Dört Türk kızı Tayland’da dünyayı yendi

Güncelleme Tarihi:

Dört Türk kızı Tayland’da dünyayı yendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2004 11:31

Geçen ay Tayland’da yapılan ‘Tayland Boksu Dünya Gençler Şampiyonası’nda kadın sporcularımız 3 altın ve 1 gümüş madalya kazandı. Ne basın başarılarına yer verdi, ne de yetkililer onları tebrik etti.

Yaşları 16-18 arasında değişen sporcularımız Olimpiyat kurbanı oldu. Ne basın başarılarına yer verdi, ne de yetkililer onları tebrik etti.

Olimpiyat telaşının yaşandığı günlerde, dört genç sporcumuz Uzakdoğu’da önemli bir başarı kazandı. Çiğdem Kiraz Şahin, Tuğba Taş, Zeynep Köse ve Merve Çeliktürk, Tayland boksunda (Muay Thai) yüzlerce sporcuyu geride bırakarak şampiyonluk kürsüsüne çıktı. Dünya Gençler Şampiyonası’ndan 3 birincilik ve bir ikincilikle döndüler. Ancak başarılarını kimse fark etmedi.

Dört sporcu ilgisizlikten kırgın taleplerini anlatıyorlar: ‘Yanlış anlaşılmasın, şöhret istemiyoruz. Sadece büyüklerin bizleri de tebrik etmesini, ilgisini istiyoruz. Bu bizim hırsımızı, motivasyonumuzu artırır. Çalışmalarımızı ailemizin verdiği parayla sürdürüyoruz, destek olunmuyor. Hiç değilse çabamız takdir edilsin. Otobüse biniyoruz. Yanımızda oturanlar tüm futbolcuları tanıyor, Türkiye’ye altın madalya kazandırmış sporcunun adını bile duymadığını söylüyor.’

SPONSORSUZ DA BAŞARI GELİR

Yaşları 16-18 arasında değişen 4 sporcu orta halli ailelerden geliyor. Eski eşofman, forma ve ayakkabılarla idare ediyorlar. Üzerinde ise ünlü spor markalarının amblemleri yok. Onlar bundan hiç gocunmuyor. Sponsoru, markasız da başarılı olabileceğini ispatlamışlar çünkü.

Peki nedir bu Muay Thai? Onu da, Türkiye Karate Federasyonu bünyesindeki Muay Thai Spor dalı Asbaşkanı Hasan Yıldız, açıklıyor:

‘Uzakdoğu’nun en eski sporlarından birisi. Ülkemizde Thai Box olarak biliniyordu. Hem tekme, hem de yumruk atarak yapılıyor. Ama esas adı Muay Thai’dir. 1985 yılından beri Türkiye’de ilgi görüyor. Lisanslı olarak 800 bayan 2 bin 200 erkek sporcumuz var. Olimpik spor sayılmadığı için olimpiyatlara katılamıyoruz. Ama bu sporun olimpiyatlara girmesi için yoğun çalışmalar yapılıyor. Asya Olimpiyat Komitesi kabul etti, ama biz onlara dahil değiliz. Uluslararası olması için ABD ve Avrupa ülkelerini de kabul etmesi lazım. Çalışmalar sürüyor.’

Hepsi de çok hırslı

Ç. Kiraz Şahin (17 )

Madalyalı boksçulardan Çiğdem Kiraz Şahin, ‘Balerin olmak isterdim ama dövüşçü oldum’ diyor. Annesi ev hanımı, babası Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde otobüs şoförü. Şahin, tekvandonun yanı sıra kick box, Tai Boksu öğrenmiş ve 60 kilo kadınlar kategorisinde 2004 Türkiye Gençler Şampiyonu. Kick Box dalında 2003 ve 2004 Türkiye Gençler Şampiyonu. Tai boksu dalında 2003 ve 2004 Türkiye Gençler Şampiyonu olmuş. Geçen yıl Tayland boksunda dünya birincisi olduğu için Milli Sporcu kontenjanından Kayseri Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü’nde bu yıl eğitime başlayacak.

Zeynep Köse (16)

Tayland boksu 51 kilo gençler Dünya Şampiyonu. Kayseri Arif Molu Anadolu Teknik Lisesi Bilgisayar bölümü 2’nci sınıf öğrencisi. İyi derecede İngilizce biliyor. Babası dolmuş şoförü, annesi ev hanımı. Uzakdoğu sporlarına ilgisi filmlerden başlamış. Ailesi bu sporu çok sert buluyor ve maçlarını izlemiyor.Ring dışında çok uysal olduğunu söyleyen Zeynep, hocasından başka destekleyen olmadığından şikayetçi.

Tuba Taş (18)

Tuba Taş, Mersin Üniversitesi Beden Eğitim Bölümü 1’nci sınıf öğrencisi. Küçükken mahallede komşu çocuklarından dayak yermiş. Bunun üzerine hep dövüş sporu öğrenmek istemiş. 14 yaşına geldiğinde annesini zor ikna ederek, Tayland boksu öğrenmek için kursa yazılmış. Bu yıl 58 kiloda Muay Thai Gençler Türkiye Şampiyonu olmuş, Tayland’a gitmiş. Final maçında Tayland’lı rakibini nakavt edince tribündeki seyirciler onu alkışlamış.

Merve Çeliktürk (16)

Ortadirek bir ailenin çocuğu. 67 kiloda Gençler Muay Thai Dünya ikincisi. Şampiyonluğu kıl payı kaçırdığı için hala üzülen Merve gümüş madalya almasının kendisinde bir kamçı etkisi yaptığını söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!