Dört çorap, bir şort ve günlük 10 dolarla ver elini Uzakdoğu

Güncelleme Tarihi:

Dört çorap, bir şort ve günlük 10 dolarla ver elini Uzakdoğu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2010 00:00

Dört çorap, bir şort ve dört tişörtle evinizden ne kadar uzaklaşabilirsiniz? İyi bir eğitim alıp, Amerika’da master yapıp, büyük reklam şirketlerinde çalışan Verda Vanessa Taragano, bir pandomim sanatçısına özendi, lüks hayatını elinin tersiyle itip günü 10 dolarla geçirebileceği Uzakdoğu ülkelerini gezdi. İzlenimlerini de blogunda yayınladı. Vanessa şimdi Güney Afrika ve Güney Amerika seyahati için plan yapıyor

Verda Vanessa Taragano (32) liseyi Ayazağa Işık’ta üniversiteyi ise Bilgi’de okudu. İşletme bölümünden mezun olduktan sonra Miami FIU’da reklamcılık üzerine master yaptı. 20 yaşında Miami’deyken televizyonda gördüğü bir pandomim sanatçısının kazandığı bozuk paralarla dünyayı gezmesinden etkilenen Taragano, 30 yaşına kadar bu hayalle yaşadı. Aradan geçen sekiz yıl içinde ailesini de bu fikre hazırlayan Taragano o süreci şöyle anlatıyor: “Aileme her gün bu fikrimden bahsettim. ‘Nasılsın’ dediklerinde bile, ‘İyiyim ama dünyayı gezsem daha iyi olurum’ diyordum. Bunu gerçekleştirmemi istememelerinin bir nedeni de tek çocuk olmamdı. Fakat ben kararımı verince manevi desteklerini benden hiç esirgemediler.”
En son Young and Rubicam (Y&R)’da Marka Takım Direktörü olarak çalışan Taragano, önce iş yerinden istifa etti ardından da rotasını çizip vize işlemlerine girişti.

TEK YÖNLÜ BİLET ÖZGÜRLÜK DEMEK

Cesaretten başka hiçbir şeye ihtiyacı olmadığını fark ettikten sonra çıktığı seyahatinin başlangıç noktası olan Hindistan’a kredi kartı milleriyle tek yönlü bir bilet aldı. Buradan Nepal, Butan, Tayland, Kamboçya, Avustralya, Endonezya ve Malezya’ya geçti. Yaklaşık altı ay sürecek yolculuğa yanında İstanbul’dan bir arkadaşıyla başlasa da arkadaşı Avustralya civarında rotasını değiştirdi. Yola tek başına devam eden Taragano, dağ, bayır, nehir demeden pek çok ülke değiştirdi. “Bütün buraları gezerken büyük paralar harcamadım. Butan ve Avustralya dışında çoğu yerde günlük olarak yaklaşık 10 dolara tütün, yeme-içme ve yatma gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz. Turistlerin Butan’da günde 200 dolar harcamaları zorunlu. Butan, sanki bu gezegenden değil. İnanılmaz bir manzarası ve doğası var. 200 dolar verince yeme-içme, kalma, tur ve şoförlü araba gibi ihtiyaçlarınızı devlet karşılıyor. Ancak bana pahalı geldiğinden Butan’da sadece üç gün kalabildim. Butan’da insanlar aylık 100 dolar kazanıyor fakat işsizlik oranı sadece yüzde 2. Bizden fakirler ama çok daha mutlular. Avustralya Sidney ise pahalılık bakımından İstanbul’dan farksız. Bu arada neredeyse bütün buraları gezerken harcadığı parayı İstanbul’a geldiğinden üç haftada harcadığının da altını çiziyor.”

SIRADA GÜNEY AFRİKA VE AMERİKA VAR

Altı ay boyunca Uzakdoğu’nun önemli noktalarını dolaşan Vanessa Taragano şu anda Türkiye’de. Bir yandan kendisine sponsor arayan gezgin, diğer yandan yeni rotasını çizmeye çalışıyor: “Afrika ve Amerika’nın Güney Yarımküre’de kalan tüm bölümünü gezeceğim. Bulacağım sponsora göre rotamı değiştirebilirim, eğer destek bulamazsam seyahatime Güney Afrika’dan başlayacağım.”
Yolculuğuyla birlikte hayatında pek çok şeyin değiştiğini söyleyen Taragano artık alışveriş yapmıyor, pahalı yerlerde yemek yemiyor ve hatta altı ay boyunca sadece iki tane bira içmesinden örnekle, gereksiz hiçbir şeye para harcamaya kıyamadığını söylüyor: “Azıcık eşyayla çıktığım yolculuğumda üzerimdekiler kullanılmayacak hale gelene kadar yeni bir şey almadım. Buraya geldiğimden beri de alışveriş yapamıyorum.”

AŞILARIM TAMAM KIYAFETİM HAZIR

Vanessa Taragano yolculuğa çıkmadan önce birçok hazırlık yaptı. Bunların başında gittiği yerlere göre yaptırdığı aşılar geliyordu. Çocukken yapılan Karma, Sarıhumma ve Hepatit gibi aşıları tekrar olan Taragano yanına da çok az şey aldı. Blog tutması için notebook, küçük bir fotoğraf makinası, iPhone, 10 alt, iki de üst iç çamaşırı, 4-5 çift çorap, üç tişört, bir şort, bir sweatshirt, bir etek, altı ayda kullanmasına hiç gerek kalmadığı ilaç kutusu, dezenfektan jeller ve ıslak mendil.

KAMBOÇYA VE GOA’DA HAYAL KIRIKLIĞI

Sırt çantasıyla altı ay boyunca önceden hazırladığı rotada dolaştı. Bu rotaya göre bir ay Hindistan, bir hafta Nepal, üç gün Butan, bir ay Tayland, iki hafta Kamboçya, bir gün Singapur, iki ay Avustralya, üç hafta Endonezya ve bir hafta Malezya’da kaldı. Beğendiği ve beğenmediği birçok yer var. Örneğin Kamboçya, dolandırıcılık konusunda diğer backpackerlar ile birlikte başlarını fazlasıyla belaya sokmuş. Kamboçya’da daha fazla kazıklanmamak için oradan arkasına bakmadan kaçan Taragano, en çok Bali Adaları’nı ve Butan’ı beğenmiş. Gili Adası’nın da rahatlığını çok sevmiş: “Gili’de hiç polis görmedim. Her yaştan sırt çantalı gezginler vardı. En çok da 65 yaşındaki bir backpacker şaşırtmıştı beni. Goa’ya çok büyük ümitlerle gittim fakat sonradan orayı uyuşturucu yüzünden çok bayağı buldum. Etrafta inekler olmasa oranın Hindistan’a ait olduğunu anlamazsınız. Yerel halktan birisini görmek çok zor.” diyor. Vanessa tüm izlenimlerini vanessastateofmind.com adresli blogundan takipçileriyle paylaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!