Ekmeğe patentli Türk teknolojisi

Güncelleme Tarihi:

Ekmeğe patentli Türk teknolojisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2008 00:00

Ahmet Sümer tarafından 2003 yılında kurulan Troyka hem Avrupa Birliği Çerçeve Programlarında onlarca projeye ortak, hem de pek çok firmaya bu konuda danışmanlık veriyor. ODTÜ Teknokent’te, KOSGEB’in katkılarıyla kurulan Troyka, tarımsal Ar-Ge projeleri üzerine uzman.

Trokya’nın yaptığı projeler arasında en ilginç olanlardan biri "Barley Bread" yani Arpa Ekmeği Projesi. Bilindiği gibi Türkiye’de ekmek üretimi çok büyük oranda buğday unundan yapılıyor. Oysa bazı Avrupa ülkelerinde ekmek yapmak için yüzde 20-30 oranında arpadan faydalanılıyor. Aslında arpa besin değeri son derece yüksek bir ürün. Üstelik buğdaydan daha ucuz.

Patenti Türkiye’ye ait

Norveç Gıda ve İçecek Endüstrisi Federasyonu’nun koordinatörlüğünü yaptığı Arpa Ekmeği projesinin amacı yüksek lif ve arpa içeriğine sahip, düşük miktarda tuz içeren arpa ekmeği üretimine imkan verecek teknolojiyi oluşturmak. Proje sonunda genelde pişmiş arpa ürünlerinde rastlanan acı tadın olmadığı ekmeklerin Avrupa genelinde tüketimine yönelik üretimi için, arpa genotipi (organizmanın genetik yapısına verilen ad) ve öğütme yönteminin de geliştirilmesi hedefleniyor. Troyka, bu proje sonunda üretilen teknolojinin patent hakkına sahip olacak. Ayrıca Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde üretilen ekmeklerin ticareti yine Türkiye üzerinden yapılacak.

Sümer, Türkiye’de ekmekte arpa kullanım oranını yüzde 60’a kadar çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor. Bu sayede ise arpa üretimin arttırılması ve üreticilerinin ürünlerinin değerlendirilmesi sağlanacak. Projenin 6 ay içinde sonuçlanması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!