OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 07, 2005 00:00
Ekmek kadayıfı yüzyıllar önce son derece pratik bir nedenle, elde kalan ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkmış. Kesin bir bilgi yok ama ekmek kadayıfına tarihte, ekmek anlamına gelen fodula ve francala kadayıfı da denmiş.Bu da, kalan ekmeğin ziyan olmaması için yaratılan bir tatlı olduğu düşüncesini güçlendiriyor. Melceüt Tabbahin gibi eski
yemek tarifi derlemelerinde, pişirilmesi en fazla incelik isteyen kadayıf türü olduğu yazıyor. Bugün de ekmek kadayıfı Türk tatlıları arasında özel bir yere sahip. Hele de ramazanda kurulan iftar sofralarında şöyle üzeri bol kaymaklı bir ekmek kadayıfının yerini hiçbir şey tutmaz. Biz bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’de ekmek kadayıfının en iyi adreslerini sorduk.EN İYİ 101. İkbal - AFYON2. Saray Muhallebicisi - İSTANBUL3. Kanaat Lokantası - İSTANBUL4. Borsa Lokantası - İSTANBUL5. Güllüoğlu - ADANA6. Konyalı - İSTANBUL7. Bolulu Hasan Usta - ANKARA8. Sütiş - İSTANBUL9. Özsüt Sefer Usta - İZMİR10. Ender Baklava - BURSAİKBALDört çeşidi varAfyon’un en büyük şirketi İkbal, 1922’de, küçük bir lokanta olarak kurulduğunda ismi Zümrüt’tü. 1934’te
Atatürk Afyon’u ziyareti sırasında, Zümrüt’ün sahibi Salim Usta’nın yemeklerini tadar ve çok beğenip ustayı yanına çağırır. Salim Usta, Zümrüt adında küçük bir lokantası olduğunu söyler. Atatürk, Zümrüt ismini beğenmez ve lokantanın ismini, bahtı ve önü açık anlamına gelen İkbal koymasını söyler. İkbal şimdi, pastırma ve sucuk da üretiyor. Afyon-İzmir Karayolu üzerinde dev bir dinlenme tesisi bulunan İkbal’de ekmek kadayıfının en lezzetlisini yiyebilirsiniz. Dört çeşit ekmek kadayıfı yapıyor. Afyon’un özel kaymağı eşliğinde servis ediliyor. Sade, kaymaklı, vişneli ve çikolatalı ekmek kadayıfı için insanlar büyükşehirlerden buraya geliyor. Bir porsiyonu 4 YTL. Tel: (272) 215 12 05SARAY MUHALLEBİCİSİİstanbul’da sekiz şubeİstanbul’daki ilk şubesi 1949’da Beyoğlu’nda açıldı. Kurucusu Hüseyin Topbaş. Şimdi idare oğullarında. Onlardan biri de, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş. Beyoğlu Saray açıldığında, semtin gözde buluşma adresiydi. Şimdi Teşvikiye, Osmaniye, Ataköy Galleria, Bakırköy, Maltepe, Yeşilyurt ve Fatih’te şubeleri var. Jüri üyelerimizin tercihiyse Beyoğlu Saray. Ekmek kadayıfını kaymaklı ve kaymaksız olarak yiyebilirsiniz. Kaymaklı ekmek kadayıfı 4, kaymaksızı 2 YTL. Tel: (212) 292 34 34KANAATRamazanda 24 saat açıkÜsküdar’la özdeşleşen Kanaat Lokantası, 1933’ten beri aynı yerinde hizmet veriyor. Sahibi Kargılı kardeşler, üç kuşaktan beri lokantacı. Kanaat, geleneksel Türk yemekleri ve tatlıları sunuyor. Kaymaklı ekmek kadayıfı için, hazır kadayıf hamuru iki buçuk saat boyunca şerbetle kaynatılıyor. Üzerine manda sütünden yapılan kaymak konup, servis ediliyor. Porsiyonu 4 YTL. Günde 10 tepsi ekmek kadayıfı hazırlanıyor. Kanaat ramazanda 24 saat açık. Diğer günler, 06.30-24.00 arası hizmet veriyor. Tel: (216) 341 54 44BORSAYanında kaymak ve cevizİstanbul Harbiye’deki Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde bulunan Boğaziçi Borsa, Türk yemekleri ve tatlılarının en ünlü adreslerinden. Sahibi Rasim Özkanca. Yetmiş yedi yıldır hizmet veren Borsa’nın zeytinyağlıları, balık ve et yemekleri beğeniliyor. Tatlı mönüsünde, aşureden çikolatalı sufleye kadar pekçok çeşit var. En sevilenlerden biri de kaymaklı ekmek kadayıfı. Hamuru hazır alınıyor, şerbetle pişirilmesi bir saat sürüyor. Ramazanda beş tepsi ekmek kadayıfı yapılıyor. Yanında kaymak ve cevizle servis ediliyor. Porsiyon fiyatı 4 YTL. Borsa’nın
