Dünyada yemekten başkası yalan

Güncelleme Tarihi:

Dünyada yemekten başkası yalan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yaprak Alkaya bir yemek stilisti. Yaptığı iş, yemeğin tabakta daha güzel durmasını sağlamak. Bunun için İngiltere'de, yemek stilistlerinden özel kurslar almış. Yaprak Alkaya'nın ailesindeki bütün kadınlar yemekle haşır neşir: Anne Ayfer Alkaya'nın yemek fabrikası var. Oyuncu olarak tanıdığımız Yasemin Alkaya, bir restoran-barın ortağı. Yemek yemeyi dünyanın en büyük zevki olarak tanımlayan Yaprak Alkaya, bu zevki süslediği tabaklarla, masalarla arttırıyor.

Yemek stilistliği ne demek?

Yemek stilistliği kendi yaptığınız ya da başka bir elden çıkmış bir yemeğin güzel, iştah açıcı görünmesini sağlamak. Bu reklam alanında çok kullanılan bir şey. Sonra mesela büyük oteller yemek stilisti kullanırlar. Onların mutfak sanatçıları dedikleri sanatçılar vardır. Onlar bal kabaklarından, buzlardan değişik heykeller yaparlar. Bu da yemek stilistliğinin bir konusudur. Büyük ziyafetlerde, yemek dergilerinde de çalışılır. Yemek yapmadan da yemek stilisti olabilirsiniz aslında. Yemek altyapınız olacak, ama aşçı olmak zorunda değilsiniz. Yalnızca aşçılık eğitimiyle yemek stilisti olamazsınız. Yemek stilisti olabilmek için biraz daha yaratıcı olmanız, biraz daha sanatçı gözünüzün olması lazım.

Bu işe nasıl başladınız?

4 sene önce reklam sektöründe çalışmaya başladım. Ancak prodüksiyon yapıyordum. Derken, iki sene önce Coca Cola'nın çok büyük bir prodüksiyonunda çalıştım. Bu çekimlerde İngiltere'den bir yemek stilisti getirdik. Olağanüstüydü. Gerçek bir yemek stilistinin bir ressam gibi çalıştığını gördüm. Dedim ki, evet bu. Tabii zamanla yoğruluyorsunuz. En büyük avantajım da Londra'da çok iyi insanlarla çalışmış olmak oldu.

Londra'da ne kadar kaldınız?

1.5-2 aya yakın çalıştım. Orada hem yemek stilistleriyle birlikte çalıştım. Bir nevi özel kurs gördüm. Hem de çok iyi yemek fotoğrafçılarıyla tanışma fırsatım oldu.

Neden Londra?

Çünkü Londra, bu işin sanata dönüştürüldüğü tek yer. Yemek stilistliği Londra'da doğup gelişmiş.

Yaptığınız ilk yemeği hatırlıyor musunuz?

12 yaşımdan beri yemek yapıyorum. İlk yaptığım yemek pilavdı. Korkunç bir şey olmuştu. Annem işten gelecekti. Ona güzel bir şeyler sunmak istiyordum. Ama fiyaskoyla sonuçlandı.

Bir yemek yapıldı, önünüze geldi. Neye göre dizayn ediliyor? Renklerine, lezzetlerine göre mi?

Renklerine göre de. Lezzetine göre pek diyemeyeceğim, çünkü fotoğrafa baktığınız zaman lezzeti pek almazsınız, ancak açlık hissedersiniz. Ama tabii dönem bilgisinin olması lazım. O yemeğin neyle iyi gideceğini iyi bilmek lazım. Mesela akide şekeriyle salatanın birlikte kullanılamayacağını herkes bilir. Renkler çok önemli. Kullanılan aksesuvarlar çok önemli.

Ne kullanıyorsunuz aksesuvar olarak?

Yemeğin içinde kullanılan malzemeleri aksesuvar olarak kullanabilirsiniz. Mesela karabiberli bir yemek yaptınız, karabiber topları kullanabilirsiniz. Çiçekler kullanabilirsiniz. Peçete, masa örtüsü, tabak, çatal bunlar da aksesuvar tanımının içine giriyor.

Kötü dizayn edilmiş bir yemek sizi rahatsız ediyor mu?

Çok rahatsız ediyor, çünkü hayatta en çok zevk aldığım şey yemek yemek. Hayatın da aslında çok karmaşık bir şey olduğunu sanmıyorum. Biz onu karmaşıklaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Hayatın en güzel bölümü olarak görüyorum yemek yemeyi. Günde üç-dört kere yaptığımız bir şey. Bu kadar önemliyken önüme kötü bir şey geldiği zaman müthiş sinirlerim bozuluyor. Çünkü aslında bütün çalışmamız yediğimiz bir lokma ekmek için. Bunu da zevkle yapmayacaksak neye yarar?

Kötü dizayn nasıl oluyor?

Bir söz vardır, önce göz doyar diye. Gözü doyurmak çok önemli. Onu doyurmadığınız zaman açlığınız gitmiyor. Mesela kocaman bir tabakta minicik bir köfte ve yanında bir kaşık pilav geldiği zaman çok canım sıkılıyor. Çünkü onunla doyacağıma ikna olmuyorum. Böyle bir yemeğin küçük bir tabakta servis edilmesi lazım.

Ailedeki diğer kadınların yemekle arası nasıl?

Annem Ayfer Alkaya'nın yemek fabrikası var. Ablam Yasemin, bir restoran barın ortağı. Büyük ablam Figen bazen yemek yapmaktan sıkılıyor. Ona hak veriyorum, çünkü her gün çocuklarım için ne yapacağım diye düşünmek korkunç bir şey.

Yemek dışında başka bir eğitiminiz var mı?

Latin Dili ve Edebiyatı okudum. Şimdi Arap Dili ve Edebiyatı okuyorum. Dillere de bir düşkünlüğüm var. Öğrencilik ve özellikle dil öğrenmek keyif aldığım bir şey. O hayatımdaki başka bir renk.

Sürekli iş yaptığınız bir yer var mı, serbest mi çalışıyorsunuz?

Serbest çalışıyorum. Gıda ürünlerinin televizyon ve basın reklamlarında çalışıyorum.

Para kazanıyor musunuz?

Çok büyük paralar değil, ama kazanıyorum.

Bu işi başka kimler yapıyor Türkiye'de?

Benim bildiğim profesyonel anlamda yapan Emel Başdoğan var. Buket Şener var. Buket Şener aslında reklam filmlerinin dekorlarını hazırlıyor. Ve çok güzel yemek yapıyor. Bu ikisi birleşince o da yemek stilistliğine başlamış.

En güzel ve en kötü yaptığınız yemekler hangileri?

Makarnaları çok güzel yaparım. Özel soslar yaratırım. Beceremediğim şey ise kek. Bugün bir kek yaptım, görüntüsü çok güzel oldu, ama tadı iyi değildi. Ama pes etmeyeceğim, kekler üzerinde çalışıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!