Dünyanın en ünlü rock starları ROKA yiyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en ünlü rock starları ROKA yiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2009 00:00

Onun işi starları doyurmak. Metallica ve Depeche Mode gibi taptığı müzik gruplarını ağırladığı için ölse de gam yemeyeceğini söylüyor Arda Türkmen. Ve şirketi Roka ile tam beş yıldır Türkiye’ye yolu düşen rock starlarını o doyuruyor. Referans listesi epey etkileyici: 50 Cent’ten Norah Jones’a kadar 45 ünlü grup ve sanatçının boğazından geçen her yudumun ve lokmanın hesabı ondan soruldu. Türkmen’le rock starlarının ne yiyip ne içtiğini konuştuk.

“Pek çok arkadaşım benim işimi yapmak için ölüyor. Ama ben çok şaşırıyorum. Rock yıldızların hayatı benim düşündüğüm gibi gibi vur patlasın çal oynasın değilmiş. Tersine aşırı disiplinli” diyor Arda Türkmen (34).
O hem alaylı hem de okullu. Alaylı, çünkü babası Nurcan Türkmen Divan Otelleri’nin eski yiyecek içecek müdürü olduğu için çocukluğu otellerde geçti. Bilgi Üniversitesi’nde işletme okurken müteşebbis ruhu şahlandı, arkadaşları için organizasyonlar, prodüksiyonlar, yurtdışı turları düzenledi.
2003’te o zamanki ortağı Cenk Ayber ile yola çıktıklarında net bir hedefleri vardı: Catering, yani ağırlama sektörü. “O zamana kadar catering piyasasına hep kadınlar hakim olduğu için şirkete erkeksi bir isim vermek istedik. Rakı-balığı da çağrıştırdığı için Roka koyduk. O zamanlar rock starları ağırlayacağımızdan haberimiz yoktu tabii...”

KIZARMIŞ PANCAR CİPSİYLE GELEN ŞÖHRET

Roka ile kısa sürede beklenmedik bir başarı kazandılar: “Bazı yenilikler yaptık, mesela pancar cipsini ilk biz sunduk. Bambular üzerinde servis yaptık. Sosis ve köfte gibi klasik kokteyl yemeklerinin dışına çıkıp minyatür yemekler hazırladık. Dünya mutfaklarından avangard sunumlar yaptık. Bebek imambayıldı tabakları gibi...”
Roka’nın ünü kulaktan kulağa yayılırken yolları Pozitif Organizasyon’la da kesişti. İlk kez The Brand New Heavies konseri için çalıştılar: “Üniversite yıllarından beri organizasyon yaptığım için onlarla zaten tanışıyorduk. Konser düzenleyenler için hep aynı ışık, teknik ekip, sesçi ve catering şirketleri için çalışmak çok önemlidir. Güvenebilecekleri ekip arkadaşları isterler.”
Pozitif ile 2004’te başlayan işbirliği yolunda gidince Rock’n’Coke’un ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği Caz Festivali’nin catering işlerini de üstlendiler. Ardından BKM’nin Arena konserleri ve MOST Production konserleri geldi.
Peki dünyanın en ünlü rock starlarını doyurmanın usulü ve adabı nedir? “Konser tarihi mutlaka çok önceden belirlenir. Gelmeden önce uzun uzun yazışırlar. Sahne, ışık, transfer ve catering konularındaki bütün taleplerini iletirler. Bu işleri ‘rider’ adı verilen görevliler yapar. Rider’ler sanatçıların istek ve alışkanlıklarını gönderir. Mesela Metallica için bize tam 18 sayfalık bir liste gönderdiler. Çok titizler, isteklerini milimi milimine ve tam sayısıyla tarif ediyorlar. Biz de en az 1,5-2 ay önce hazırlıklara başlıyoruz.”

METALLICA KONSERİ İÇİN 180 KİŞİLİK EKİBE 6 AYRI AÇIK BÜFE

Starlar ve diğer müzisyenler için ayrı, ekibin geri kalanı için ayrı açık büfeler hazırlıyorlar. Açık büfelerde mutlaka pilav, makarna, tavuk, et ve soslarıyla birlikte salata çeşitleri oluyor. Sabahın 05.00’inden akşamın 20.30’una kadar servis veriyorlar. Konser bitimlerinde de ikramlar oluyor. Bazen Metallica’da olduğu gibi, 180 kişinin karnını doyurmaları gerektiğinde 6 ayrı açık büfe hazırlıyorlar.
Konser günleri riskli olduğu için sanatçılar özellikle o günlerde Türk mutfağını denemekten kaçınıyor ama mutlaka tatlı yiyor, hatta yanlarında götürüyorlar. Vakitleri olduğunda da Hamdi gibi kebapçılara ya da Çengelköy balıkçılarına gidiyorlar. Bazılarıysa burunlarını otel odasından dışarı çıkarmıyor.
Arda Türkmen için “İşine aşık dersek” pek de abartmış olmayız. Ağırladığı sanatçılara “geleneksel Türk misafirperverliğini” yaşatmaktan büyük bir keyif alıyor. Onlara imzalattığı tabak koleksiyonunu gösterirken de gözleri parlıyor.