Fenerbahçe’de de ÅŸubesi var. Her gün saat 12.00-24.00 arası açık. Tel: (212) 232 42 01GÃœLLÃœOÄžLUEkmek Afyon’dan geliyorGüllüoÄŸlu ailesi üyelerinin sahibi olduÄŸu GüllüoÄŸlu Baklavaları, 1871’de Gaziantep’te kuruldu. Listemize Adana ÅŸubesi girdi. Burada satılan ekmek kadayıfı dahil, tüm baklava ve tatlı çeÅŸitleri Gaziantep’teki merkezden geliyor. Tatlının ekmeÄŸi Afyon’da özel olarak soÄŸuk fırında piÅŸirilip, oradan da Gaziantep’teki GüllüoÄŸlu imalathanesine gönderiliyor. Ekmekler, burada soÄŸuk hava deposunda bekletiliyor, su ile yumuÅŸatılıyor, kazanlar içindeki şırada kısık ateÅŸte uzun süre piÅŸiriliyor. Ãœzerine GüllüoÄŸlu için özel olarak üretilmiÅŸ manda sütünden yapılan kaymak konularak servis yapılıyor. Kilosu 10, porsiyonu 3 YTL. Tel: (322) 459 27 27KONYALIGünde 12 tepsi kadayıfKonyalı Ahmet Doyuran’ın 1897‘de kurduÄŸu Konyalı Restoran, 108 yıldır aynı yerinde hizmet veriyor. Sirkeci Garı karşısındaki restoran, konumu itibarıyla yolculuk edenlerin uÄŸrak yeri. Jüri üyelerimizden Erol Altun, uzun yıllar aynı personelle çalışmasının Konyalı’daki ortamın sıcaklığını ve servis kalitesini artırdığını belirtiyor. Osmanlı mutfağından yemeklerin oluÅŸturduÄŸu çok zengin bir mönüsü var. Kadayıf hamurunu özel günlerde Konyalı aşçıları hazırlıyor. DiÄŸer zamanlardaysa, hazır hamuru 47 yıldır aynı yerden alıyorlar. Kadayıfın rengi kalitesini belli ediyor. Günde 12 tepsi kadayıf hazırlıyorlar. Sade ekmek kadayıfı 2.50, kaymaklısı 4 YTL. Lokanta kısmı pazar günleri kapalı. Pastanesi ise, her gün 05.30’da açılıyor. Topkapı Sarayı’nın içinde de bir ÅŸubesi var. Tel: (212) 513 96 10BOLULU HASAN USTASekiz yılda 16 ile yayıldıİzmir’de 1982’de Kemeraltı’nda, 1989’da Alsancak’ta küçük bir dükkan olarak açıldı. 1997’de tatlı fabrikası kurup, isim hakkı vermeye baÅŸladılar. Åžimdi 16 ilde sütlü tatlı satıyor. Jürinin tercihi Ankara Atakule’deki ÅŸubesi. Hamur tatlısı olarak yalnızca ekmek kadayıfı yapıyorlar. Kadayıfta kullanılan ÅŸeker UÅŸak’tan, buÄŸday Antep’ten, kaymak Afyon’dan geliyor. Tel: (312) 441 18 34 -35SÃœTİŞİster porsiyon ister kiloylaÄ°stanbul’un nostaljik muhallebicilerinden SütiÅŸ, 58 yıl önce BeyoÄŸlu’nda açıldı. Tavukgöğsü, kaymaklı ekmek kadayıfı ve su muhallebisi efsane olan Sütiş’te ÅŸimdi kahvaltıdan kebaplara uzanan zengin bir mönü var. Ä°stanbul’da onlarca SütiÅŸ var, en büyük ÅŸubeleri Kadıköy, Emirgan ve Maçka’da. Jürinin tercihi BeyoÄŸlu SütiÅŸ. Kilo ile de ekmek kadayıfı satılıyor. Kilosu 12 YTL. Porsiyon fiyatı ise 5 YTL. Haftanın yedi günü 10.00-22.00 saatleri arası açık. Evlere paket servisi de var. Tel: (212) 251 32 70ÖZSÃœT SEFER USTASaray ustasının kadayıf tarifiÄ°zmir’in en ünlü iki tatlıcısından biri. Sefer Usta’nın adını yaÅŸatan Özsüt’ün kuruluÅŸ hikayesi ilginç. Osmanlı Sarayı’nda çalışan bir tatlı ustası, saray dağıldıktan sonra Sefer Usta’nın amcasının yanında çalışmaya baÅŸlar. Bildiklerini onlara öğretir. Önceleri sadece yoÄŸurt, kazandibi ve kaymak, daha sonra sütlü tatlı imalatına baÅŸlarlar. Sefer Usta 1980’de ölene dek tatlıcılığı sürdürür. Ölümünün ardından tatlı ustaları, dükkana ortak olur ve Özsüt doÄŸar. Ama Özsüt ismiyle ilk ÅŸube 1991’de açıldı. Bugün yüzlerce ÅŸubesi hizmet veriyor. Ekmek kadayıfının en önemli özelliÄŸi Osmanlı mutfağındaki gibi üretilmesi. Konya’dan getirilen ÅŸekerpancarı ÅŸekeri kullanılıyor. Ä°steÄŸe göre sade, kaymaklı veya dondurmalı olarak servis yapılıyor. Günde bin tepsi üretiliyor. Porsiyonu 3 YTL. Alsancak Tel: (232) 479 17 20ENDER BAKLAVAListedeki en ucuz kadayıfBursa’nın ünlü tatlıcısı Ender, 41 sene önce kuruldu. Sadece Bursa’da, YeÅŸil Cadde ve Bademli olmak üzere iki ÅŸubede hizmet veriyor. Sahibi Nezahat Didimen, eÅŸi Behzat Bey’le birlikte iÅŸletiyor. Bir tepsi ekmek kadayıfı 2.5 kilo un, beÅŸ kilo ÅŸerbet, 300 gram tereyağından yapılıyor. Kilo ile ekmek kadayıfı ve kaymak satılıyor. Ekmek kadayıfının kilosu 9, porsiyonu 2. 75 YTL. Ekmek kadayıfının Ä°stanbul ve Ankara’dan müşterileri var. Her gün 10.00-24.00 arası açık. Tel: (224) 329 77 71Â
button