Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2005 00:00
Yurtdışı gezilerimde Güneydoğu Asya mutfaklarının hızla artan bir şekilde yaygınlaştığını görürüm hep. Ancak, tüm dünyayı saran sushinin artık ayaküstü yenen bir yemeğe, fast-fooda dönüştüğünü söyleyebilirim. Sanırım sushinin bu kadar yaygın hale gelmesinin nedenlerinden biri de sağlıklı beslenme modası. Sushinin ilk aşaması balıktan fileto çıkarmak. Yani balığın kılçıkları, kemiği ve derisi ayıklanarak ince parçalar halinde kesiliyor. Daha sonra bu
balık parçaları, hazırlanacak sushinin özelliğine göre daha da küçük dilimlere ayrılıyor. Bu parçaların şekli ve kalınlığı çok önemli. Aksi taktirde sushinin hem lezzetinde hem de görünüşünde bozulmalar olabiliyor. Daha sonra, çeşitli yosunlar, su ürünleri ama mutlaka sushi pilavıyla yapılan onlarca çeşit sushi ortaya çıkıyor. Sushiyi yapan usta tecrübesini, el alışkanlığını ve sanatçı kişiliğini son aşamada ortaya koyuyor. Malzemelerin altına yerleştirilen hazır bir kalıp, üst üste sıralanan malzemelerin rulo haline gelmesini sağlıyor. Ardından afiyetle yenen rengarenk sushiler ortaya çıkıyor. Peynirli Heybeliada böreği8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 40 dakikaMalzeme listesi4 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı) 1 su bardağı yoğurt1/2 su bardağı sıvıyağ 3 su bardağı un1 paket kabartma tozu 250 gr orta yağlı beyaz peynir2 demet dereotu 1 çay kaşığı tuz, karabiber Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp yoğurt ve sıvıyağı ekleyerek mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Üzerine kabartma tozu ve unu aktarıp çırpmaya devam edin. Diğer taraftan, beyaz peyniri rendeleyin..Üzerine ayıklayıp incecik doğradığınız dereotunu ekleyerek karıştırın. Bu dereotlu peynirli harcı çırpılmış olan karışıma ilave edip tuz ve karabiberini serpiştirdikten sonra, tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Hazırladığınız peynirli börek hamurunu, 35-40 santim uzunluğundaki yağlanmış, kare veya dikdörtgen fırın kabına aktarın. Böreği, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında kabarıncaya kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Ilınınca dilimleyip servise sunun. Damla çikolatalı keşkül8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaMalzeme listesi1 adet 2 katlı hazır pastaban kekIslatmak için1,5 su bardağı soğuk su1
yemek kaşığı neskafe1 yemek kaşığı toz şekerVarsa 1 yemek kaşığı kanyak (rom veya viski de olabilir)Kreması için1 paket hazır keşkül (veya kazandibi)Kreması için1 su bardağı dolusu damla çikolata Sade ya da kakaolu pastaban keki paketinden çıkarın. Diğer taraftan, keki ıslatmak için; neskafe ve toz şekeri soğuk suya aktarıp şeker eriyinceye kadar karıştırın. Varsa kanyak, rom ya da viskiyi de ekleyin. Bu içkiler pastaya çok hoş bir aroma verecektir. Kekin iki parçasını da bu karışımla iyice ıslatıp kenarda bekletin. Toz halinde satın aldığınız keşkül ya da kazandibini, üzerindeki tariften 1 su bardağı eksik sütle pişirip ılınması için bekleyin. Kekin ıslak parçalarından birinin üzerine ve kenarlarına ılık haldeki keşkül ya da kazandibinin yarısını sürün. Üzerine kekin diğer prçasını yerleştirip kalan kremayı kekin her tarafına yayın. Üzerini kakao tozu, taze meyve ya da meyve şekerlemeleriyle, süsleyin. Buzdolabında en az 2-3 saat bekletip damla çikolatayla süsledikten sonra dilimleyerek servise sunun.Not: Hazır keşkül veya kazandibi bulamazsanız, vanilyalı puding de kullanabilirsiniz. Bu durumda kullancağınız süt miktarı, paketin üzerindekinden 1 bardak az olmalı.
button