Dokuz yaşındaki kız çocuğuna rahim ağzı kanseri aşısı yapılır mı?

Güncelleme Tarihi:

Dokuz yaşındaki kız çocuğuna rahim ağzı kanseri aşısı yapılır mı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2009 00:00

HPV aşısı, Hepatit B’den sonra kanserden koruyan ikinci aşı olarak geliştirildi. Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsüne karşı etkili aşının yapılması için önerilen yaş 9-12. Amaç, kızlara cinsel yaşam başlamadan, yani virüsle karşılaşmadan aşının uygulanması ve koruyucu etkisinin gelişmesi. Ancak annelerin bu konudaki fikirleri farklı. Kimi önerilen zamanda aşıyı yaptırmayı tercih ederken, kimi erken buluyor. Daha ileri yaşlara öteliyor. İşte uzmanların ve annelerin HPV aşısıyla ilgili düşünceleri.

Haberin Devamı

ERGENLİKTEN SONRA ANLATMAK DAHA KOLAY
Prof. Dr. Macit Arvas (Jinekolojik Onkoloji Derneği Başkanı) Rahim ağzı kanseri genç kadınları daha sık buluyor. Çünkü onların rahim ağzındaki epitel dokusu, HPV virüsüne karşı çok hassas. Araştırmalara göre bağışıklık sistemi HPV aşısına en iyi yanıtı 11 yaşında veriliyor. Ama yaygın görüş 9-26 yaş arasında yapılabilir yönünde. Benim kızım yok, olsa mutlaka yaptırırım. Ancak 16 ve 18 yaşlarındaki iki yeğenime de aşıyı yaptırdım. 9-12 yaşındaki bir çocuğa aşının neden yapıldığını söylemek zor gerçekten. Bence adolesan çağı (ergenlik) bittikten sonra 16-17 yaşlarında anlatmak daha kolay. Aslında bir Türkiye gerçeğini de akılda tutmakta yarar var: Türkiye’de yılda 15 yaş ve altında 80 bin çocuğun evlendirildiği tahmin ediliyor. Bunların eşlerinden bulaşmayacağı ne malum? Aşı çok yeni, dolayısıyla 6.5 yıl koruyabildiğini söyleyebiliyoruz. Ancak aynen hepatit B aşısındaki gibi ömür boyu koruyacağını düşünüyoruz. Aşının ömür boyu koruduğu netleşince belki daha küçük yaşta yapılması gündeme gelir. Diğer aşılar gibi yapılır.

NE KADAR ERKEN YAPILIRSA O KADAR İYİ
Prof. Dr. Sırrı Bektaş (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı) Bu çok önemli bir aşı. Hiçbir yan etkisi yok. Şiddetle öneriyorum. Ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi. Ama annelere de yaptırmalarını öneriyorum. Ergen ve gençleri hastane, muayehane veya polikliniklere çağırmak zor. Genel sağlıkları iyi olduğu için gelmekten çekiniyorlar. Aşıya tepkililer. Anne-babaların bazıları ise riskin cinsellikle başladığını düşünüp, gelecekteki bir sorun olarak algılıyor. “Gün ola, harman ola” diyorlar. Kimi de çocuğunun cinsel yönden aktif olmayacağına, ilk kez eşiyle birlikte olacağına inanıyor. Böyle bile olsa eşinden bulaşabilir.

EN UYGUN ZAMAN 9-12 YAŞ
Prof. Dr. İsmail Mete İtil (Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı) HPV aşısı 3 dozda yapılıyor. En uygun zaman da 9-12 yaş arası. Aşının koruyuculuğunun, cinsel ilişki başlamadan önce başlaması gerekiyor. Hastalık sadece cinsel ilişkiyle değil cinsel temasla da bulaşabildiği için erken yaşta yapılması önemli.

Haberin Devamı

Memeden sonra kadında en sık görülen ikinci kanser

Rahim ağzı kanseri dünyada her iki dakikada bir kadının ölümüne yol açıyor. Her yıl 493 bin kadının rahim ağzı kanseri oluyor. Her yıl 270 bin kadın bu nedenle yaşamını yitiriyor. Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü en yaygın cinsel ilişkiyle geçiyor ama deriden deriye temasla da bulaşabiliyor. Anneden çocuğuna da plasenta yoluyla geçiyor. Rahim ağzı kanseri sıklıkla genç kadınlarda görülüyor. Bu hastalıktan aşıyla ve düzenli yapılan PAP smear testleriyle korunmak mümkün. Dünyada şu ana kadar 35 milyondan fazla çocuk ve kadın aşılandı. Bazı ülkelerde, örneğin Avustralya’da kadınlara 55 yaşına kadar HPV aşısı uygulanıyor.

Haberin Devamı

ANNELER NE DİYOR

İki kızımla birlikte ben de aşı oldum

Necla Uzuner (39) 9 ve 12 yaşlarında iki kızım, 4 yaşında da bir oğlum var. HPV aşısından haberim olunca çocuklarımın doktoruna danıştım. Kızlarımı aşılatmayı önerince yaptırdım. Hatta ben de oldum. HPV aşısı yaptırarak kızlarımın geleceğine yönelik iyi bir iş yaptığımı düşünüyorum. En azından rahim ağzı kanserine karşı garantiye aldım. Kendimi daha rahat hissediyorum. Yaptırırken kızlarıma, “Bu rahim ağzı kanseri aşısı” dedim. Sağlıkları açısından yaptırmamız gerektiğini söyledim. Şimdilik daha fazla bilgiye ihtiyaçları olduğunu düşünmüyorum.

Ergenliği atlatsın, sıra aşıya gelecek

Melek Elitok Tuncay (39) HPV aşısını biliyorum. Gerekliliği konusunda da hiçbir tereddüdüm yok. Kızım Başak 9 yaşında. Önerilen yaşlar yerine 16-18 yaşında aşılamayı düşünüyorum. Aşının sadece HPV’ye karşı koruduğunu, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara karşı etkili olmadığını anlatmam lazım. Aşının gerekliliğini, neden yaptırdığımızı, hangi hastalıklardan koruyup hangilerinden koruyamayacağını bu yaşlarda daha iyi izah edebilirim. Şimdiki konuşma konumuz ergenlik. Cinsellik daha sonraki yaşların sorunu.

Kanserlerden hiç değilse birine dur demek iyi

Seda Gençoğuz (47) Aşıyı okuduğum, izlediğim haberlerden öğrendim. Doktoruna sordum ve çok düşünmeden yaptırmaya karar verdim. 17 yaşındaki kızım Merve’ye geçen yıl yaptırdım. Cinselliği henüz öyle çok fazla konuşmuyoruz. Bu konuda duygusal davranıyorum. Yine de aşıyı ihmal etmek istemedim. Kızım aşının rahim ağzı kanserine karşı yaptırdığını biliyor. Kanser çeşidi çok, biliyorum. Ama birine karşı da olsa önlem alabilmek iyi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!