Döşeklerin ömrü en fazla 4 yıl

Güncelleme Tarihi:

Döşeklerin ömrü en fazla 4 yıl
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 20:36

Döşeklerin ömrü en fazla 4 yılBebeklerin sağlıklı ve rahat uyuması her ebeveynin arzusu. Yanlış seçimler, hem sizin hem de bebeğin uyku düzenini alt üst eder. Peki yüzlerce çeşit arasından seçim yaparken kriterleriniz ne olmalı?

Haberin Devamı

Piyasadaki tam donanımlı yataklar, bebeğinizin ilk birkaç yılını kusursuz geçirmesi için tasarlanmış. Hem oyun parkı yataklara ilgi büyük, hem de günümüz güvenlik şartlarına uyum sağlamış eski tip bebek karyolalarına. Dikkat edilmesi gereken en önemli özellik, materyalinin ahşap veya kumaş olması. Kumaşın da plastik olmamasına özen gösterin. Aksi takdirde, kanserojen madde içeriyor olabilir. Uzmanlara göre, ahşap modellerin de boyanmadan, ağacın doğal rengi korunarak satılması gerekiyor. Boya ve cilanın bebeğin sağlığına kısmen zarar verdiği savunuluyor. Yatakların da lateks ve ortopedik olması gerek. En sık düşülen hata, büyüyen kardeşin yatağını, bebek için de kullanmak. Ancak yatakların ömrü maksimum dört yıl. Karyola modeli yataklar 100-1500 lira arası, oyun parkları da 90-1200 lira arasında.

Haberin Devamı

PARMAKLIK KRİTERLERİ

Bebek yataklarının en önemli kısmı karyolası. Keskin ve sivri hatları olmayan karyolalar tercih edilmeli. Parmaklıkların inip kaldırılabilir olması da bir başka önemli etken. Ancak bu mekanizmaya dikkat edilmeli. Güvenli uygulanması gerekiyor çünkü. Parmaklıkların inip kalkmasını sağlayan sustanın bebeğin parmaklarını sıkıştıramayacağı alt kısımda bulunması gerekiyor. Ayrıca karyolanın parmaklık yüksekliğinin 50 cm’den az olmaması gerekiyor. Parmaklıklarla ilgili dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da, iki parmak arası boşluğun ne kadar olduğu. En az dört, en fazla altı santim olmalı ki; kolu veya kafası sıkışmasın. Parmaklıkların mümkün olduğu kadar sağlam olması gerekir, lake olanları MDF veya suntadan değil de, birinci sınıf ve kuru ağaçtan yapılanlarını tercih edin.

DÖNÜŞME ÖZELLİĞİ ŞART

Karyolanın üç yaşından sonra da kullanılabilir olmasını istiyorsanız, modelleri daha dikkatli inceleyin. Bazı modellerin ayak ucunda iki ya da üç tane komodin şeklinde çekmece bulunur. Bebek büyümeye başladıkça, bu çekmeceler çıkartılıp, daha büyük bir yatak haline gelir. Parmaklıklar da genişletilebilir. Her ne kadar ekonomik görünse de bu modellerin bazı sıkıntıları da yok değil. Odada fazla yer kapladığı gibi, uzmanlar, üç yaşından sonra çocukların parmaklıksız yataklarda yatmalarının gelişimi açısından daha faydalı olduğunu savunuyor. Ayrıca bu dönüşme işlemininin tadilatı, bazen yenisini almaktan daha maliyetli olabiliyor.

Haberin Devamı

TOPLAM YÜKSEKLİK 120 CM’Yİ GEÇMESİN

Alt çekmecelerin çok yüksekte olmamasına dikkat edin. Bebeğin altını değiştirmek zorlaşır. Karyolanın toplam yüksekliği 120 cm’i geçmemeli. Bu çekmecelerin dezavantajı da var. Bebek büyüdüğü zaman onu biraz daha emniyete alıp, yatağı aşağıya indirip, böylece korkuluk yüksekliğini arttırmak isterseniz altta bulunan çekmecelerden dolayı bunu yapamazsınız. İlle de çekmece olmalı diyorsanız, uzun tek bir çekmece yerine mutlaka sağlam yapıda en az iki çekmeceli olanları tercih etmelisiniz. Çünkü uzun çekmeceler diğerleri kadar dayanıklı ve kullanışlı değildir, açıp kaparken esneme yapabilir veya altı çıkabilir.

oyun PARKI YATAKLAR HER YERE TAŞINABİLİR

Haberin Devamı

Klasik beşik tipi karyolaların yanı sıra, fonksiyonel park yataklar da var. Evde çok yer yoksa, sizin için iyi bir alternatif olabilir. Bebek, üç yaşına gelene kadar bu yatakları kullanabilir. Bunlarda genellikle ahşap gibi sert materyaller de kullanılmaz. Bebek altı aylık olana kadar yatak bölümü üst kısımda, park bölümü alt kısımda oluyor. Çünkü bebek çok hareketli değildir ve güvenlik riski içermez. Altıncı aydan sonra riskli dönem başlıyor. Yatağın bu dönemde alt kısma alınması gerekiyor. Böylece ayağa kalksa bile sıkıntı yaşanmıyor. Uzmanlara göre bebek, bir yaşından sonra kendine ait böyle eğlenceli ve güvenli bir alan olmasından memnun oluyor. Üstelik bu yatakların neredeyse hepsi taşınabilir. Bu mutlaka aramanız gereken bir özellik, çünkü; bebeğin uyku düzeninin bozulmaması ve yerini yadırgamaması gerekiyor. Seyahatlere rahatlıkla götürebilirsiniz. Titreme özelliği her ne kadar tasvip edilmese de, bebek anne karnında sallantıyla hayata başladığı için bunu isteyebiliyor. Bu modellerin büyüyebilir olanları, hem tadilat parası gerektirmiyor hem de odada yer kaplamıyor.  İÇ YATAK SEÇİMİ

