerimiz kesilse de gösteri devam eder
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 00:00

Çin'deki Shaolin rahiplerinin kung fu geleneğini günümüze taşıyan The Masters Of Shaolin Kung Fu grubu, bu akşam İstanbul Arena'da nefesleri kesecek bir gösteri sergileyecek.

Haberin Devamı

Hürriyet
Kelebek'e konuşan grubun sözcüsü Yang Jıdgguand; "Ellerimiz kesilse de gösteriye devam ediyoruz" diyor.

Öncelikle Master’s Of Shaolin Kung Fu’nun öyküsünü anlatır mısınız? Tarihi kökenlerinizi merak ediyoruz?

- Biz kung fu’yu çocukluğumuzdan bu yana yapıyoruz. Kung fu bizim kültürümüz ve yaşam tarzımız. Herkes çocukluğundan itibaren kung fu öğrenir. Kökü yüzyıllar öncesine dayanan bu dövüş sanatını insanların daha iyi tanımaları için bu gösteriyi yapıyoruz.

Shaolin rahiplerinin hayat felsefeleri nedir?

- Sizin gibi normal insanlarız. En önemlisi de bu zaten! İnsan olmak... Amacımız düzgün bir yaşam sürdürmek. Ama bizi farklılaştıran disiplindir. Disiplinle çalışmak her anlamda bizi dinimize daha çok bağlar. Herkesin dini vardır ama bizimki biraz daha farklı. Biz daha disiplin gerektiren kuralları olan insanlarız. Sizin gibi yaşıyoruz ama dinimize çok bağlıyız.

Haberin Devamı

Rahipler nasıl yaşıyor, hayatları sadece kung fu’dan mı ibaret?

- Sabah beşte kalkıyoruz, akşam dokuz buçukta yatıyoruz. Bizim için önemli olan güneşin doğuşuyla birlikte sistemli bir şekilde çalışmak. Günde iki saat kung fu yapıyoruz. Bu bizim için vazgeçilmez bir yaşam biçimi. Din, spor ve disiplinle bir araya gelen bir hayat tarzımız var.

HürriyetAranızda küçük yaşta çocuklar da var. Onlara nasıl bir eğitim uyguluyorsunuz?

- Anne ve babaları çocuklarına gerekli kuralları zaten öğretiyorlar. Biz sadece çocukları eğitiyoruz.

Gösteri hakkında biraz detay verir misiniz?

- Yıllar öncesi atalarımız, savaşlarda hangi dövüş tekniklerini, silahları ve giysileri kulandıysalar biz de onların tıpatıp aynısını bu gösteride sahneliyoruz. Savaşlarda kullanılan birçok tehlikeli aletlerimiz de var. Her alete dair özel bir şovumuz var. Biz sadece geçmişimizi size yansıtıyoruz. Tabii biz bu geçmişimizi bugün bile yaşıyoruz... Bugün, yarın ve ertesi gün İstanbul Arena’da gösterilerimiz sahnelenecek. Tüm kung fu hayranlarını bekliyoruz.

Haberin Devamı

Gösteri kaç kişiden oluşuyor?

- Bu şov 22 kişiden oluşuyor. En küçüğümüz sekiz yaşında ama çoğu insanın yapamayacağı hareketleri yapıyorlar. Mesela; bu çocuklar hiçbir şey kullanmadan kafalarının üzerinde düz ve ters takla atabiliyorlar. Kung fu’yu bilen, bizim geleneksel eğitimimizi almış sekiz yaşındaki bir çocuğun bir dövüş sırasında kaç kişiye bedel olduğunu bu gösteride izleyebilirsiniz.

Gösteride tehlikeli hareketler var. Nasıl güvenlik önemleri alıyorsunuz?

- Kesici aletler kullandığımız için bazı gösterilerimiz de parmaklarımız kesilebiliyor. Ama biz şovumuza devam ediyoruz. Kesinlikle yarıda kesme olayımız yok. Çok önemli bir şey olmadığı sürece... Hiçbir önlem almıyoruz, çünkü bizde hata olmaz. Çok küçük yaşta büyük bir disiplinle yetiştiriliyoruz.

Haberin Devamı

Çin’deki Shaolin rahiplerinin kung fu geleneğini günümüze taşıyan Masters of Shaolin Kung Fu grubu, bu akşam İstanbul Arena’da nefesleri kesecek bir gösteri sergileyecek. Kelebek’e konuşan grubun sözcüsü Yang Jıngguand; "Ellerimiz kesilse de gösteriye devam ederiz" diyor.

Hürriyet
<>527 yılında Himalayalar’ı geçerek Çin’e gelen Hintli rahip Bodhidharma yerleştiği manastırda dokuz yıl meditasyondan sonra 18 farklı fiziksel hareket ve nefes tekniği geliştirdi. Zamanla Chan yani Zen Budizmi’ni yaymaya başladı. Bu teknik, rahiplerin rahatlamasını ve fiziksel olarak uyanık kalmasını sağlıyordu. Diğer sayısız savaş sanat tekniği ile birlikte Shaolin Kung Fu’nun temelleri böylelikle atılmış oldu. Bodhidharma diğer adıyla Çinli Da Mo’nun öğretileri, senelerce izledikleri hayvanların savunma tekniklerinden uyarlandı.

Haberin Devamı

Röportaj: Büşra BOZOK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!