Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2007 00:00
Sıcaklar dayanılmaz bir hal aldı. İstanbul’un kültür sanat dünyasında hani yaprak kımıldamıyor dense yeridir. Her ne kadar kitaplar yayınlanıyor, vizyona filmler giriyor, konserler yapılıyor dense de kış mevsiminin haraketliliğinin yanında sözü bile edilmez bunların.
Yazarından ressamına, tiyatrocusundan sinemacısına herkes tatilde.
Magazin programlarından mankenlerin falan nerede tatil yaptığını ezbere biliyorsunuzdur. Ben de yazarların tatil yapmak için nereleri tercih ettiğini araştırdım.
Edebiyatçılarımızın tercihleri arasında ilk sırayı Bodrum alıyor. Eh bu da çok normal. Halikarnas Balıkçısı’nın izinden gitmelerinden daha doğal ne olabilir ki.
Bu arada yazarların tatil anlayışının farklılığını da belirtmekte yarar var. Gündüz sere serpe şezlonga uzanarak güneşin altında kavrulup, akşam da eller havaya diye hoplayıp zıpladıklarını düşünmüyorsunuz herhalde. Genellikle yaz çalışmaları için mekan değiştirip kampa giriyorlar.
İşte Türk edebiyatçısının tatil tercihi...
İLLE DE ADA DİYENLEROrhan Pamuk: Yazlarını her yıl Heybeliada’da geçiren Nobelli yazarımız Orhan Pamuk en son L’Espresso dergisine verdiği röportajından da anlaşılacağı gibi bu yıl İtalya’yı tercih etmiş. Portofino’nun manzarasına bayıldığını söyleyen Pamuk yeni romanı Masumiyet Müzesi’ne burada son noktayı koyacak muhtemelen.
Enis Batur: Yurtdışında gezdiği hemen her yeri yazan Enis Batur’un tercihi de Heybeliada ama benim hatırladığım oraya ait henüz bir şey yazmadı. Onun için şu sıralar bunu yazıyor demek mümkün değil, çünkü tezgahında her zaman birden fazla kitap olur.
Ataol Behramoğlu: Büyükada’nın yazlıkçıları arasında ilk akla gelen isimlerden biridir şair Ataol Behramoğlu. Önceki yıllarda yazdığı ada şiirlerini dergilerde yayımlamıştı, şimdi yenileri üzerinde çalışıyor muhtemelen.
Buket Uzuner: Yeni kitabını bitirmek için Büyükada’yı tercih etmiş bu yıl Buket Uzuner. Zaten başka bir yer de düşünülemez. Bir gezi kitabı bu ve adı da İstanbul Seyir Defteri.
TAM VE YARI ZAMANLI BODRUMCULARİlhan Berk: Yaşamak için Bodrum’u tercih edenlerin başında şair İlhan Berk geliyor. Halikarnas Balıkçısı’nın izinde orada sürekli yaşamak için ilk yerleşenlerden biri oldu. Halen de orada yaşıyor ve yazıyor.
Latife Tekin: O da yıllar önce Gümüşlük’e yerleşti ve bir de Gümüşlük Akademisi’ni kurdu. Kendisinin kalması dışında düzenlediği atölye çalışmalarıyla orayı bir kültür sanat merkezine dönüştürdü ve diğer yazarlar için de cazibe merkezi haline getirdi.
Hilmi Yavuz: Yarı zamanlı Bodrumcuların başında geliyor Hilmi Yavuz. Yıllardır o da bütün yazlarını Bodrum’da geçiriyor.
Özdemir İnce: Sadece yazları değil bulduğu her fırsatta Bodrum’a kaçanlardan birisi de Özdemir İnce. Eşi çevirmen Ülker İnce ile birlikte artık Bodrum’un yerlisi bile sayılabilirler.
Oruç Aruoba: Oruç Aruoba artık Bodrumlu. Daha önce tatillerini geçirmek için Bodrum’a gitse de bu yıl Gümüşlük’te aldığı bir köy evine yerleşti.
Perihan Mağden: Tatil için Bodrum’u tercih eden bir diğer yazar da Perihan Mağden. Son romanı Biz Kimden Kaçıyorduk Anne’nin yorgunluğunu atmakla meşgul.
Tuna Kiremitçi: Henüz İstanbul’dan ayrılamayan Tuna Kiremitçi önümüzdeki ay Bodrum’a gidecek. Onun tercihini oğlu Can belirliyor bu yıl. Oğlunun rahat ettiği bir otelde yer ayırtmış.
Cem Selcen: Üçüncü romanı Elmanın Suçu’nu geçtiğimiz aylarda yayımlayan Cem Selcen de bu yıl ev alarak Bodrum’un yazlıkçıları arasına katıldı.
AYVALIK VE CUNDA SEVENLERPınar Kür: Yıllar önce Ayvalık’a yerleşip sürekli yaşama kararı almıştı Pınar Kür ama sonra bundan vaz geçti. Ayvalık Akademisi’nde atölye çalışmaları yaparak genç yazarlara dersler veriyor. Ancak bu yaz bir kaçamak yapıp editörü Sırma Köksal’la birlikte İskandinavya’ya gitmişler. Sıcaklardan bunaldılar anlaşılan.
Arif Damar: Şair Arif Damar da yılların Cundalısı. Bu yaz yine orada ve elinde bastonuyla sohbet ortamlarının vaz geçilmez ismi olarak tatilini geçiriyor.
Yaşar Kemal: Bu yaz, tatilinin belli bir bölümünü Ayvalık’ta geçirdi usta romancımız ve İstanbul’a döndü.
Aslı Erdoğan: Yaz çalışmaları için Ayvalık’ı tercih eden isimlerden biri de Aslı Erdoğan. Yeni öykü kitabı üzerinde çalışıyor o da.
URLA’DA KAMP
Ayşe Kulin: Onunki de tatil değil yaz kampı. Üç ay neredeyse evden çıkmamacasına çalışıyor Urla’da. Telefon bile çekmiyor. Sonbaharda çıkacak yeni romanının adı İşgal Altında İstanbul.