Haberin Devamı

İç yatak seçiminde mümkünse antibakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar tercih edilmeli. Visco yatakların bebekler için kanserojen madde özelliği taşıdığı söylense de, en çok tercih edilenler arasında. Yataklar ne sert, ne yumuşak olmalı. En uygunu orta sertlikteki yaylı yarı ortopedik yatak. Lateks ve ortopedik yataklar, kanserojen madde içermiyor. Piyasalarda, 70x130, 70x140, 60x120 olmak üzere üç farklı yatak var. Çocuk bu yatakları dört yaşına kadar kullanabilir. Yatak karyolaya tam otursun ki, bebeğin kolunu veya kafasını sıkıştırmasını engelleyebilin.

UZMAN GÖZÜYLE

Boyu ile orantılı olmalı

Dr. Özlen Kaya Çardak / Memorial Ataşehir Hastanesi’nde çocuk doktoru

Haberin Devamı

Ailenin yeni bireyine ‘merhaba’ demeden önce onun odasını hazırlamak, her anne ve baba için en büyük zevklerden biri. Mağaza mağaza gezilir, deneyimli arkadaşlardan fikirler alınır ve bebeğin odası hazırlanır. Bu hazırlıkta rahatlık ve sağlık kadar çok kere şıklık da gözetilir. Bebeğin rahatlığı ve sağlığı açısından en önemli ürünlerden biri, ilk aylarında vaktinin çoğunu uyuyarak geçireceği yatak. Seçim yapmadan önce bazı noktalara mutlaka dikkat etmenizde yarar var.

İLK KURAL: KANSEROJEN OLMASIN

İlk 6 ayda bebekler her uyandığında anne sütü içmek ister. Bu nedenle anneye ne kadar yakın olursa emzirmek de o kadar kolay olacaktır. Anneyle aynı odada yatmaları uygun olabilir. Özellikle ilk 3 ay, bebekler dönemedikleri için anneyle aynı odada, sepet içinde yatırılabilirler. Bu dönemde tercih edeceğiniz küçük sepetler, ahşap veya plastik malzemeden olabilir. Sepetin zemini ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. 0rta sertlikte ortopedik malzemeden bir yatak, bu sepetin içine yerleştirilebilir. Sepet mutlaka anti-kanserojen denen boya ve cilalarla kaplanmış olmalı. Anti-kansorejen olması bebeğin sağlığı açısından önemli.

6 AYLIK BEBEK ODASINA GEÇEBİLİR

6 aydan sonra, en geç 9’uncu ayda anne ve bebek farklı odalarda uyuyabilir. Bebek artık daha büyük bir yatağa da geçirilebilir. Annenin odasına en yakın olanı bebek odası yapılmalı. Eğer bebek uzak bir odada yatacaksa mutlaka bebek telsizi kullanın. Bebek telsizleri bu dönemde bebek ile ebeveyn ayrı odalarda olacağı için bebeğin rahat bir şeklide kontrolünü sağlar.

BEBEK GİBİ YATAĞIN DA BOYU UZAMALI

6-9 ay arasındaki bebekler rahatlıkla sağa sola dönebilir ve yatağın içinde yatış pozisyonundan oturma pozisyonuna geçebilir. Bu yüzden bebek büyüdükçe bebeğin boyutuyla uyumlu olacak şekilde yatak da büyütülmeli. Yatak üzerindeki komodinlerin kaldırılmasıyla büyütülen yataklar bir seçenek olabilir. Yatağın yan yüzeylerinde, bebeğin düşmesini engelleyen korkuluklar bulunabilir. Ancak kol ve bacaklarını çarpsalar dahi zarar görmeyeceği materyallerle kaplanması iyi olur. Bu korkuluklar için nevresim takımıyla birlikte satılan koruyucu örtülerden faydalanılabilir. Yatağın mobilya kısımlarında sivri çıkıntıların olmamasına mutlaka dikkat edilmeli.

ALERJİK BEBEKLER İÇİN ELYAF

Bebeğinizin yatağı ve yorganında kullanılan materyallerde ilk tercih pamuklular. Eğer ev tozu alerjisi olan bir bebeğiniz varsa özellikle yün yatak ve yorgan tercih etmemelisiniz. Yün yorganlarda mite denen ev tozu akarları bol bulunur ve çocukta öksürüğe neden olabilir. Alerjik bebeklerde seçilecek ideal materyal, elyaf ürünler. Bu dönemde sıkça kirlenebileceğinden sık yıkanabilen ve temizliği kolay olan ürünler bebekler için daha uygun.

ASILAN OYUNCAK VE TÜLLERE DİKKAT

Bebeğin yatağını daha güzel göstermek ya da yaz aylarında sineklerden korumak amacıyla yatak üstüne ya da yanına ası

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!