Dört arkadaş el ele verdi, ’360 Derece Türkiye’, Davos’ta Fransa’yla yarışacak

Güncelleme Tarihi:

Dört arkadaş el ele verdi, ’360 Derece Türkiye’, Davos’ta Fransa’yla yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2007 00:00

Dünya Ekonomik Forumu’nun geleneksel Davos zirvesinin bu dönemki gala yemeğinin ev sahipliği Türkiye’ye verildi.

Bu kararla birlikte Ferit Şahenk, Suzan Sabancı Dinçer, Ali Koç ve Mehmet Ali Yalçındağ, "dört arkadaş" olarak biraraya gelip, "360 Derece Türkiye" konseptiyle ülkemizi güçlü şekilde tanıtmak için kolları sıvadı. Böylece Davos’ta Türkiye ile Fransa yarışı gündeme geldi.

TÜRKİYE’nin yurtdışında tanıtımı ve daha çok ilgi çekmesine yönelik çaba, iş dünyasında farklı bir birlikteliği gündeme getirdi. World Economic Forum’un (Dünya Ekonomik Forumu) ocak ayındaki geleneksel Davos toplantısının aynı gece düzenlenecek iki galasından birinin Türkiye’ye verilmesi, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, Koç Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç ile Doğan Yayın Holding (DYH) CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ’ı, "Dört arkadaş konsorsiyumu"nda buluşturdu. "Dört arkadaş"ın öncülüğü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Danışmanı Cüneyd Zapsu’nun desteğiyle ortaya konulacak "360 Derece Türkiye" konsepti, ülkemizin tanıtımı için Davos’ta Fransa’yla bir yarışı da gündeme getirecek.

ÇİN YERİNE TÜRKİYE: Mehmet Ali Yalçındağ, hedeflerinin Davos ruhunu yeniden canlandırmak, dünya gündeminin belirlendiği bu platformda Türkiye’nin sesinin daha güçlü çıkmasını sağlamak olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "WEF Gala Soiree’nin (gala yemeği) ev sahibi olmayı istemek yetmiyor. Dünya Ekonomik Forumu yönetiminin (Başkanı Klaus Schwabs) böyle bir karar vermesi gerekiyor. Önümüzdeki ocak ayı sonunda gerçekleşecek Davos zirvesinin gala yemeği için Fransa ve Çin de çok bastırıyordu. Aynı gece saatleri biraz farklı olmakla birlikte iki ayrı gala yemeğinin birinde ev sahibi Fransa, diğerinde biz olacağız. Böyle bir ev sahipliğini çok önemsiyoruz."

ARKASINDA BAŞARI VAR: Dünya Ekonomik Forumu’nun "gala yemeği ev sahipliği"ni Türkiye’ye vermesinin arkasında son 4-5 yılda elde edilen ekonomik başarıların yattığını kaydeden Yalçındağ, şöyle konuştu: "Türkiye’nin ekonomide ortaya koyduğu performans, çektiği yabancı sermaye miktarı, dünyanın da dikkatlerini çekti. Dünya Ekonomik Forumu yönetimi de bunun farkında. böyle bir organizasyona giderken, Cüneyd Zapsu gibi bir ismin desteğini almamak olmazdı. Sayın Zapsu’nun da desteğiyle hükümetimizin de hem Davos’taki toplantılarda, hem de gala yemeğimizde en güçlü şekilde yer almasını bekliyoruz. Başta Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, hükümetimizin güçlü bir şekilde orada temsil edilmesi, Türkiye’nin sesini daha çok duyuracaktır."

FRANSA-TÜRKİYE YARIŞI: Mehmet Ali Yalçındağ, Davos’ta bu kez Fransa ile Türkiye arasında "gala yemeği yarışı" yaşanabileceğine dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Aslında Dünya Ekonomik Forumu yönetimine, Fransa ile Türkiye arasında son dönemlerde soğuk rüzgarlar esmesi, böyle bir yarışı ilginç kılmış olabilir. Büyük olasılıkla Fransa’nın gala yemeğinde Nicolas Sarkozy bulunacak. Biz de Sayın Başbakanımız Erdoğan’ı bekliyoruz. Gerçekleşebilecek bir buluşma, Davos’ta gündem yaratabilir. Zaten Fransa’nın gala yemeğini düzenleyeceği mekanla, bizim ev sahibi olacağımız yemeğin salonu arasında 30 metre kadar mesafe var. Karşılıklı gidiş gelişler de olabilir. Bizim hedefimiz Davos’a gelecek her konuda dünyanın önde gelen isimlerinin aklında en fazla Türkiye’nin kalmasını sağlamak."

