Edirne’den misk sabunu bile var

Güncelleme Tarihi:

Edirne’den misk sabunu bile var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2004 00:28

Geçtiğimiz hafta İstanbul’da iki büyük fuar açıldı. İkisinin de adı Üreticiden Tüketiciye Fuarı. Biri Dolmabahçe Kültür Merkezi’nde, diğeri Yeşilköy CNR Fuar Merkezi’nde ziyaretçileriyle buluşuyor. Amaç Şeker Bayramı öncesi halka ucuz alışveriş imkanı yaratmak. Sadece tekstil ürünleri değil, beyaz eşya, çikolata, şeker, ayakkabı, hediyelik eşya, dekorasyon malzemeleri de satılıyor. Acele etmenizde yarar var, çünkü ikisi de yarın akşam sona eriyor.

Beşiktaş’taki Dolmabahçe Kültür Merkezi’nde açılan Üreticiden Tüketiciye Fuarı’na bu sene 150 firma katılıyor. Firmalar genellikle toptancı oldukları için fiyatlar dışarıya oranla daha düşük. Örneğin katologlarda 314 milyon lira gözüken Arzum Atlantis Su Filtreli Elektirik Süpürgesi’ni burada 206 milyona satın alabiliyorsunuz.

Fuarın hemen girişinde, Candle World standı var. Rengarenk sabunlar dikkatimizi çekiyor. Bu sabunların özelliği eski usullere göre yapılması. Osmanlı zamanından bu yana kullanılan misk sabunları, iki senedir Edirne Belediyesi’nin işbirliğiyle ev hanımlarına yaptırılıyor. Ayva, elma, limon ve incir şeklinde, rengarenk satışa sunuluyor. Tanesi bir buçuk milyon lira. Daha büyükleri 30-50 milyon arası değişiyor. Aynı stantta kandil mumlar 1-10 milyon arası fiyatlarla satılıyor.

Fuara Isparta’dan katılan Emel Collection, devekuşundan yapılan abajur lambalar satıyor. Isparta’daki çifliklerde yetiştirilen, devekuşlarının içinde embrio olmayan (içinde yavru gelişmemiş) yumurtaları seçiliyor. Dezenfekte edildikten sonra, yumurtanın kabuğu değerlendiriliyor. Önce yumurtanın üstüne karakalemle motif çiziliyor. Sonra kazıma tekniği kullanılarak, üstünden geçiliyor. Boyanan yumurtalara dokunduğunuzda, kabartılmış bir yüzey elinize geliyor. Beş yüz modeli bulunan yumurtalara, istediğiniz şekli çizdirebiliyorsunuz. Boş yumurtaların toptan satış fiyatı 20-50 milyon arası değişiyor.

Bool Şeker standında karışık çikolata drajenin 200 gram fiyatı dört milyon lira. 250 gram karışık lokumum fiyatı ise üç milyon.

BEŞ MİLYONA GÖMLEK

Cation Koleksiyon’da sadece mont satılıyor. Çocuk montları 30-35 milyon arası değişirken, büyükler için montlar 40-60 milyona satılıyor. Güldal Kravat ve Gömlek standında kravatlar 10 milyon, gömlekler 20-22 milyon 500 binden satılıyor. Muray marka erkek pantolonlarında fiyatlar 10 milyon ile 49 milyon arasında değişiyor. Fuarda biraz daha dolaşırsanız beş milyona bile gömlek bulabilirsiniz.

AYAKKABI ALANA HESAP MAKİNESİ

Fuarda ayakkabı stantlarına da rastlamak mümkün. Çavuşoğlu spor ayakkabılarında çocuk ayakkabıları 6.5 milyon-19 milyon 500 bin arası değişiyor. Yetişkin ayakkabıları 19 milyon 500 bin - 45 milyon lira. Spor ayakkabılarının fiyatı 19 milyon 500 bin ile 25 milyon arasında değişiyor. Bu bölümden ayakkabı alanlara mum, tarak, kalem, hesap makinesi, oyuncak tabanca gibi hediyeler veriliyor.

