Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2004 00:17
Yiyeceğiniz her bir lokma, sizi sadece güzelleştirmekle kalmayacak, sağlık da kazandıracak. 7 günlük listeyi, 6 hafta süreyle uygulayacaksınız.
İçinde dondurma bile olan listeyi uygulamakta zorlanmayacaksınız.
Kilo vermenin püf noktası, besinler yoluyla aldığımız kalorileri yakabilmektir. Fazla
kalori alındığı zaman vücut zor durumda kalır. Enerjiye dönüştürülemeyen kaloriler vücutta yağ depoları oluşturur. Bu durumda ağzınıza attığınız her lokmanın kalori hesabını yapmaya kalkışırsanız, işin içinden çıkamazsınız. Belli besinleri belli miktarlarda tükettiğiniz zaman kalori problemi de kendiliğinden çözümlenecektir. Diyelim ki, siz kararınızı verdiniz ve ‘Yaşamak İçin Ye’ programını uygulayacaksınız. Ama evinizde, aynı sofrada buluştuğunuz aile bireylerini de sağlıklı beslenmeye zorlamaya hakkınız yok. ‘Her koyun kendi bacağından asılır’ sözünü unutmayın. Ev halkına bir diktatör gibi baskı yapmanız doğru değil. Sadece ne yapmaya karar verdiğinizi ve bunu niçin yapmak istediğinizi açıklayın. Ev halkının da size anlayış göstereceğinden emin olabilirsiniz. Kendiniz için sağlıklı besinler hazırlarken evde bunları tatmak isteyenlerin bulunabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Size özenip bu programı benimseyenler de çıkabilir.
Hedefi belirlemenin önemi çok büyük
Gerçekçi ve esnek olmalısınız. Damak zevkinizin yeni yiyeceklere alışması zaman alacaktır. Arada programın dışına çıkabilirsiniz. Böyle durumlarda hemen kendinizi toparlayıp programa dönmeniz gerekir. Haftada bir ya da ayda bir iki kez kaçamak yapmakla dünyanın sonu gelmez. Kaçamak yapma isteğine karşı koyarsanız, programı uygulamak size zor gelmeye başlar. Bu nedenle çok sık tekrarlamamak koşuluyla kaçamaklara izin veriyorum.
Bazı kimseler boğazlarına çok düşkün olurlar. Aslında bunlara ‘yiyecek bağımlısı’ demek daha doğru olur. Belli yiyeceklerle beslenmezlerse açlık duygusundan kurtulamazlar. Ayrıca o sevdikleri yiyecekleri yemedikçe de huzura kavuşamazlar. Yiyecek bağımlılığından kurtulabilmek için diğer bağımlılıklarda olduğu gibi önce bağımlılıktan kurtulmaya kesin karar vermek gerekir. İradenizi kullanarak, isteğinizi bastırabilirsiniz. Bağımlılık krizleri sırasında da size zarar vermeyecek besinleri atıştırarak krizi önlemek mümkün.
Prestij Yayınları’ndan çıkan Dr. Joel Fuhrman’ın çok satan kitabından yaptığımız derlemenin son bölümüne geldik. 4 gün süren bu dizimizde, ‘Yaşamak için ye’ kitabının sadece kısa bir özetini okudunuz. Fuhrman’ın rejime özgü yemek ve tatlı tarifleri ile daha fazla sağlıklı yaşam önerilerini ise kitabın kendisinde bulabilirsiniz. 4 BÖLÜMYedi günlük liste programıKendinizi yeni beslenme düzenine alıştıra alıştıra kilo vermek için altı hafta boyunca uygulayabileceğiniz yemek listelerini aşağıda bulacaksınız. Yedi günlük listeyi altı kez tekrarlayarak istediğiniz sonuca ulaşabilirsiniz. Bu listelerde nişasta oranı yüksek karbohidratları içeren yiyecekler de yer alıyor. Ayrıca çok az miktarda hayvansal ürün, sebze yemeklerini ve çorbaları lezzetlendirmek için kullanılabilir. Peynir yüksek oranda doymuş yağ içerdiğinden listelerde yeri yok. Hayvansal ürünler denilince hemen aklınıza kilolarca et gelmesin. Bir hafta içinde sadece 330 gram hayvansal ürüne izin veriyorum. Günde sadece bir yemek kaşığı yağ kullanabilirsiniz.
