Güncelleme Tarihi:
İki yolunuz var: Ya oteli terk edeceksiniz ya da muta rezervasyonu yapacaksınız. Yani ikinci bir oda için yüklüce para ödeme karşılığında otelde kalmaya hak kazanırsınız. Bu manzara sadece Doğu ya da Güneydoğu’daki otellerde değil; İstanbul, Tekirdağ, Hatay ya da Muğla-Datça’da da var. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Profesyonel Turist Rehberleri Dernekleri Federasyonu (TUREF), otelcilerin nüfus cüzdanı dayatmasının keyfi ve yasadışı olduğunda hemfikir ama nafile. Yüzlerce otelde Evlenme Cüzdanı Kanunu tıkır tıkır işliyor.
HER ŞEHİRDE HERKESİN BAŞINA GELİYOR
TEKİRDAĞ
Gelin ve damatı gerdeğe sokmayacaklardı
Ailenin bir bölümü Tekirdağlı olduğu için düğünümüz orada yapıldı. Biz ve davetlilerden bir bölümü otelden yer ayırttık. Eskiden beri bilinen, tanıdık, düzgün bir oteldi. Gelin ve damat olarak düğün sonrası otele geldik. Kornalar ve alkışlar eşliğinde otomobilden çıktık. Resepsiyon görevlisi oda anahtarımızı verirken "evlilik cüzdanı?" dedi. Üzerimizde gelinlik ve damatlıkla öylece kalakaldık. Nikah bir hafta önce İstanbul’da yapılmıştı ve elbette ki düğüne giderken evlilik cüzdanımızı götürmemiştik. Şaşkın bakmış olmalıyız ki görevli çekine çekine açıklama yaptı. "Şey biz bir aile oteliyiz de." Yanımızdakiler "Sonra verirler, biz yabancı mıyız canım" dediler de odamıza çıktık.
IĞDIR
Vali istediği için böyle
Doğu gezisinde Iğdır’ın dört yıldızlı tek otelini bulduk. Bir gece kalıp Doğubeyazıt’a gidecektik. Hava kararmıştı. Yorgun argın resepsiyona geldik. Odaya çıkıp baktık, beğendik. Sıra formları doldurmaya geldi. Görevli kimliklerimizi ve bizi uzun uzun süzdü. Ayıplayan bir sesle "Evlenme cüzdanı yoksa oda da yok" dedi. Israrımız fayda etmedi. Otel sahibiyle bir kenarda tartıştık, valiyi arayıp şikayet edeceğimizi söyledik. Otelci, "Zaten vali istediği için bu uygulamayı yapıyoruz. Aynı odada kalıp otelimi kapattırmak mı istiyorsunuz" demez mi? Sonunda çözüm de ondan geldi. Bir oda daha tutup parasını ödedik de aynı odada sözüm ona gizlice kaldık.
MUĞLA
İkinci odayı bir hafta boş tuttuk
Datça’ya Ramazan’da gitmiştik. Oteller bomboştu. Merkezde birkaç otel gezip fiyatı öğrendik. Sonunda sahildeki büyük bir otelde kalmaya karar verdik. Kayıt için kimliklerimizi verdiğimizde, evli olmadığımız için aynı odada kalamayacağımız söylendi. Bir haftalık tatile geldiğimizi anlattık. Resepsiyondaki kişi, ciddi bir sorunla karşılaşmaktan korktuklarını söyledi. Elimizde çantayla kapı kapı dolaşmak, otelcilere dert anlatmak gözümüzde büyüdü. Oda fiyatları ucuzdu. Bu nedenle iki oda tuttuk. Odalardan birini hiç kullanmadan bir hafta tatil yapıp döndük.
İSTANBUL
Evleneceğim kadına fahişe muamelesi yaptılar
Benzer bir olay da geçen yıl basına yansıdı. Finans uzmanı olan Mehmet Alan hayatının kadınıyla Antalya’daki bir kongrede tanıştı. Natalia Patrekeeva bir mimardı. Rus sevgilisi ile hayatlarını birleştirmek istiyorlardı. Onların başından geçen evlilik cüzdanı travması en ağırı. İstanbul Taksim’deki dört yıldızlı bir otelde yer ayırtan Mehmet Alan’ın rezervasyonu "Davetliniz Rus" denilerek kabul edilmedi. Alan, "Evlenme planı yaptığım kişiye Laleli’ye fuhuşa gelen Nataşa muamelesi yaptılar. Turizm Bakanlığı’na şikáyet edeceğim" dedi. Golden Age Oteli’nin özür dileyen müdürü Doğan Ezik ön büro müdürünün yanlışlıkla ’Rus bir kişiyle kalınamayacağı’ prensibini uyguladığını söyledi: "Bu bölgedeki hiçbir otel hayat kadınları ile gelenleri kabul etmez. Mehmet Alan’dan evlilik cüzdanı istendiği ve olmaması nedeniyle kabul edilmediği tespit edildi. Özür diliyoruz."
