Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2005 00:00

Sonsuzluk ve Görelilik Sempozyumu20-24 Eylül 2005 tarihleri arasında Eski Foça'da Belediye'nin Sosyal Tesisleri'nde "Sonsuzluk ve Görelilik" isimli bir sempozyum gerçekleÅŸtirilecek. Sempozyum, "Mantık, Matematik ve Felsefe"nin (MMF) üçüncü konusu. Geçen yıl ise "KAOS" konusu tartışılmıştı. Sempozyum bildiri kitapları Ä°stanbul Kültür Ãœniversitesi tarafından bastırılıp katılımcılara dağıtılıyor. 3.sempozyum, 2005 Fizik Yılı da göz önünde bulundurularak "Sonsuzluk ve Görelilik" baÅŸlığı ile düzenlenecek. III.Ulusal Sempozyumu içinde yörede geziler yapılacak ve önceki yılda olduÄŸu gibi halka yönelik etkinlikler düzenlenecek. Sempozyumda sunulacak bildiriler, Ä°stanbul Kültür Ãœniversitesi tarafından basılacak ve katılımcılara dağıtılacak. Ä°letiÅŸim: Bildiri sunmak isteyen katılımcıların, bildirilerinin özetini bir sayfayı geçmeyecek ÅŸekilde ve en geç 22 Temmuz 2005 tarihine kadar Yard.Doç.Dr. Arzu Åžen’e (a.sen@iku.edu.tr) göndermeleri... Ayrıntılı bilgi: http://fen-edebiyat.iku.edu.tr/mmf3/ilkduyuru.htmToprak ve bitkide mikoriza kursuÇukurova Ãœniversitesi, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 8Äž10 Haziran 2005 tarihleri arasında Mikorizanın örneklenmesi, analizi ve deÄŸerlendirilmesi stratejileri (Sampling and evaluation strategies for Arbuscular Mycorrhiza Fungi (AMF)) baÅŸlıklı kurs düzenlemeyi planlıyor. Söz konusu kursta mikoriza ve Piriformospora konusunda özelde de kök biyolojisi konusunda son yıllardaki geliÅŸmeler iÅŸlenecek. Kursun amacı: Toprakta yararlı mikroorganizmalardan mikoriza'nın bitki saÄŸlığı ve toprak kalitesi üzerindeki etkileri konusundaki son geliÅŸmeler ve kullanılan bilimsel ve teknik konular hakkında ülkemizdeki bilim insanlarını bilgilendirmek. Kurs, teorik ve pratik bilgileri birlikte iÅŸleyecek ÅŸekilde organize edildi. Kursa katılan adayların kurs sonunda mikorizanın topraktan nasıl izole edildiÄŸi, bitki köklerinde mikoriza varlığı ve nasıl teÅŸhis edildiÄŸi konusunda laboratuvar bilgisi kazanması hedeflenmekte. Kursa Tarım ve Köy Ä°ÅŸleri, Orman Bakanlıkları, Köy Hizmetleri AraÅŸtırma Enstitüsü elemanları yanı sıra Ãœniversitelerin Ziraat Fakültelerinin (Bitki koruma, Toprak, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Peyzaj Mimarlığı ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümleri), Orman Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi (Biyoloji, Botanik, Mikrobiyoloji, Ekoloji Bölümleri) elemanları baÅŸvurabilir. Ä°letiÅŸim: Tel: 322 3386819BÄ°LTEK 2005 Uluslararası BiliÅŸim KongresiTürkiye BiliÅŸim DerneÄŸi (TBD) 10-12 Haziran 2005 tarihleri arasında EskiÅŸehir Anemon Hotel’de BÄ°LTEK 2005 Uluslararası BiliÅŸim Kongresi düzenliyor. BÄ°LTEK 2005, Türkiye BiliÅŸim DerneÄŸi (TBD) tarafından, araÅŸtırmacıların, uygulamacıların, özel sektörün, kamu kurum/kuruluÅŸlarının ve eÄŸitimcilerin bir araya gelerek, biliÅŸim teknolojilerindeki yenilikleri, deneyimleri, geliÅŸmeleri ve yaklaşımları tartışmaları amacı ile baÅŸlatılan kongreler serisinin ilkidir. BÄ°LTEK 2005’in bu seneki ana teması ‘Yazılım’ olarak belirlenmiÅŸtir. Kongreye sektörden ve akademik dünyadan yaklaşık 700 kiÅŸilik üst düzey katılım beklenmektedir. BÄ°LTEK 2005 hakkında daha ayrıntılı bilgi, www.biltek2005.org.tr adresinden alınabilir. "Ä°nsan Bilimleri ve Felsefenin KavÅŸağında Teknik ve Teknoloji"Maltepe Ãœniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe ve Psikoloji Bölümleri iÅŸbirliÄŸiyle ilki geçen yıl düzenlenen "Ä°nsan Bilimleri ve Felsefe" Sempozyumu, bu yıl 03Äž04 Haziran 2005 tarihlerinde Maltepe Ãœniversitesi Yabancı Diller Bölümü Konferans Salonunda "Ä°nsan Bilimleri ve Felsefenin KavÅŸağında Teknik ve Teknoloji" konusunu