Dünya çapında yüzücüler için en az 10 yıl lazım

Güncelleme Tarihi:

Dünya çapında yüzücüler için en az 10 yıl lazım
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2013 01:22

Bob Bowman dünyanın bir numaralı yüzme antrenörü. Nasıl olmasın? Eski öğrencisi Michael Phelps’in tam 22 olimpiyat madalyası kazanmasında başrol oynadı. Bowman şimdi de Türk yüzmesini dünya seviyesine çıkarmak için kolları sıvadı

Haberin Devamı

Sizi şaşırtan bir şey gördünüz mü Türk yüzmesiyle ilgili?
- Beni şaşırtan herhangi bir şey yok. Buna karşılık büyük bir potansiyel gördüm. Ve de mevcut durumun fotoğrafını çektik. Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz artık. Bir tek şey var beni şaşırtan: Yüzme havuzlarının kalitesi. Hepsi harika. Gerçekten kıskandım. Ama daha çok havuza gerek var. Hepsi 50 metrelik olmak zorunda da değil. 25 metrelik olabilir. Hatta küçük çocuklar için daha kısa havuzlar da olabilir. Tabii bu havuzlara erişim daha kolay olmalı.
Geçen yıl efsane yüzücü Mark Spitz’le konuştuğumuzda da yüzmede başarı için sürdürülebilir bir sistem kurmak gerektiğinden bahsetmişti. Bu konuda nerede Türkiye?
-Bunun için tesislere ihtiyacımız var. Elbette iyi eğitimli antrenörlere ihtiyacımız var. Özellikle bu anahtar faktör olacak. Yine yüzmeye katılım seviyesini arttırabiliriz. Ama nasıl yüzüleceğini öğreten, programı sürdürecek vasıflı antrenörler yoksa tüm çabamız boşa gider. Ve başta yapmamız gereken de yüzücü ve vasıflı antrenör sayısını arttırmak. Bazılarını ABD’ye götüreceğiz, orada sorumluluk vereceğiz. Buna uzun vadeli bir proje olarak bakmalıyız. En az 10 yıl…

Dünya çapında yüzücüler için en az 10 yıl lazım
2020 Olimpiyatları bir hedef olarak seçildi Türkiye’de. Yeni bir yüzücü kuşağı yetiştirmek için yeterli mi?
-Evet. Bugün 11-12-13 yaşındaki yüzücülere bakıyorum ve doğru yönde gelişmeye devam ederlerse final seviyesine çıkabilirler. Ama dünya çapında bir yüzme takımı oluşturmak için en az 20 yıla ihtiyaç var.
Türkiye’de sık konuşulan bir sorun da eğitim-spor ikilemi. Bu ikisi arasında bir tercih yapmak zorunda kalıyor aileler ve sporcu gençler...
-Türkiye’de lafa hep “Bir sorunumuz var”la başladığınızı görüyorum. Geleceğe dair hep negatif bir fikir var. Yüzme, eğitimin çok önemli bir parçasıdır. Benim Stanford Üniversitesi öğrencisi olup da günde dört saat yüzen yüzücülerim var. Yine havuzumda bütün kariyeri boyunca yüzmüş bir master yüzücü kadın var. Aynı zamanda Nobel ödülü sahibi.

Haberin Devamı

Başarılı yüzücünün 4 anahtarı

Haberin Devamı

-Fiziksel kabiliyet.
-Küçük yaşta edinilmiş doğru teknik
-İş ahlakı
-Zihinsel güç

Ulusal yüzme programını oluşturuyoruz

Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Koray Öztürkler: Ulusal Yüzme Programı’nı oluşturmak için Türkiye Yüzme Federasyonu’yla birlikte çalışıyoruz. Bunun da sürdürülebilir olması için efsane yüzücü Michael Phelps’in antrenörü Bob Bowman, ekibiyle birlikte milli takımların baş danışmanlığına getirildi. Biz de Turkcell olarak yüzmeye 2020’ye kadar toplam 14 milyon TL’ik bir destek sağlayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!