‘Dur’ demesini bil ki şarap seni korusun

Güncelleme Tarihi:

‘Dur’ demesini bil ki şarap seni korusun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2004 00:00

Kilo aldırmadığı kanıtlandı. Diyabete yakalanma riskini yüzde 33-56 oranında azalttığı saptandı. Hatta Alzheimer hastalığına neden olduÄŸu düşünülen damar ÅŸiÅŸmesine engel bile olduÄŸu ortaya çıktı. Åžimdi söyleyin, kim ÅŸarap tehlikeli diyebilir ki! Tabii ki çok içmemek kaydıyla.lkollü içkilerle çeÅŸitli hastalıklar arasındaki baÄŸlantı, doÄŸal olarak hepimizi endiÅŸelendiriyor. Ancak uzun yıllardan beri sürdürülen araÅŸtırma ve çalışmalar, alkol ile herkesi korkutan hastalıklar arasındaki iliÅŸkiler konusunda ÅŸaşırtıcı ve de sevindirici sonuçlar verdi. Son 12 yıl içinde hazırlanan raporlarda ÅŸaşırtıcı bir tutarlılık dikkat çekiyor. Ä°ster Almanya’da bira olsun, ister Japonya’da saki olsun, ya da Fransa ya da Ä°talya’da ÅŸarap olsun, bu ülkelerde aşırıya kaçmadan içki içenler arasında kalp krizi geçirenlerin sayısının içki içmeyenlere oranla çok daha az olması dikkat çekici. Aynı durum felç (inme) durumları için de geçerli. Ä°nmenin Ä°skemik olarak bilinen en yaygın türünün nedeni, arter damarların çeperlerinde geliÅŸen plakalardır. Halk arasında damar tıkanması olarak tanımlanır. Damarlarda tıkanma aynı zamanda koroner kalp hastalığına da neden olur. Bu Ä°skemik inmelerde alkolün etkisi, kalp krizlerindekinin aynısıdır. Aşırıya kaçmadan içki içmek tehlikeyi, yüzde 30 hatta yüzde 50 oranında azaltır. Aynı durum, kalp yetmezliÄŸi, damar hastalıkları ve de damar tıkanması sonucu ortaya çıkan diÄŸer hastalıklar için de geçerlidir.Sınırlı içenlerde inmelere daha az rastlanıyorABD’de çok az sayıda felç durumu beyin kanaması gibi farklı nedenlerden kaynaklanıyor. Yapılan çok sayıdaki çalışma, alkol almanın kanamalı inme tehlikesinde çok küçük bir artışa neden olduÄŸunu gösteriyor. Fakat ABD’de gerçekleÅŸtirilen en baÅŸarılı çalışmalardan biri sayılan Klatsky ve arkadaÅŸlarının kısa bir süre önce yayınladıkları raporda, kanamalı inme tehlikesinin alkol nedeniyle artmasının sadece günde 5 kadehten fazla alkol tüketenlerde görüldüğü belirtildi. Az içenlerde kanamalı inme tehlikesinde bir artış saptanmadı.Son 10 yıl içinde elde edilen son önemli bulgular, aşırıya kaçmadan içki içen kiÅŸilerde kalp hastalıklarına ve inmelere neden daha az rastlandığını daha iyi anlamamızı saÄŸladı. Kandaki fazla yağı alıp metabolize edilmek üzere karaciÄŸere taşıyan yararlı kolesterolün oranının artması (HDL) en önemli faktör sayılıyor. Kolesterol oranındaki artış öncelikli olarak alkolden kaynaklandığı için bira, ÅŸarap ya da damıtılmış içki içenler için sonuç aynıdır.Bunama riskini de azaltıyorBilim adamları son zamanlarda düzinelerle yeni korunma araçlarını saptadılar, bunlardan bazıları alkolün kendisinde, bazıları ise ÅŸarapta ve bazı bira türlerinde bulunan polifenol gibi bazı baÅŸka maddelerde mevcut. Bu korunma mekanizmaları arasında, arterlerde pıhtı birikmesi tehlikesini azaltan ve de damarlarda oluÅŸan pıhtıları hemen eriten, arterlerin çeperlerinde plaka oluÅŸmasını engelleyen genetik ve hormonal faktörler de var. Åžarap ile hem alkol hem de önemli polifenoller sayesinde kardiovasküler hastalıklara karşı tam bir korunma saÄŸlamış olursunuz.n Diyabet: Tüm dünyayı kapsayan pek çok sayıdaki gözleme dayalı çalışmalar, az miktarda içki içenlerde diyabetin, hiç içki kullanmayanlara oranla çok daha seyrek görüldüğü sonucunu ortaya çıkardı. Günde 1 ya da en fazla 3 kadeh içki içenlerin diyabete yakalanma tehlikesi yüzde 33-56 oranında azalıyor; diyabet hastaları arasında da koroner kalp hastalığı tehlikesinin yüzde 34-55 oranında azaldığı saptandı. n Alzheimer: Fransa, Hollanda, Avustralya, Danimarka ve ABD’de yürütülen çalışmalarda aşırıya kaçmadan içki içen yaÅŸlıların, hiç içki kullanmayanlara oranla, bellek ve kavrama testlerinde çok daha baÅŸarılı sonuçlar alabildikleri belirlendi. Fransa ve Danimarka’da yürütülen çalışmalarda ise bu sonucun sadece ÅŸarap için geçerli olduÄŸu kanısına ulaşıldı. Åžarabın ya da alkolün bu hastalıklara karşı bizleri nasıl korudukları bilinmiyor. Ancak şöyle bir olasılıktan da söz edilebilir: Åžarap ve polifenolün, beyine kan taşıyan damarlarda tıkanmayı önlüyor ve de Alzheimer hastalığına neden olduÄŸu düşünülen damar ÅŸiÅŸmesine engel oluyor.YARIN KANSER VE UZUN ÖMÃœR Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!