Mesude Erşan
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2007 00:00
Amerikalı aktris Angelina Jolie, kocası Billy Bob Thornton’a o kadar aşıktı ki, sol koluna üzerinde onun adı yazılı bir Çin ejderhası dövmesi yaptırmıştı.
Zaten vücudu hayatının çeşitli dönemlerinde etkilendiği olay, kişi ve düşünceleri simgeleyen dövmelerle doluydu ve yine aktör babası John Voight, kızını "Evladım bu kadar dövme yaptırma sonra pişman kalırsın" diye uyardığını anlatıyordu gazetecilere. Nitekim Angelina Jolie, kocasından ayrılır ayrılmaz sol kolundaki dövmeyi ne yapacağını kara kara düşünmeye başladı. Basında "acılı bir lazer müdahalesiyle" bu dövmeyi sildirdiği haberleri çıktı. Dövme pişmanlığını sadece Angelina Jolie yaşamıyor. Türkiye’de de dövme sildirmeye çalışan çok kişi var. Büyük heveslerle, saatlerce iğnenin girip çıkmasını göze alıp dövme yaptıranlar bir süre sonra bedenlerindeki figürlerden, isimlerden, resimlerden kurtulmak istiyor. Yakın zamana kadar dövme sildirmek işkence gibiydi. Sildirmede kullanılan zımparalama, tuz kristalleri, dövme yapılan cildin ameliyatla çıkarılması, kristal asitler estetik açıdan hiç iyi sonuç vermiyor, üstelik pek işe yaramıyordu. Lazer teknolojisindeki gelişme, dövme silmede de yeni bir alternatif ortaya çıkardı. Yine de lazerle silme sabır ve zaman istiyor. Tam anlamıyla kurtulmak da her zaman mümkün değil.
CAN’DAN KURTULMAK İSTİYORUM
Lazer teknolojisiyle dövme silen Dr. Ali Kerim Diler’de, dövme pişmanlarıyla ilgili çok anekdot var. En tipik olanı şöyle: Genç kadın doktorun odasına girer. Saçlarını kaldırır ve ensesindeki dövmeyi gösterir. Gayet okunur bir isim yazmaktadır: Can. "Bundan kurtulmak istiyorum" der. Birlikte geldiği genç adam dışarıda beklemektedir. Doktor, "Herhalde dışarıda oturan Can değil" der. "Hayır, eski aşkım. Şimdi Hakan’la nişanlıyım. Can’dan kurtulmak istiyorum..."
Ömür boyu süreceğini sandığı, bedenine adını kazıdığı Can ile yaşanan o büyük aşk bitmiştir. Eski hatıraların geleceğine gölge yapmasını istememektedir. Yazılı belgeden kurtulmanın tek yolu da silmektir. Alyans yerine parmağına nişanlısının adını yazdıran, gençlik bunalımlarını kollarına yaptırdıkları şeytan, örümcek figürleriyle ifade eden, devasa ejder figürleriyle özdeşleşen ve burada sayılamayacak kadar çeşitli ve renkli dövmeyle bedenini süsleyen pek çok genç bir süre sonra bunlardan kurtulmak için her şeyi göze alıyor.
Dövmeler arasında en çok sildirilenler, kuşkusuz isimler. Kimi bedenin farklı bölgelerine, kimi de parmaklara halka şeklinde yapılmış sevgililerin isimleri, baş harfleri. Bunda yeni partnerlerin de etkisi daha doğrusu baskısı büyük. Her iki cins de özellikle başkasının adını, başharflerini ya da onu hatırlatacak herhangi bir işareti görmek istemiyor; sildirmeyi şart koşuyor. Mesela manken Tuğba Ünsal, birkaç yıl önce eski sevgilisi Mustafa Sandal’ın başharfinin dövmesini, Cem Candaş’la evlenirken sildirmek zorunda kalmıştı.
ASIL SİLİNEN DÖVME DEĞİL HAFIZA
Estetik kaygı da önemli bir rol oynuyor tabii. Çirkin hayvan resimlerini, kötü şekilleri sildirmek isteyenler çok. En çok pişmanlık uyandıran figürler örümcek,
akrep, yılan, tuhaf yaratıklar ve şeytanlar. Etnik figürler, uzun ömrü simgeleyen felsefi simgeler daha az sildiriliyor. Ama bazen de insanlar estetik değil psikolojik nedenlerle dövmelerinden kurtulmaya çabalıyor. Çünkü bedenlerindeki şekilleri yaptırdıkları yıllardaki ruh halini, anılarını silmek, geride bırakmak istiyor. Ali Kerim Diler bu psikolojiyi şöyle anlatıyor: "Genellikle amaç, dövmenin temsil ettiği şeyden veya zamandan kurtulmak. Beğenerek yaptırılsa ve aslında çok kötü durmasa bile, bir süre sonra insan kendini öyle sevmemeye başlıyor. Yaşamında dövmeyi yaptırdığı o dönemi sevmiyor, silmek istiyor."