Arjantin gecesinde Menem tango yapmıştı

CÜNEYD Zapsu, yıllardır Davos toplantılarını izlediğini hatırlatarak, ev sahibi ülkelerin gala yemeklerinde akılda kalacak her türlü etkinliği yapma çabasında olduğunu vurgularken, "Örneğin, Arjantin’in ev sahibi olduğu gecede Carlos Menem tango yapmıştı" dedi. Zapsu, "Bu durumda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın o gece dans mı etmesi gerekiyor?" sorusuna, "Katılanların akıllarında kalacak etkinliklerden söz ediyorum" yanıtı verdi.

Markalarımız önde olmayacak Türkiye çıkarması yapacağız

KOÇ Holding Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, şöyle konuştu: "Biz dört arkadaş organizasyonu üstlendik. Hiçbirimizin şirketi, markaları asla öne çıkmayacak. Türkiye’den bu dönemki Davos toplantısına katılımın yüksek olması için elimizden gelen çabayı harcayacağız. İş dünyasında her zaman omuz omuza verip, bir şeyler yapmak mümkün olamıyor. burada omuz omuza verip, ülkemizi Davos gibi önemli bir platformda dünyaya tanıtmak istiyoruz. Bir anlamda Davos’a Türkiye çıkarması yapacağız. Amacımız sadece iyi bir gala gecesi düzenlemekle kalmamak, Dünya Ekonomik Forumu’nun panellerinde de Türkiye’nin etkin olmasını sağlamak."

’Dört arkadaş’ formülü Suzan Hanım’ın önerisi

MEHMET Ali Yalçındağ, "Davos’ta birlikte hareket etme fikrinin nasıl doğduğuna" yönelik soruya, "Aslında hepimiz kişisel olarak veya şirketlerimiz adına Davos toplantılarında yer alıyoruz. Gala yemeğini üstlenme çabası gündeme gelince, Suzan Sabancı Dinçer, ’Birlikte bir şeyler yapalım’ önerisini ortaya attı. Bunun üzerinde buluştuk" yanıtı verdi. Ali Koç da, "Bir araya geldikten sonra kendimizi nasıl isimlendirmemiz gerektiği üzerinde durduk. Sonunda, ’dört arkadaş formülü’nde karar kıldık" dedi.

İş dünyasından destek bekliyoruz

AKBANK Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer, bu dönemin Davos zirvesine Türkiye’nin ağırlığını koyabilmesi için iş dünyasından geniş katılım ve destek beklediklerini kaydederek, şunları söyledi: "Biz dört arkadaş biraraya geldik, Davos’ta Türkiye’nin sesini güçlü şekilde duyurmak için elimizden geleni yapacağız. Ancak, bunun için iş dünyasından geniş katılım ve destek bekliyoruz. Bu işin bir bütçesi olacak, orada da iş dünyasının katkılarını bekliyoruz."

Beyin pazarından pay alalım Türkiye bölgede lider olsun

ALİ Koç, Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenlediği Davos zirvesinin dünyada birçok konuda gündem yaratabildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Örneğin, şimdilerde daha çok gündemde ’Küresel İlkeler Sözleşmesi’ Davos’ta ortaya çıkan bir fikirdi. Bizim amacımız Davos gibi bir ’beyin pazarı’ndan pay almaya çalışmak olacak. Önümüzde Türkiye’nin bölgesel güç olma fırsatı var. Rusya’nın her ne kadar petrolü olsa da, bölgesel güç konusunda en önemli aday Türkiye."

Başbakan’ı görmeye değil Türkiye için Davos’a gelin

CÜNEYD Zapsu, geçmişte birçok işadamının Davos toplantılarına Başbakanlarla irtibat kurma fırsatı olarak baktığını ifade ederek, şu çağrıyı yaptı: "Dünya Ekonomik Forumu toplantıları, Davos zirvesi iş çıkarma yeri değil, ilişki geliştirme yeri. Yani, eskisi gibi Başbakan’la görüşme fırsatı peşinde koşmak için Davos’a gitmeyi düşünmemek lazım. Eğer Başbakan gitmiyorsa da Davos’ta Türkiye’nin işadamlarıyla hep yerini alması gerekir. Herhangi bir yabancı şirket yönetiminde Türkiye gündeme geldiğinde, birilerinin ’A onları Davos’tan tanıyorum’ demesi de önemli."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!