HATAY
Ya gazeteci olmasaydık
Sonbaharda, turistlerin çekildiği dönemde Hatay’a gittik. Kent merkezinde temiz bir otel ararken, yeni açılmış dört yıldızlı bir turistik otel önerildi. Fiyatı öğrenip odamızı seçtik, kimlik istendiğinde sorun çıktı. Ayrı odalarda kalmamız önerildi. Otelin müdürüyle konuştuk, ondan da aynı öneri geldi. Bunun üzerine gazeteci kimliklerimizi gösterdik, otele fuhuş yapmaya değil, İstanbul’dan Hatay’a tatil yapmaya geldiğimizi anlattık. Sonunda lütfettiler, otelde kaldık. Otel bomboştu ama tek müşterilerini de kaçırmayı göze almışlardı.
BAŞARAN ULUSOY
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı
Benim ülkemde bunlar ko-nu-şul-ma-ma-lı!
Uçaklarda da sol tarafı bayanlara, sağ tarafı erkeklere ayıralım o zaman. Olur mu öyle şey yahu? Hangi çağda yaşıyoruz? Bu mantığı kabul etmek mümkün değil. Türkiye’yi dolaşıyorum, bana bu konuda gelen şikayetleri şifahen Sayın Bakan’a (Ertuğrul Günay) iletiyorum. Seyahat ediyorsunuz, konaklayacaksınız, evlenme cüzdanı soruyorlar. Seyahat özgürlüğünü kimsenin kısıtlamaması lazım. Yanınızda TC kimliğiniz, yabancıysanız pasaportunuz varsa bu kadar. Yabancı bir ülkeye gittiğinizde kimlik değil, pasaport sormuyorlar mı? AB’ye girmek istemiyor muyuz? Arkadaş benim ülkemde bunlar ko-nu-şul-ma-ma-lı!
AHMET BARUT
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı
Ahlak polisliği mahalle baskısı
Otellerin evlenme cüzdanı sorma hakkı yok ama ahlak polisliği yapılıyor. Bir otele yıldız, standartlara göre verilir. Ama işletme farklı bir şey. Kayıt zorunluluğu nedeniyle konaklayan yerli-yabancı, kadın-erkeğin kimliğini doğru bir şekilde alıp karakola bildirilmesi yeterli. Ahlak polisliği hizmet kalitesini düşürüyor. Gelenin nasıl ırkına, cinsiyetine bakmamamız gerekiyorsa, karı-koca olup olmadıklarına da bakmamalıyız. Sonra da neden turizm olmuyor diye yakınıyoruz. Otellerin medeni durumla ilgili sorgu yapma yetkisi yoktur. Yaparsa suç oluşturmaz, o başka. Bize çok nadir şikayet geliyor. Bu durumla karşılaşanların Turizm Bakanlığı’na yazılı şikayette bulunarak gündeme getirmesinde fayda var. Bu uygulama son yıllarda arttı. Mahalle baskısından mıdır ama turizmle bağdaşmıyor.
KOLA VARSA ŞARAP DA OLACAK
Otelde içki yok, restoranda yok, bakkalda-markette yok. Yıldız, hizmet kalitesinin asgarisini belirlemek içindir. Üç yıldızlı otellerde bar zorunluluğu var. Bar varsa içki olma zorunluluğu da var demektir. Kola varsa şarap da olacaktır. Siz koyarsınız, isteyen içmez. Ama muhafazakár kesimden müşteri almak için yapıyorlar. İçkinin olmaması, otelin vasıflarını düşürür. Çok ciddi denetlense, o tesislerin belgeleri iptal olabilir.
ŞERİF YENEN
Profesyonel Turist Rehberleri Dernekleri Federasyonu Başkanı
Kimsenin özel hayatı sorgulanamaz
Herkes suçu birbirinin üzerine atıyor. Tüm konaklama tesislerinin tek elden yani Turizm Bakanlığı tarafından belgelendirilmesi gerekir. Turizmdeki uluslararası standartlar neyse o olmalı. Ülke, bölge, kişiye göre standart olmaz. Kimlik sormaya evet ama evlilik cüzdanı sormaya kimsenin hakkı yok. Rehberler olarak bazı otellerde evlilik cüzdanı istenmesi uygulanmasına nadiren de olsa tanık olmaktayız. Bu hiç tasvip etmediğimiz, çağdışı bir uygulama. Böyle bir durumla karşılaştığımızda gerek bireysel olarak gerekse de meslek örgütümüz aracılığıyla ilgili kurumlara itiraz ediyor, şiddetle karşı çıkıyoruz.