Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00
Koç’tan emekli Sabahattin Patel’in oğlu Semih, babasının oto yedek parça fabrikasını başka bir iş için yeniden konumlandırdı ve ’güvenlik kontrol mühürleri’ üretmeye başladı.
34 posta idaresine ve 6 merkez bankasına güvenlik kontrol mühürleri satan Semiplas A.Ş., bu yıl 10 milyon dolar ciro bekliyor.
KIRIM Tatarı bir aile olan Patel Ailesi’nin ikinci kuşak patronu Semih Patel, babası Sabahattin Patel’in kurduğu ’oto yedek parça fabrikasını’ 1998’de farklı bir işe konumlandırdı ve başarılı oldu. İlk kez THY’nin uçak içindeki
yemek ve duty free araçları için talep edilen plastik mühürleri üreten Patel Ailesi’nin firması Semiplas A.Ş., 34 ülkenin posta idaresine, Yunanistan dahil 6 ülkenin merkez bankasına ve özel sektöre mühür satıyor. Bu yıl 100 milyon adet mühür üretecek olan firma, yarısı ihracattan 10 milyon dolar ciro bekliyor.
EMEKLİLİK TAZMİNATIYLA: Semih Patel şöyle başlıyor anlatmaya: "Ailemiz Kırım Tatarlarından, ben Bursa doğumluyum. Babam Konya Akşehir’den İstanbul’a gelmiş ve
Koç Grubu’nda önce İzmit’te Gazal’da sonra da Mako’nun kurulmasıyla Bursa’da çalışmış. 1989’da emekli oldu. Üniversiteyi Yıldız Makine’de okudum. Babam emekli olduktan sonra emeklilik tazminatıyla plastik enjeksiyon makinesi aldı ve 1990’da kendi işimizi kurduk. Otomotiv yan sanayisine parçalar üretiyorduk. 1998’e kadar şirketimiz böyle devam etti."
RUSYA’YA GİTTİM, İŞLER BÜYÜDÜ: Semih Patel, üniversite öğrencisiyken 1996’da Rusya’ya gidip bir araştırma yaptığını belirtiyor ve "1996’da her sektörde olduğu gibi otomotiv yan sanayisinde de Rusya’da çok iyi işler vardı. Burada bir ortaklık kurup Rusya’ya bizim ürettiklerimiz dışında da yedek parça ihracatına başladık. Bizim için kolay olan ürünleri de üretip sattık. O dönemde para kazanmanın çok kolay olduğunu gördüm. Ancak 1997’de Rusya krizi oldu ve 1998’de işler iyice karıştı. Hatta orada iş yaptığımız bir işadamını kaçırdılar. Ardından Rusya zora girdi. Ondan sonra da ’otomotiv yan sanayi dışında ne yaparız’ diye düşünmeye başladık" diyor.
İLK MÜHÜR SATIŞI THY’YE: Semih Patel, şöyle devam ediyor: "Arayış sürerken THY’nin bir plastik mühür ürün talebi olduğunu ve üretilip üretilemeyeceğini araştırdığını duyduk. Bu ürün seri numaralı bir mühürdü ve THY bunu uçak içi yemek ve parfümeri satışı yapılan küçük tekerlekli troylerler için kullanıyormuş. Kurallara göre uçak indiğinde bunlar mühürlenir ve seri numarası kayıt altına alınırmış. Gümrük personeli de gelip kontrolünü yaparmış. Bu ürünü önce yurt dışından getirdik ve sonra da ürettik. THY ihaleye çıkınca da ihaleye katılıp çok uygun fiyatla işi aldık."
ÜRETİYORUZ AMA SATAMAZSAK: THY’ye ilk mühür satışını yaptıktan sonra üretime devam etmekte tereddüt ettiklerini anlatan Semih Patel, "Kalıp yatırımı yapmışız ama ’THY’den başka kime satarız’ diye düşünüyorduk. Bu ihale sayesinde ürünü THY’ye daha önce veren ithalatçı mümessillerle tanıştık. İthalatçı mümessillerle anlaştık ve bir süre onlar ürünümüzü başka ithal ürünlerle birlikte pazarladı. Biz de bu arada bu ürünün çeşitlerini öğrendik" diye konuşuyor.
Yılda 40 seyahat yaptım 60 ülkeye ihracat başladıSEMİH Patel, güvenlik kontrol mühürlerinde üretimde karar aldıktan sonra elinde çanta yurt dışına pazarlamaya çıktığını söylüyor. Patel, şunları söylüyor: "Türkiye’de önce BP, Shell gibi uluslararası firmalara ürün vermeye başladık. Ardından Türkiye Postası’na başladık. 2000-2004 arası yılda ortalama 40 kez yurt dışına çıktım. Avrupa’da çok iyi bir pazar vardı. 2000 yılından itibaren ihracatımız başladı ve hızla arttı. Fransa elektrik idaresinden, Afganistan postasına, Senegal’e, Yunanistan Merkez Bankası’na kadar hepsi müşterimiz oldu. Yurt içinde de gümrük idaresi, ASKİ, İSKİ, BEDAŞ, bankaların çoğu bizim müşterimiz."