Güncelleme Tarihi:
“Doktorum” üçüncü sezonuna giriyor. Bu ilgiyi ve olumlu gidişatı nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Programımız çok iyi gidiyor. Bu, üçüncü sezona başlamamızdan da belli zaten. Biz de “Doktorum”u bir adım daha ileri götürmek için tüm yaz çalıştık.
Bu program daha ileri bir noktaya nasıl taşınabilir?
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Biz televizyon programı olarak işe başladık ama zamanla çok farklı bir noktaya geldik. Artık insanlar bize hastalıkları hakkında bilgi almak için başvuruyor, hatta tedavi olmak için yardım istiyorlar. Biz de bunu ciddi bir sosyal sorumluluk projesi haline getirmeye niyetliyiz. Giderek daha çok insana ulaşmak istiyoruz.
- Zahide Yetiş: Program tatile girse de web sayfamız yaz süresince yayına devam etti. Oradaki bilgilendirici yazılar ve videolar tekrar tekrar okundu, seyredildi. Web sayfasının izlenme oranından ne kadar geniş bir kitleye hitap ettiğimizi gördük.
Yeni sezonda programda bazı değişiklik ya da yenilikler olacak mı?
- Zahide Yetiş: Birçok yeni projemiz var. En önemlisi obeziteyle ilgili çalışmalar yapacağız.
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Ben bunu kendi mecburi hizmetime benzetiyorum. Mecburi hizmete gidersiniz, kimse sizi tanımıyordur. Anadolu’nun ücra bir yerinde tek başınıza çalışmaya başlar, önce bir iki hasta tedavi edersiniz. Sonrasında insanlar size güvenmeye başlar. Devamında, bulunduğunuz çevrenin sağlığını etkileyici çalışmalar yaparsınız. Oranın suyuna, yiyeceğine müdahale eder, toplum sağlığını iyileştirmeye yönelik adımlar atarsınız. “Doktorum”da da aynen böyle oldu. ıki sezon boyunca insanları tedavi ettik, doğru bilgiler verdik, en iyi doktorları ağırladık. Bunların sonucunda programa ciddi bir güven oluştu. şimdi toplum sağlığına ve koruyucu tıbba yöneliyoruz.
İNSANLAR BİZE MİNNET DUYUYOR
Konu bulmakta zorlandığınız olmuyor mu?
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Biz bugüne kadar 400’ün üstünde program yaptık. Bu da ortalama iki konudan 800 konu eder ki tıpta bu kadar konu yoktur. Ama biz konuları farklı yönleriyle ele alıp incelediğimiz için sorun yaşamıyoruz.
“Bu bilgilerin yanlış anlaşılma ihtimali de olabilir, ya istemeden insanları yanlış yönlendirirsem” gibi endişelere kapıldığınız oluyor mu hiç?
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Konunun uzmanı gelip anlatıyor her şeyi bizde, dolayısıyla öyle bir ihtimal yok.
- Zahide Yetiş: Zaten izleyicimiz o kadar bilinçlendi ki, artık neyin nasıl, hangi koşullarda ve kim tarafından söylendiğinde nasıl algılanacağını biliyorlar.
Program esnasında size yoğun bir ilgi olduğunu biliyoruz. Peki sokakta durum nasıl?
- Zahide Yetiş: ınsanlarda bize karşı bir minnet duygusu oluştu. Bu, bir başka programda olamaz sanıyorum. Hayranlık evet ama minnet duygusu kolay kolay oluşmaz. Beni sokakta görüp “Sayenizde hayatım değişti, iyi ki hekime gitmişim” diyen çok oluyor.
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Dışarıda ünlü birini görenler, birbirini dürter “Aaa bak kim geldi” diye. Ama ben bir yere gittiğimde insanlar yanıma geliyor, şapır şupur öpüyor, sarılıyor. Enteresan bir yakınlık ve güven var. Bana Zonguldak’tan bir hasta geldi, benimle hiç ilgisi yoktu üstelik, erkek hastaydı. Gideceği doktoru danışmak için gelmiş meğer. Bu kadar güçlü bir güven söz konusu yani...
HER MAHALLEYE BİR HAVUZ YAPTIRILMALI
Yeni programlarda obeziteye ağırlık vereceğinizi söylediniz. Gündeminizde başka hangi konular var?
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Obezite tüm dünyanın kabusu durumunda. Ardından düzenli egzersizin önemi ve psikolojik sağlık konuları geliyor. Bu sene her mahalleye bir havuz projesini gündeme getireceğiz, çünkü yüzme en iyi spor. Bir havuz yapmak çok kolay ve sonuçta bundan binlerce insan yararlanıyor.
Nasıl hayata geçireceksiniz bu projeyi?
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Bunun için her belediyeye baskı yapacağız.
- Zahide Yetiş: Bir de izleyicilerin kahraman doktorlarını konuk edeceğiz.
Nasıl yani?
- Zahide Yetiş: şimdiye kadar hep doktorları konuk ettik, hastalıkları dinledik. şimdi de izleyicileri konuk edip onların kahraman hekimlerini dinlemek istiyoruz. Bir de yeni etkinliğimiz söz konusu; program esnasında “Doktorum dansı” yapacağız.
Nasıl bir dans bu?
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Değerli bir hocamız eşliğinde zumba dansı yapacağız. Herkes spor yapmayı sevmez ama dans etmeyi sever, eğlenir. Zumba da Latin dansları, oryantal gibi birçok dansı barındırıyor. Bizim için özel bir koreografi ve beste yapılıyor.
- Zahide Yetiş: Bu dans doğru nefes alabilmeyi öğretiyor.
EN BÜYÜK MUTLULUĞU BEREN BEBEK YAŞATTI
Bugüne kadar programda sizi en çok etkileyen ne oldu?
- Zahide Yetiş: Bir gün tek gözünü kaybetmiş, diğer gözünü de kaybetmek üzere olan Beren bebekle tanıştık. Stüdyoda elinden tutulmadan hareket dahi edemiyordu.
- Op.Dr. Aytuğ Kolankaya: Sonra tedavisi yapıldı. Onun stüdyoda koşup oynadığını görmek bizi inanılmaz mutlu etti.
http://twitter.com/hurriyetmagazin