BAKANLIK PİŞMANLIKLARA EL KOYDU
Sağlık Bakanlığı dört yıl önce 81 ilin valisine dövme yapılan mekanların denetlenmesi, hekim dışı personel tarafından yapılmasına izin verilmemesi, uygunsuz koşullarda yapılması halinde hepatit B, C ve AIDS gibi hastalıkların bulaşabileceğinin anlatılması uyarısında bulundu. Geçen aylarda da yine bakanlıkta "dövme ve piercing komisyonu" toplandı. Pişmanlıkların önüne geçmek için önerilerde bulunuldu. "Sevgili isimleri dövme olarak seçilmesin, askere dövme yapılmasın, dövme ve piercing yaptırıp pişmanlık duyanlara psikolojik eğitim verilsin" dendi. Ayrıca dövmenin 18 yaşından küçüklere, vücudun baş, boyun ve yüz bölgesine, alkol, uyutucu-uyuşturucu ya da uyarıcı madde tesiri altındayken yapılmasının yasaklanması da gündeme geldi. Ancak bu konuda henüz harekete geçilmedi.
DÖVME SİLDİRMENİN İNCELİKLERİ
7 Dövme, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından sindirilemeyecek büyüklükteki renk pigmentlerinin, deri içine hapsedilmesiyle yapılıyor. Lazer bu renk pigmentlerini, derinin öteki yapılarından ayırarak, yoğun bir ısı ve enerji bombardımanına tutuyor. Böylece pigmentler toz haline gelerek, bağışıklık hücreleri tarafından sindiriliyor. Boya hapsedildiği ortamdan uzaklaştırılıyor, dövme siliniyor.
7 Lazerden önce cilde ağrı hissedilmemesi için özel bir krem sürülüyor. Lazerle örneğin bir kolu üç dakikada taramak mümkün. Uygulamadan sonra cilt daha koyu renkli gözüküyor ve birkaç gün sonra ince bir deri tabakası ayrılarak, yerine taze pigmentsiz bir deri geliyor.
7 Sildirme seanslarının sayısı ve süresi, dövmede kulanılan renklerden dövmenin ciltteki derinliğine, cilt rengine ve dövme işleminin ne kadar profesyonelce yapıldığına bağlı. Seans sayıları 2-10 arasında değişiyor. Silmeyi 1-1.5 yıla yayıyoruz. Silme işlemleri arasında en az 20-30 gün olmalı. Bazen bir sonraki seans için üç ay bile beklemek gerekiyor.
7 Dövmenin cinsi çok önemli. Bazı boyalar daha uzun süre kalıcı. İşte bu tip dövmelerden tamamen kurtulmak bazen imkansız.
7 Renklerin tonu açıldıkça lazerin etki etmesi o denli zorlaşıyor. Siyah ve kırmızı dövmeyi silmek her zaman daha kolay.
7 Koyu tenli kişilerin dövmeleri daha zor siliniyor. Çünkü lazer koyu tenin pigmentiyle, dövme için kullanılan boyanın pigmentini ayırmakta güçlük çekiyor. Ama son jenerasyon lazer teknolojisinde artık siyah derililerin bile dövmelerini silmek mümkün. Çünkü bu lazerlerdeki dört farklı dalga boyu, renkleri daha iyi ayırabiliyor.
7 Yüzeye yakın yapılan dövmeler daha kolay silinebiliyor. Dövme, cildin derinliklerine kaydıkça lazer ışığının oralara erişmesi güçleşiyor.
7 Profesyonellerin yaptığı dövmede boya 3-4 mm cilt altına, tek tabakaya homojen bir şekilde yayılıyor. Amatörlerse farklı derinliklerde, hatta yağ tabakasına enjeksiyon yaptıkları için hem şekil kötü görünüyor, hem de o bölgeye ulaşıp silmesi zor oluyor.
7 Dövmeden kurtulmanın da yaptırmak gibi bir maliyeti var. Hatta sildirmek dövmenin birkaç katı fazlası olabiliyor. Tek seans lazer için 100-150 Euro ödemek gerekiyor.
Dr. Ali Kerim Diler, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki eğitiminden sonra Milano’da medikal estetik eğitimi gördü. 400 dövme silme merkezinin bulunduğu Tayland’da bu konuda pratik yaptı.