KULİS ARKASINDA NELER OLUP BİTİYOR?

? Tatlıya en çok cazcılar düşkün. Yeni şeyleri denemeye de meraklılar. Daha sofistike bir damak tatları var. Ayrıca en iştahlı ve sıcakkanlı da onlar.
? Metallica sadece Kanada’da bulunan Quartz adlı suyu ve 8 markalı sebze sularını istedi.
? Türkiye’de bulunmayan Ginger Ale (zencefilli bira), Evian marka su, nachos tarzı atıştırmalıklar ve şekerlemeler talep listesinin demirbaşları. Limon, bal, zencefil, süt ve kuruyemiş de mutlaka var. Hemen hemen hepsi humusa bayılıyor. Karışık peynir tabağı ve şarküteri ürünlerini de seviyorlar.
? Sahne performansı yüksek olan grupların vazgeçilmezi bol bol buz ve buzlu içecekler.
? Metallica’nın sadece yemek işlerinden sorumlu bir asistanı var. Metallica’ya servis yapmak için 2 ayrı güvenliği aşmak gerekti.
? Rock starlar önlem olarak otel odalarına mutlaka ekmek kızartma ve tost makinesi istiyor.
? Yemekler hazırlanırken sofra düzenine çok dikkat ediliyor. Mutlaka beyaz keten örtüler ve çiçekler oluyor. Metallica’ya gümüş-krom yemek takımlarıyla servis yapıldı.
? Caz şarkıcısı Dulce Pontes “Şam çileği” diye tutturdu, yerine dağ çileği bulundu.
? Bobby McFerrin açık büfenin önünde aşka gelip şarkı söyledi. Al Jarreau ise yediklerini çok beğendiği için paket yaptırıp odasına da götürdü.
? En iştahlı sanatçı açık ara Dianne Reeves. Tori Amos ve Chris Cornell iştahsızdı.
? Gogol Bordello da pek yemek yemedi ve şaraba yüklendi.
? Apocalyptica bakır sahanda sucuklu yumurta istedi. Michael Bolton delikli İsviçre peynirli sandviçten vazgeçmedi.

HANGİ STAR PANCARLI SALATA YEDİ?

Metallica: Somon, sebzeli makarna, susamlı sote brokoli, taze sıkılmış kızılcık, yaban mersini, ahududu ve avakoda suları.
Depeche Mode’dan Martin Gore: Avokadolu ve İsveç peynirli kepekli sandviç, sote sebze. Dave Gahan: yaban turbu soslu bonfile ve haşlanmış sebze.
Roger Waters: Enginarlı dana bonfile.
Norah Jones: Parmesanlı, rozbifli ve pancarlı yeşil salata.
Elvis Costello: Tofu salatası
Tori Amos: Zencefilli kereviz kökü salatası.

ŞİMDİYE KADAR KİMLERİ DOYURDULAR?

Herbie Hancock, Marcus Miller, Dee Dee Bridgewater, R.E.M,, Shantel, Roisin Murphy, Robert Plant, Bryan Ferry, Robin Gibb, Wynton Marsalis, Manic Street Preachers, Franz Ferdinand, Chris Cornell, Smashing Pumpkins, Gilberto Gil, Ahmad Jamal, Zakir Hussain, Diana Krall, Paul Weller, Placebo, Kasabian, Danny Howells, Charlie Haden, Dianne Reeves, The Offspring, Korn, Timo Maas, Joan Baez, Paco de Lucia, Fun Lovin Criminals, 50 Cent, The Rasmus, UB40 ve Femi Kuti.

ISSIZ ADAM’IN MUTFAĞI DA ONUN ESERİ

Roka 1000 metrekarelik alanda çalışan 22 kişilik kadrosuyla giderek büyürken kaçınılmaz olan gerçekleşti. Ve Arda Türkmen kendi restoranını açmaya karar verdi. Rio’nun tatil bölgesi Leblon’dan çok etkilenip Asmalımescit’teki restoranına bu adı verdi. Çağan Irmak bu kendi halindeki bistro’ya sihirli değneğiyle dokununca mekanın kaderi de değişti: “Çağan Irmak burayı kendi kendine keşfetmiş. Issız Adam’ın bütün restoran sahneleri burada çekildi. Leblon’un popülerliğine filmin çok büyük bir katkısı oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!