tartışıyor. Sempozyumda, teknik ve teknolojik geliÅŸmeler ışığında bilimde, felsefede ve insan dünyasındaki deÄŸiÅŸimleri ele alacak. "Nermi Uygur" anısına düzenlenen sempozyuma yurtdışından ve yurtiçinden çok sayıda akademisyen konuÅŸmacı katılacak. DeÄŸiÅŸen dünyanın bu deÄŸiÅŸim hızına ayak uydurabilmek; geleceÄŸi bugünden görüp, ÅŸekillendirebilmek, günümüz insan dünyasını bir bütün olarak anlamak, açıklamak ve tanımlamaktan geçmektedir. Sempozyumun bu amaca hizmet edeceÄŸi belirtiliyor.Katılanlar: Aytekin Berkman, Betül Çotuksöken, Zeynep Davran, UluÄŸ Nutku, Harun Tepe, Mücella UluÄŸ, Mircea Dumitru, Robert Newman, Figen Karadayı , Serdar Atav, Nermin Çelen, Pınar Eraslan, Sevil Atasoy, Yusuf Çotuksöken, AytuÄŸ Kolankaya, Levent Öne, Ömer Saydam Uysal, Peyami Çelikcan, Cemal Güzel, Neylan Ziyalar, Tüten AnÄŸ, Sevgi Ä°yi, Gülay Özkan, Bayhan ÃœgeKonular: "Nermi Uygur’un Anısına...", "Felsefe Açısından Teknik ve Teknoloji", "Ä°nsan Bilimleri Açısından Teknik ve Teknoloji", "Fırsatlar", "Tehditler" "Genel Bir DeÄŸerlendirme". Bilgi: 0 216 626 10 50 Äž 1101/1102/1104/181, www.maltepe.edu.trYesek yesek ne yesek!Gazeteyi okuyorum, tanrım, kızartma yağında bütün zehirleri gözlere sokan son araÅŸtırmanın sonuçları tüyler ürpertici!.. 20-30 yıl önce saklayıp yeniden kullandığımız yaÄŸları anımsamak bile istemiyorum.. Sonra, kızartma yaÄŸlarını açıkta deÄŸil buzdolabında saklamamız gerektiÄŸi salık verilince, bir süre de öyle yaptık.. Hemen arkasından, kızartma yaÄŸlarını ikinci kez kullanmanın zararlarını okuduk; hepsi anında çöpe gitti! Tabii, bildiÄŸiniz gibi çok geçmeden kızartmanın bizzat kendisinin bedene verdiÄŸi zararlar üzerine diziler sökün etti gazetelerde. Türk damak tadını bu anlamda bıraktık, Kızartama yağı ile ilgili ‘evrimsel geliÅŸme’, aslında yiyeceklerle iliÅŸkimizin fotoÄŸrafı gibidir.Bilim son yıllarda yiyecek veya beslenme rejimlerimiz ile hastalık ve saÄŸlık arasındaki iliÅŸkiyi sorguluyor. Binlerce deneÄŸin izlendiÄŸi kapsamlı ‘epidemiyolojik’ araÅŸtırmalardan bazı sonuçlar çıkartılmaya, ayrıca, moleküler düzeyde ÅŸiÅŸmanlık-yaÄŸ ve çeÅŸitli hastalıklar arasındaki iliÅŸkiler anlaşılmaya çalışılıyor.Tabii bilimin bu alanda en yeni ve en popüler konusu, beslenme rejimi ile kanser arasındaki iliÅŸki. Acaba bazı yiyecekler veya yemek alışkanlıkları, kanseri tetikliyor mu? Bazı araÅŸtırmalara göre ‘yüksek yaÄŸ içeren beslenme ÅŸekli kolon, rektum, meme, prostat ve akciÄŸer kanseri riskini yükseltiyor!’ (Liste, iç sayfalarımızda!)Fakat, baÅŸka araÅŸtırmalar, bilimin bütün bu iliÅŸki arayışlarının henüz başında olduÄŸunu vurguluyor.Buna raÄŸmen kesin olan bazı noktalar var: ‘sanayi ürünü’, yani çok sayıda iÅŸlenmiÅŸ yiyecek ve yaÄŸlı besinler zararlı.. HerÅŸeyin tazesini ye, üzerlerine ‘makine eli’ deÄŸmemiÅŸ bol meyve sebze tüket. ÅžiÅŸmanlık ile hastalıklar arasındaki birebir iliÅŸkiyi ise artık tartışan bir Allahın kulu bile yok bilimciler arasında! Arabada radyoyu dinliyorum. Tıpçılar kendi aralarında saÄŸlıklı beslenmeyi konuÅŸuyor gibiler, ama aslında dinleyiciyi makasa almış durumdalar! Patates kızartmalarına ve benzeri ne kadar bol yaÄŸda kızartılmış ‘sanayi ürünü’ varsa, hepsine verip veriÅŸtiriyorlar. Ä°ki nokta ilginçti:Evde bir kiÅŸi için diyet olmaz! Herkes diyete uymalı!Mutfağın kumandanı kimse (tabii genellikle kadınlar) mutfakta sıkıyönetim uygulamalı!.. Evde saÄŸlıklı beslenmenin yolu mutfakta kurallara sahip olmaktan ve bunları istisnasız ve katı olarak uygulamaktan geçer! Ä°ÅŸe, mutfakta bir temizlik yapmakla (büyücek bir çöp torbasını hazırlayın!) ve hemen arkasından kuralları yazılı hale getirip asmakla baÅŸlanabilir!Gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla!EditörÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!