Çocuk giyim bölümü zengin

Yeşilköy, CNR Fuar Merkezi’ndeki Üreticiden Tüketiciye 2004 Fuarı’nın sloganı Bayram Öncesi Ucuza Alışveriş. Bu yıl dördüncüsü düzenlenen fuarın ünü giderek yayılıyor. Giriş ücretsiz. Bugün ve yarın fuarı gezmek için son günler. Haftasonu kalabalığına kalmak istemiyorsanız, bugünden Yeşilköy’ün yolunu tutmanızı tavsiye ederiz.

Fuara bu yıl 825 firma katıldı. Haftasonu beklendiği gibi, ziyaretçi akınına uğrayan fuarda, kiralanamayan, boş kalan stantlar da dikkati çekiyor hemen. Yoğunluk tekstil ürünlerinde. Tekstil stantlarının sahipleri, büyük çoğunlukla Merter’deki ihracatçılar. Katılımcı firmaların stoklarının erimesini hedefleyen fuara, ihracat fazlası mallarıyla katılıyorlar. Fuarda, altı bin değişik ürün sergileniyor. Beklenen ciro, 200 milyon dolar. Bu büyük organizasyonda, sadece tekstilciler değil, elektronik eşya, gıda, ev tekstili, banyo-mutfak aksesuvarları, halı-kilim alanlarından firmalar da katılıyor.

Pijama ve iç çamaşırında bol çeşit ve çok uygun fiyatlar var. Kazak, mont ve pantolonların satıldığı tezgahlar da büyük ilgi görüyor. Kalabalığı oluşturanlar fiyatlardan büyük ölçüde memnun. Kadınlar beş milyona kazak, 10-20 milyona kadife pantolon, 10 milyona etek alabiliyorlar. Tek parça çamaşır 500 bin liraya satılıyor. Satıcılar, bu rakamın semt pazarlarının da altında olduğunu söylüyor. Yetişkin penye pijama takımları beş, çocuk pijamaları üç milyon lira.

Havlu çeşitleri, iki çift çorap, iki parça iç çamaşırı ve kozmetik stantlarındaki oje ve likit rujlar, fuardan bir milyona alabilecekleriniz arasında. Bu arada, iplere mandallarla asılıp, sallandırılan iç çamaşırlarının bulunduğu tezgahlar, size semt pazarlarını hatırlatacak.

Deri ürünlerinin satıldığı Ne Alırsan 40 Milyon, yine ayakkabı ve çanta satan Ne Alırsan 15 Milyon stantları bu yılın alışveriş trendine uygun tezgahlardan. Ama yine de müşterilerce fiyatı en yüksek bulunanlar deri çanta, cüzdan ve ayakkabılar. Ünlü markaların ürünleri olmadığı halde, çantaların 40-50, cüzdanların 25-35, ayakkabıların da 60 milyondan başlayan fiyatlarla satılmasından pek memnun değil ziyaretçiler. Fuarın en kalabalık standına sahip olan Yeşil Kundura’nın dışında, Erbil Süel, Kemal Tanca, Cabani gibi ünlü ayakkabıcıları aynı çatı altında bulabilirsiniz. Favori’nin standıysa, hesaplı ayakkabı arayanlardan ilgi görüyor: Burada deri erkek ayakkabılarının fiyatı 17 milyon lira.

Aralarında Ülker’in de bulunduğu şekerleme ve çikolatacılar, piyasanın yüzde 20-30 altında bayramlık madlen, draje çikolata, lokum, pişmaniye satıyor. Madlen çikolataların yarım kilosu üç milyon lira. Ülker’in standında, kutuda madlenler beş milyon lira.

Eletrikli ürünler bölümü, küçük ev aletlerinden ibaret. İsmini pek duymadığımız yerli elektronik markaların ürünlerinin yanında, Alman masaj koltuğu, masaj aletleri satan bir stand da var. Bu arada, kredi kartı geçen stantların sayısında, geçen yıllara oranla artış olduğunu da söyleyelim.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!