Doktorların ‘Robin Hood’ vakfı

Güncelleme Tarihi:

Doktorların ‘Robin Hood’ vakfı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2004 01:15

Dört idealist genç doktorun, 18 yıl önce Gebze’deki gecekondu mahallesinde kurdukları Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın (LHSV) hastanesi bugün maddi zorluklar yaşayan hastaların umut kapısı oldu. LHSV için ‘Robin Hood’ benzetmesi yapmak pek de yanlış olmaz, çünkü vakfın Levent’teki kliniğine gelen hastaların ödedikleri yüksek ücret, Gebze’deki dar gelirlilerin tedavileri için kaynak yaratıyor. Vakfın bir diğer özelliği de, giderlerinin yarısına yakınının, her ay düzenli olarak toplanan atık káğıt, naylon ve yazıcı kartuşu gibi hurdalardan karşılanması.

Dr. Ayhan Tokgöz, 1979’da İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. İhtisasını tamamladıktan sonra Hakkari’de kısa bir süre mecburi hizmet yaptı. 1985’te Gebze Devlet Hastanesi’ne Başhekim olarak atandı. ‘Kağıt üzerinde hastaneymiş gibi gösterilen bir sağlık ocağı’ ile karşılaşan Dr. Tokgöz, dönemin belediye başkanı ve kaymakamının desteğiyle 15 ayda bir devlet hastanesi kurulmasını sağladı.

‘Devlet veya sigorta hastanesinde çalışıp, hasta yükü nedeniyle iyi doktorluk yapamama’ kaygısı taşıyan okul arkadaşları İrfan Gökçay, Gülbin Gökçay ve Aydın Arıcı ile Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nı kurdu.

Faaliyetlerine 1987’de damı akan bir gecekonduda hasta bakarak başladılar. Bir paket yabancı sigaranın bin 200 lira olduğu dönemde, bin lira muayene ücreti alan doktorların hasta sayısı gittikçe arttı. Bir buçuk ayın sonunda, günlük hasta sayıları 20’ye ulaştı.

Altı ay sonra, Levent’te bir poliklinik açıldı. Burada maddi durumu iyi hastalara verilen hizmet karşılığında, Gebze’deki hastalar için kaynak yaratıldı. ‘Hastalık ve sağlık tektir, fakir hastalara da iyi sağlık hizmeti verilmelidir’ ilkesini benimsediler. Levent’te çalışan doktorların, haftanın belirli günleri de Gebze’deki hastanede görev yapmalarıyla hayalleri gerçeğe dönüştü.

ATIK TOPLAYARAK YARDIM

Vakıf, 1989’da geri dönüşüm faaliyetlerinden gelir elde etmeye başladı. Haftanın bir günü Kartal marka arabasıyla fabrika ve şirketleri dolaşarak kağıt toplayan Tokgöz, günün sonunda bunları bir kağıt tüccarına satıyordu.

İlk ay 230, üçüncü ay bir ton kağıt toplayan vakıf, yılda yaklaşık iki bin 800 ton atık kağıt elde ediyordu. Bugün İstanbul ve Gebze’de aylık 130 ton atık kağıt, naylon ve yazıcı kartuşu toplayan vakfın giderlerinin yarısı, buradan elde edilen gelirle karşılanıyor.

‘Gecekondu hastane’de çalıştıkları bir gün, vakfın kaderini değiştirecek bir olay yaşandı. Hayatını kaybeden bir hastanın oğlu, babasının vasiyetini yerine getirerek, bir kağıt torbanın içindeki 50 bin doları vakfa bırakıp gitti. Bu günden sonra vakfın çalışmaları ivme kazandı. 1989’da Gebze Beylikbağı’ndaki hastanenin inşaatına başlandı. İlk katı 1991’de hizmete açılan hastane, 1997’de tamamlandı.

Bugün vakfın Levent’teki polikliniğinde 100-120 milyon lira olan muayene ücreti, Gebze’deki gecekondu semtindeki hastanede 15 milyon lira. Levent’te görev yapan 14 doktorun dördü, haftanın belirli günlerinde Gebze’de görev yapıyor. Gebze’de çalışan toplam doktor sayısı 13.

HASTANIN EVİNE GİDİLİYOR

Maddi durumunun yeterli olmadığını öne sürenler olursa, vakıftan bir yetkili hastanın evine gidiyor ve komşularla konuşuyor. Vakfın ayrıca, sağlık karnesi uygulaması bulunuyor. Aylık geliri 250 milyon liranın altında olanlara sağlık karnesi veriliyor.

Vakıf fikrinin sahibi Dr. Ayhan Tokgöz, 1986’dan bu yana Lokman Hekim Sağlık Vakfı’nın Genel Sekreterliğini yapıyor. Hareket noktalarını, ‘Farklı bir şey yapalım diye düşündük. Maddi imkanları kısıtlı hastalara ciddi bir hizmet verelim dedik. Genç, pırıl pırıl doktorların fakir hastalara bakmaları hareket noktamızdı’ sözleriyle anlatıyor. Bugüne kadar 15 bin kişinin bağış yaptığı vakfın mal varlığı, 1.5 milyon doları buluyor.

Şu anda Gebze’de ayda bin hasta muayene ediliyor. Röntgen, enjeksiyon, pansuman ve acil müdahaleler de dahil edildiğinde bakılan hasta sayısı 30 bine ulaşıyor. Tokgöz, iki yıldır hastane katının kapalı olduğunu, poliklinik şeklinde hizmet verdiklerini belirtiyor. Levent’te ayda yaklaşık 250 hastaya bakılıyor.

Kağıt toplayarak katkıda bulunmak isteyenlerin, vakıfla irtibat kurmaları gerekiyor.

Tel: 0212 278 67 45, 0262 744 44 83

Bir taşla altı kuş

Geri dönüşüm faaliyetleri çerçevesinde okul, ev ve işyerlerindeki kişiler geri dönüşebilir katı atıklarını çöpten ayrı bir sistemle topluyorlar. Atıklar belirli bir miktara ulaştığında geri dönüşüm depolarına taşınıyor. Depolarda türlerine göre ayrılarak preslenen malzemeler, yeniden üretim yapılan fabrikalara sevk ediliyor. Dr. Ayhan Tokgöz, bu faaliyeti ‘bir taşla altı kuş vurmak’ olarak niteliyor:

Sağlık ve eğitim sistemine katkı sağlanıyor.

Toplanan bir ton atık kağıt yaklaşık 17 orta boy ağacın (ortalama 20 yaşında) kesilmesini engelliyor.

Pislik ve mikroplar nedeniyle çevreyi onarılamaz şekilde kirleten çöp miktarı azaltılıyor.

Bir ton atık kağıdın, mamul kağıda dönüşmesi sayesinde, alternatif üretimde tüketilecek olan dört bin 100 kw/saat enerji tasarrufu sağlanıyor. Bu miktar, bir evin altı aylık enerji tasarrufuna eşit.

Toplanan bir ton atık kağıdın, mamul kağıda dönüştürülmesiyle, alternatif üretimde harcanacak olan 25 ton su tüketiminden (evinizin bir yıllık ihtiyacı) tasarruf ediliyor.

Katı atıkların tekrar üretim sürecine sokulması, doğal kaynakların daha rasyonel kullanımı açısından önem taşıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!