Güncelleme Tarihi:
Şimdiye kadar gittiğiniz düğünlerden değil.
Nerden mi biliyorum?
Biliyorum çünkü provasına gittim.
‘Nasıl yani, düğünün provası mı olur?’ dediğinizi duyar gibiyim.
Evet, olur!
Dedim ya bu düğün başka düğün.
Prova yapıyorlar ki; günü geldiğinde düğünü en iyi şekilde gerçekleştirebilmek, her şey yolunda gitsin, düğüne gelenleri en iyi şekilde ağırlayıp, eğlendirmek için…
Hem bu düğün bir gece de sürmeyecek, haftalarca hatta aylarca…
Önce İstanbul’da sonra İzmir ve Türkiye’nin diğer illerinde de…
Hatta ülkemizin sınırlarını aşıp Kıbrıs’ta bile…
Bu nedenle de haklı olarak her şeyin kusursuz, en iyi şekilde olması için provalar yapıyor düğün sahipleri.
Bana da düğünden önce bu provayı gidip izlemek düşüyor.
***
Provanın yapıldığı salona “Durun! Bu düğün yapılamaz. Suzanne ile Figaro kardeş!” diyerek giriyorum.
O an sahnede prova yapan oyuncuların yüzünde bir gülümseme…
En ince ayrıntılar düşünülerek, her şey titizlikle ele alınarak, düğünün provaları sürüyor.
Sahneler, replikler tekrarlanıyor.
Molalar veriliyor, espriler yapılıyor, sohbetler ediliyor, kahkahalar duyuluyor.
Tekrar çalışmalara devam ediliyor.
Düğün sahiplerinin heyecanı gözlerinden okunuyor.
Nasıl da heyecanlı ve mutlular…
Bir an önce düğün gününün gelmesini bekliyorlar.
Yani 5 Haziran 2009 tarihini…
Düğünde kimler yok ki…
Nedim Saban, Atılgan Gümüş, Yeşim Alıç, Ergün Demir, Tarık Papuççuoğlu, Füsun Önal, Erez Ergin Köse, Sanem İşler, Şirin Kılavuz bu düğünün sahipleri…
Yıllar önce severek izlediğimiz ‘İkinci Bahar’ dizisinde beraber oynadıktan sonra bu oyunda bir araya gelen Nedim Saban ve Tarık Papuççuoğlu, son yıllarda tiyatro oyunu, müzikal deyince akla gelen, ‘Casablanca, Müzikaldeki Hayalet, Çalıkuşu, Kibarlık Budalası’ oyunlarındaki başarılı performansıyla dikkatleri çeken Atılgan Gümüş, diziler, tiyatro oyunları ve reklamlardan tanıdığımız, Yeşim Alıç, oniki yıl sonra bu oyunla karşımıza çıkan Füsun Önal…
Bu isimlerin yanı sıra bir isim var ki… Bu oyun onun için önemli. Çünkü ülkesinde yani Türkiye’de ilk kez tiyatroda rol almanın heyecanını yaşıyor. Kim derseniz Ergün Demir derim. Ya da şöyle diyeyim ‘Binbir Gece’ dizisinde ‘Ali Kemal’ karakteriyle tanıdığımız…
O dizideki canlandırdığı, dikkatleri çektiği silik karakterin tersine bu oyunda yıldızı daha da parlayacak. Ki bunu anlamak için oyunculuğu sahnede nasıl tutkuyla yaptığını görmeniz yeterli olacaktır sanırım.
Keza Fransa’da kaldığı 30 yıl boyunca; Pierre Petit yönetimindeki ENMP’te (Ecole Normale de Musique de Paris) gitar üzerine ve Jean Darnel yönetimindeki IPJA’da (İnstitut Pour Les Jeunes Artistes) oyunculuk eğitimi alması…
Fransa'da, tiyatroda 16 yıl boyunca; Treplev, Creon, Hamlet, Mac Beth, Neron, Sifare, Antiochus gibi önemli rolleri Emmanuel Ray, Pedro Pablo Narrango, Christophe Galland, Jean Darnel, Marguerite Marie Lozach, Emmanuelle Meyssignac ve Jean Pierre Vincent gibi önemli yönetmenlerle CMB de Versailles, Theatre de Chelles, Theatre de Chartres, Theatre de L'epee de Bois ve Theatre du Chatelet gibi sahnelerde çalışması…
25 yaşındayken, Fransa’da ‘Devlet Sanatçısı’ olması…
Sinema ve televizyonda Gabriel Aghion, Pierre Jolivet, Maurice Verges gibi yönetmenlerin “Les Boeuf - Carottes”, “Belle - Maman” ve “Ma Petite Entreprise” gibi filmlerinde rol alması…
Ayrıca Fransızca şarkılar söylemesi ve gitar çalabilmesi, onun oyunculuğun yanı sıra müziğe olan tutkusunu anlamamıza yetiyor da artıyor bile.
Ergün Demir’i, ‘Figaro’nun Düğünü’nde izlerken ne demek istediğimi anlayacaksınız. Hatta oyunculuğunun yanı sıra sizi şaşırtacak iki sürpriziyle de karşılaşacaksınız.
Tabii ki o iki sürprizin ne olduğunu söylemeyeceğim.
Oyuna gidip görmelisiniz. Ki sürprizi yaşayabilesiniz.
İlki 5 Haziran’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenecek, yaz mevsimi boyunca ve yeni sezonda birçok yerde yapılacak olan bu düğüne herkes davetli!
Bu düğüne herkes davetli!
Mozart’ın ünlü komik operasına konu olan, ikiyüz yılı aşkın süredir, onlarca ülkede, yüzlerce tiyatroda milyonlarca seyirciye ulaşan, kahkahası ve alkışı eksik olmayan oyun Figaro’nun Düğünü, eserden günümüze uyarlanarak Tiyatro Kedi ayrıcalığıyla sahnelenecek!
Beaumarchais (Bomarşe) tarafından yazılan ve ilk kez 1784 yılında Paris’teki Odeon Tiyatrosu’nda perdesini açan, yazıldığı dönemde pek çok kez yasaklanan, çok gürültü koparan Figaro’nun Düğünü, size eğlenceli iki saat yaşatacak.
Napolyon’un, ‘Eserin içinde Fransız Devrimi'nin toplarını duymak mümkün’ dediği, aristokrasi eleştirisi mizahın içerisinde oldukça net görünen oyunu, Hakan Altıner yönetiyor.
Yapımcılığını İpek Kadılar Altıner’in üstlendiği, İspanya’nın sıcak atmosferinde geçen bu klasik komedi, siz tiyatro severleri bekliyor.
Figaro’nun Düğünü
05 Haziran 2009 – 16:00 - Caddebostan Kültür Merkezi
05 Haziran 2009 - 21:00 - Caddebostan Kültür Merkezi
12 Haziran 2009 - 21:00 Selamiçeşme Özgürlük Parkı – Açıkhava Tiyatrosu
13 Haziran 2009 - 21:00 Selamiçeşme Özgürlük Parkı – Açıkhava Tiyatrosu
18 Haziran 2009 - Kıbrıs – Magosa
23 Haziran 2009 - İzmir Bornova Açıkhava Tiyatrosu
24 Haziran 2009 - İzmir Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosu
20 Haziran 2009 - 21:00 - Selamiçeşme Özgürlük Parkı – Açıkhava Tiyatrosu
28 Haziran 2009 - 21:00 Selamiçeşme Özgürlük Parkı – Açıkhava Tiyatrosu
Tiyatrokedi – (212) 257 79 36 - 37 / www.tiyatrokedi.com