Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2007 00:00
Karboksiterapiyi zayıflama yöntemi olarak tanıdık. Ancak yaşın izlerini taşıyan el ve dekolte bölgesini toparlamak için de kullanılıyor. Karboksiterapiyle hedeflenen, eldeki deriye kaybettiği elastikiyeti yeniden kazandırmak, dekolteyi gerginleştirerek ince kırışıklıkların silinmesini, dolayısıyla daha genç görünmesini sağlamak.
Estetik Tıp Derneği Başkanı Dr. Hasan Subaşı, karboksiterapinin zayıflama dışında birçok kullanım alanı bulunduğunu söylüyor. Çatlak ve selülit tedavisi, yara iyileşmesinin hızlandırılması, yara izlerinin azaltılması, saç dökülmesinin yavaşlatılması gibi. El ve dekolteye yapılan uygulamalar da bunlardan biri.
Uygulamadan önce cildin elastikiyet kaybının derecesi saptanıyor. Seans sayısı ve verilecek gaz miktarı hastanın durumuna göre değişiyor. Cilt temizlendikten sonra karbondioksit gazı belirli miktar ve hızda, çok ince bir iğne aracılığıyla deri altına enjekte ediliyor. Dr. Subaşı, "İstenilen etkiye göre iğne batırma teknikleri farklı. Örneğin yağ eritmek için ayrı, cilde elastikiyet kazandırmak için ayrı teknikle batırılır. El ve dekolte uygulamalarında cilt altına verilen gaz miktarı çok az. Yani seans süresi kısa olan tedavilerdir" diyor.
Verilen bölgede gaz yayılırken çok hafif bir yanma hissedilebiliyor. Fakat saniyeler içinde geçiyor. Tedaviden sonra herhangi bir ağrı hissedilmiyor ve bölgede şişme olmuyor.
Karbondioksit, hücrelerdeki faaliyet sonucu zaten vücutta oluşan bir gaz. Yan etkiye yol açmıyor. Karbondioksit ilk kez, 1932 yılında Fransa’da Royat kaplıcalarında damar hastalıklarının tedavisinde kullanılmış. 1950’li yıllardan sonra uygulama ve araştırmalar giderek arttı.
Karboksiterapi, hücreyle kan arasında oksijen ve madde alışverişi yapılan, mikrodolaşım adı verilen bölgeye etki ediyor. Yani doku dolaşımını düzenliyor. Bölgesel yağlanmadan selülite kadar birçok problemin temelinde, dokudaki dolaşımın bozulması rol oynuyor. Karbondioksit, vücudun kendi mekanizmalarıyla enjeksiyon yerinden kolay ve hızlı bir şekilde uzaklaştırılıyor. Uzaklaşan karbondioksitin yerini oksijen alıyor. Dolaşımı hareketlenen ve oksijenlenen doku ise canlanıyor. Dolasıyla el ve dekolte cildi, yeniden beslenerek eski gergin görünümüne kavuşuyor.
İNCE DERİDE HIZLI ETKİ EDİYOR
Dr. Subaşı, "El, dekolte gibi cildin ince olduğu yerlerde etki daha hızlı ortaya çıkıyor" diyor. Bu bölgeler için 8-10 seanslık kürler uygulanabiliyor. Ciltteki olumlu değişiklik birkaç seans sonra belirginleşiyor. Diğer uygulamalarda seans sayıları ve sıklığı değişebiliyor. Örneğin karın-basen tedavilerinde haftada iki olmak üzere, on beş seanslık kür öneriliyor. Karboksiterapinin güneşle etkileşimi yok. Dört mevsim yapılabiliyor.
Sert manikür ve pedikür tırnağı yıpratıyorSağlıklı bir tırnak parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere karşı dirençli olur. Tırnak sağlığınızı korumak için, sert manikür ve pedikürden sakının. Oje çözücüleri (aseton gibi) sık kullanmayın ve ellerinizi yıkadıktan sonra nemlendirici kullanın. Herhangi bir renk ve şekil değişimi fark edince de mutlaka dermatoloji uzmanına danışın. Dermatoloji uzmanı Dr. Cevat Yegani, tırnaklardaki bazı değişikliklerin vitamin eksikliğinin habercisi olduğunu söylüyor. İşte belirtiler ve nedenleri:
Tırnak yüzeyleriniz pürüzlüyse folik asit ve C vitamini ihtiyacınız,
Tırnaklarınız kuru ve zayıfsa A vitamini ve kalsiyum ihtiyacınız,
Tırnak üzerinde beyaz lekeler varsa protein veya çinko ihtiyacınız var demektir.
Tırnaklarınız soyuluyorsa hidroklorik asit yetersizliği çekiyorsunuzdur.
Tırnak renginiz koyu ve şekli bozuksa B12 vitamininiz eksiktir.
Tırnağınızı çevrelen etlerkızarıksa metabolizmanızzayıf demektir.
8 adımda’neşeli ayaklar’
Ayaklarınızı gün yüzüne çıkarmaya çok az zaman kaldı. İşte size 8 adımda ayaklarınızı yeni sezona hazırlama rehberi:
1. Tırnaklarınızdaki oje ve parlatıcıları temizleyin.
2. Ayaklarınızı geniş bir kapta sıcak suyla iyice ıslatın. Masaj yaparak vücudunuzdaki tüm stresi atın.
3.. Ayak tırnaklarınızı yanlardan ortaya doğru kesin.
4. Yumuşak hareketlerle törpüleyin ve şekillendirin.
5. Tırnak etlerine özel vitamin komplekslerinden uygulayın. Birkaç dakika bekledikten sonra tırnak etlerinizi geriye doğru itin.
6. Ayaklar için arındırıcı kullanarak ölü ve sertleşmiş deriyi uzaklaştırın, ponza uygulayın ve yıkayın.
7. Ayak bakım kremiyle, parmaklarınızdan başlayarak tüm ayağınıza masaj yapın.
8. Güzelce kurulayıp deodorantlı ayak pudrası sürün.
Sadece estetik amaçlı kullanılmıyorMedikal estetikte karboksiterapi, bölgesel yağlanma, sarkma, çatlak ve selülit tedavilerinde kullanılıyor. Bütün bunları vücudu yeniden şekillendirme başlığı altında toplayabiliriz. Çünkü genellikle bir arada rastlanan şik yetler. Ayrıca yara izlerinin azaltılmasında ve anti-aging tedavilerinde uygulanıyor. Bunların dışında, dolaşım üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle yara iyileşmesinin hızlandırılması, el ve ayakların uç damarlarını tutan bazı hastalıklar, saç dökülmesinin yavaşlatılması ve sedef hastalığında da kullanılabiliyor.