Dubai’ye rakip geldi

Güncelleme Tarihi:

Dubai’ye rakip geldi
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2013 00:00

Bakü’de dünyanın en büyük gökdeleninin olduğu, 800 bin kişilik bir ada-şehir yaratılıyor. Adı Hazar Adaları, bütçesi 100 milyar dolar. Peki dünyanın yeni lüks merkezi olmayı başaracak mı?

Haberin Devamı

Yoktan şehir var etme trendine, Arap Emirlikleri ve Çin’den sonra, Azerbaycan da katıldı. Üstelik rakiplerini geride bırakmak için projenin içine Formula 1 pisti, havaalanı, 8 yıldızlı oteller, 189 katlı gökdelenler de kondurdu... Tamamlanınca Bakü’yü lüksün yeni merkezi haline getirmeyi hedefleyen ‘Hazar Adaları’ projesinin mimarı, Avesta Concern şirketler grubunun başkanı Hacı İbrahim Nehramlı. 800 bin kişinin yaşayacağı, bütçesi 100 milyar dolarlık projenin yaratıcısı Nehramlı, altı ay sonra yaşamın başlayacağı Hazar Adaları’nı gezdirdi. 54 yaşındaki işadamı, adayı av balıkları yetiştirmek için almış, ancak uçakta aklına gelen bir fikir her şeyi değiştirmiş: “2010’da Dubai’den dönerken kafamda yarattım projeyi.  Çizmek için hostesten kağıt istedim, yokmuş. Bagajımdan  açılmamış bir gömlek aldım, içindeki kartonuna çizdim.”

Haberin Devamı

BİR YILDA 100 BİN TON HARCANDI

Bir yıl içinde temel atan Nehramlı, altı ay sonra açılışı yapmayı planlıyor. Ancak adanın en ilgi çekecek unsuru olan 1050 metre yüksekliğindeki dünyanın en yüksek gökdeleni Azerbaycan Tower’ın inşaatına 2015’te başlayacak. “Kulenin 3 milyar dolar. Tüm projenin maliyeti ise 100 milyar dolar. Başka yatırımcı yok, hepsini kendim yapıyorum. Adanın Kapasitesi 800 bin kişi; 250 bin konut, 50 bin apartman yapacağız. 200 bin turistin konaklayacağı 18 otel var. Kempinski’sinden tut, Four Seasons’ına hepsi burada olacak. Dünyanın en yüksek gökdeleni ve en büyük camiini de yaptıracağım.” 75 metrelik demir kazıkların üzerine kurulan rezidansları gösterirken, yerlere kaplanan granitleri de kendi ürettiğini anlatıyor: ““Şehir biraz Venedik gibi, 150 köprüyle birbirine bağlanıyor. Her yer deniz manzaralı. Yeraltında iki katlı otopark yaptırıyorum. Bir kat altında ise altyapı ile ilgili bir bölüm var. Kablo, boru, hiçbir şey görünmeyecek. Her yere hızlı trenler yaptırıyorum. Süper teknoloji raylı sistemle adalar arasında bulvarlar arasında hızlı ulaşım olacak. Yolları asfaltla değil, granit taşla kaplatıyorum. İtalyanlardan almak istedim, bana uçuk bir fiyat çektiler. Bunun üzerine kendim bir granit fabrikası kurdum, inşaata yakın. Böylelikle para boşa gitmiyor. Bu inşaat bitene kadar beton, granit, bir sürü farklı fabrika kurmak zorunda kalabilirim.”

Haberin Devamı

Dubai’ye rakip geldi

ŞAHSİ SERVETİM 2.5 MİLYAR DOLAR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e yakınlığını gizlemeyen Hacı  İbrahim Nehramlı, malvarlığının devletten gelmediğini söylüyor: “İlham Aliyev büyük adamın, büyük oğludur. Kimse vatanını onun kadar sevemez. Aliyev olmasa, bu proje de olmazdı. Çünkü o da istiyor bu projenin tamamlanmasını. Ama şu da bilinsin ki devletle hiçbir alakam olmadan bu serveti kazandım. Hiç ihaleye girmek için başvurmadım yani. Hep onlar bana geldiler. Çünkü bana inanıyorlar, yapabileceğimi biliyorlar. Ben de bilirdim 2 milyarı (yaklaşık 2.5 milyar dolar) yurtdışına götürmeyi. Ama burada yatırım yapıyorum.

Haberin Devamı

İnşaat işçiliğinden milyarderliğe

Yedi çocuklu bir ailenin en büyük oğlu olarak Nahçıvan’da doğan Hacı İbrahim Nehramlı, okuyabilmek için 16 yaşında beton taşıyarak başlamış kariyerine. Babası 49 yaşında ölünce kardeşlerini de büyütmeyi üstlenen Nehramlı, bu arada iktisat fakültesini bitirmiş.Ukrayna’da askerlik yaptıktan sonra, 1991’de Nahçıvan’da İlkan adlı ilk kooperatifini kuran Nehramlı, ilk milyonunu inşaat ve mobilyadan kazandı. 1994’te Bakü’ye gelen işadamı, ilk 15 katlı binayı yaptı. Kardeşi Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Diyaspora Bakanı ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yardımcısı Nazım İbrahimov olan işadamı, 25 yıllık evli ve dört çocuk babası.

Haberin Devamı

Hazar Adaları’nda neler var?

Birbirlerine 150 kanalla bağlanıyor 41 yapay ada
1,050 metre yüksekliğindeki dünyanın en yüksek gökdeleni Azerbaycan Tower
Formula 1 pisti
Üniversite
Dünyanın en büyük camisi
Marina
Havaalanı
200 bin kapasitelik 18 beş yıldızlı otel
250 bin konut
50 bin dairelik rezidans

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!