Yedi günlük liste (6 hafta süreyle)1. GÜNKahvaltı:2 su bardağı ölçeğinde, pişmiş yulaf ve 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu.
1 muz
30 gram kuru üzüm
Yarım su bardağı yağsız süt(ya da soya sütü)
Öğle:
l Yeşil salata (balzamik sirke ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ilave edilmiş)
1 su bardağı nohut ya da bir fincan bezelye (haşlanmış)
Sebze çorbası
1 ya da 2 meyve.
Akşam:
Haşlanmış tavuk
Limonlu salata
Portakal suyu
Çalı fasulyesi (Soğan ve mantarla buharda pişirilmiş)
2. GÜNKahvaltı:
Karışık tofu
Öğle:
Ispanak salatası (Portakal sosu ile)
Sarma (patlıcanla yapılmış)
Ananas
Akşam Yemeği:
Izgara balık (100 gram)
Salata (1 çay kaşığı zeytinyağı ile)
Dondurulmuş brokoli
Çilek dondurması
3. GÜNKahvaltı:
Kayısı kurusu ile armut( yağsız süt ile ıslatılmış olacaklar)
Öğle:
Nohutlu, bezelyeli salata (taze limon ya da portakal suyu sıkılmış)
Taze meyve
Akşam Yemeği:
Salata (Dilimlenmiş portakal ve 2 yemek kaşığı ay çekirdeği konulmuş)
Lahana (Sarmısak tozu eklenmiş, buharda pişirilmiş)
Omlet (Yumurta akından)
4. GÜNKahvaltı:
Muz ve çilekten meyve salatası
Öğle:
Salata (Portakal ve limon sulu)
Brokoli (haşlanmış)
Akşam Yemeği:
Salata (domates ve sarmısak soslu)
Brokoli (Sirkeli, buharda haşlanmış)
Yağsız haşlanmış mısır
5. GÜNKahvaltı:
Evde yapılmış ekmek (tam buğdaydan yapılmış, elma katılmış)
Kivi
Öğle:
Ton balığı, kereviz,
lahana ve hıyar salatası
Ispanaklı tofu
Akşam Yemeği:
Kıvırcık salata ve domates (yarım çay kaşığı zeytinyağı ve yarım çay kaşığı balzamik sirke ile)
Meşe palamudu ezmesi
Mantar ve fasulye (haşlanmış)
6. GÜNKahvaltı:
Omlet (Tavada pişmiş sebzelerle, yumurta akından)
Öğle:
Çiğ sebzeler,
domates,
hıyar,
kereviz
Portakal ezmesi(bulunursa mango üzerine) 30 gram ezilmiş ceviz
Akşam Yemeği:
Yeşil salata (Dilimlenmiş yeşil elmayla)
Spagetti
Hindi
kıymalı köfte
Cumartesi gecesi özel tatlısı: elmalı pasta
7. GÜNKahvaltı:
Çilek
1 fincan elma,
tarçın ve keten tohumlu yulaf
Light süt (Ya da soya sütü)
Öğle:
1 dilim haşlanmış hindi göğsü
Kıvırcık salata
Evde yapılmış ekmek (domates ve tam buğdaydan yapılmış)
Taze mevsim meyveler
Akşam Yemeği:
Kıvırcık salata, ince dilimlenmiş l kırmızı soğan, l beyaz mantar, l dilimlenmiş armut.
Buharda pişirilmiş çalı fasulyesi
Fırında pişmiş dolmalık biber
Şeftali dondurması
BİTTİ