Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2004 00:00
Kristof Kolomb Amerika’yı keşfedene kadar Avrupalılarda kayda değer bir mutfak kültürü yokmuş.Bu coğrafi keşiflerin ardından Avrupalılar; domates, biber, patates, mısır ve kabak gibi sebzelerle tanışmışlar. Osmanlı’nın sebzelerle tanışması içinse Tanzimat’ı beklememiz gerekmiş. Osmanlı Mutfağını en çok, somon ekmek etkilemiş. Etkileyen diğer bir ürün ise domatesmiş. Hayatımızın değişmezleri arasında ve mutfağımızın baş tacı domatesle böylece tanışmışız. İnce NoktalarSarmalar pişerken üzerine porselen tabak kapatmanın nedeni, yaprakların dağılmaması içindir. Dolmanın dibine tutmaması için de altına bir sıra asma veya lahana yaprağı serin.ŞİMŞİR ÇORBASI8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı ince bulgur200 gr. yağsız dana kıyma6
yemek kaşığı un1 adet yumurta1 adet kuru soğan1 yemek kaşığı tereyağı1 yemek kaşığı domates salçası1 yemek kaşığı tatlı biber salçası10 su bardağı su veya et suyu1 su bardağı haşlanmış nohut1 yemek kaşığı kuru nane2 adet limonun suyuTuz -KarabiberYapılışı:Bir su bardağı suda 10 dakika beklettiğiniz bulgura, kıyma, 5 yemek kaşığı un, yumurta ve tuz katarak yoğurun. Elinizi ıslatarak, nohut büyüklüğünde köfteler yapın. İnce kıyılmış soğanı yağda kavurun. 1 yemek kaşığı un ekleyerek, 2 dakika karıştırın. Salçaları ve 10 bardak suyu ekleyin. Nohutlarla birlikte 15 dakika kaynatın. Köfteleri ve naneyi de katarak 15 dakika daha pişirin. Limon suyunu gezdirip, ateşten alın.Nuska pırasa sarma6 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 20 dakikaYapılışı:Pırasanın beyaz bölümünü (20 cm kadar) uzunlamasına yarıya kadar açın. Şeritler haline gelen yaprakları kaynar tuzlu suda haşlayın. Kuru soğanları zeytinyağında kavurun. Pirinci katın, 10-15 dakika kavurun. Kuş üzümü, yeşil soğan, tarçın, kesme şeker, limon suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, altını kısın. Suyunu çekince yenibaharı ve dereotunu serpip, ateşten alın. İç pilavı paylaştırarak, pırasaları nuska biçiminde sarın. Üzerine su ve zeytinyağı gezdirip, önce düz bir porselen tabak, sonra tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 20 dakika pişirin. Malzeme listesi1 kg. pırasaPilav içi için1 su bardağı pirinç4 adet kuru soğan (ince kıyılmış)1 çay bardağı zeytinyağı3 yemek kaşığı kuş üzümü2 yemek kaşığı dereotu (ince kıyılmış)2 yemek kaşığı yeşil soğan (ince kıyılmış)1 tatlı kaşığı tarçın6 adet kesme şeker1 adet limonun suyu3 su bardağı su1 tatlı kaşığı dolma baharı (yenibahar)Tuz-KarabiberÜzeri İçin1 çay bardağı zeytinyağı2 su bardağı suÇilekli tartYapılışı:Yağı, yumurta sarısını, toz şekeri, kabartma tozu ve yoğurdu suyla ezin. Unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. 15 dakika beklettiğiniz hamuru yağlanmış tart kalıbına yayın. Önceden 175 derece ısıtılmış fırında üzeri pembeleşene dek pişirin. Krema, pudra şekeri ve limon suyunu çırpıp, tabağa ters çevirerek aldığınız tartın çukur bölümüne yayın. Çileklerle süsleyip, hazırladığınız jöleyle kaplayın. Buzdolabında 3 saat beklettikten sonra servis yapın. 6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme Listesi125 gr yumuşak margarin1 adet yumurtanın sarısı2 yemek kaşığı toz şeker1 paket kabartma tozu2 yemek kaşığı yoğurt4 yemek kaşığı su2,5 su bardağı unÜzeri için1 çay bardağı hazır çiğ süt kreması1 yemek kaşığı pudra şekeri1 adet limonun suyu250 gr çilek1 paket çilekli tart jölesi
button