Güncelleme Tarihi:
Şikayetlerinizi ayrıntılarıyla anlatın
Bazı hastalıklar var ki semptomları birbirine çok benziyor. Örneğin, baş ağrısı, karın ağrısı birçok hastalığın belirtisi olabiliyor. Bu nedenle, şikayetlerinizi ayrıntılarıyla anlatmanız doktorunuzun yanılma ihtimalini de düşürecektir.
Kendi kendinize hiçbir testi yaptırmayın
Çeşitli şikayetleri olanların doktora danışmadan bazı testler yaptırdığını duyuyoruz. Oysa bu çok sakıncalı, çünkü bazı testleri yaptırmak belirli hastalıkları olan kişiler için riskli. Örneğin, eforlu kalp testi kalp krizini tetikliyor.
Ailenizdeki hastalıkları anlatın
Anne, babanız, hatta büyükanne ve büyükbabalarınızın daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar, özellikle kronik olanlar doktorunuz için önemli bilgilerdir. Hatta, dilerseniz bu konuda doktora gitmeden önce hazırlık da yapabilir, küçük bir "sağlık soyağacı" çıkarabilirsiniz.
İstenen tüm testleri yaptırın
Doktorunuzun; şüphelendiği hastalıkların gerçek olup olmadığını anlamasının tek yolu bazı testleri yaptırmak. Bazıları sizin pek hoşunuza gitmese de... Bu testleri sürekli ertelemenin ya da yaptırmamanın bir hata olduğunu söyleyelim.
Doktor doktor dolaşmayın
Uzmanlar, doktoruna ve onun koyduğu teşhise güvenmeyip, birinden diğerine sürekli doktor doktor dolaşanların çoğu zaman tedaviyi geciktirdiği için daha büyük sorunlarla karşılaştığını vurguluyor.
Kafanızda hiçbir şüphe kalmasın
Hastalığınızla ilgili aklınıza gelen her soruyu doktorunuza sormaktan sakın çekinmeyin. Gereksiz bile gelse, aklınıza gelen tüm ayrıntıları sorun. Unutmayın ki, sadece sizi tedavi etmek değil, bu konuda size bilgi vermek de doktorun görevleri arasında.
Yakınlarınızın sözlerine kulak asmayın
Şikayetlerinizi çevrenize anlattığınızda, onlardan tavsiyeler, uyarılar almaya başlayacaksınız. Hatta sizinkine benzer şikayetleri olanlar birer doktor kesilip ilaç önermeye bile çalışacak. Onların önerilerini ve söylediklerini dikkate almak bazen ciddi yanlışlar yapmanıza yol açabilir. Bu durumda en iyisi, her zaman doktorunuzu dinlemek.
Doğru uzmana gidin
Şikayetlerinizi göz önünde bulundurarak en doğru uzmana gitmeye çalışın. Bu, tıp bilgisi gerektiren bir şey değil. Sağlık konularıyla biraz ilgili olmak yeterli. Ama yine de karar veremiyorsanız, gideceğiniz klinikten randevu alırken yardım isteyebilir, sizi hangi uzmana başvurmanız konusunda aydınlatmalarını, yardımcı olmalarını talep edebilirsiniz.
İlaçlarınızı tanıyın
Doktorunuz size ilaç yazmadan önce onu o sıralar kullandığınız diğer ilaçlarla ilgili bilgilendirin ve şu soruları sormaktan da çekinmeyin: "Bu ilaca gerçekten ihtiyacım var mı", "Bu ilaç benim yaşımdaki bir hastaya zarar verebilir mi", "İlacın yan etkileri var mı", "Bu ilaçları kullanırken hangi besin maddelerinden kaçınmalıyım"...
Kontrol zamanınızı öğrenin
Muayene bittikten ve aklınıza takılan tüm soruları sorduktan sonra sıra tekrar ne zaman kontrole gelmeniz gerektiğini öğrenmekte. O söylemese bile siz, ne zaman tekrar kontrole gelmeniz gerektiğini sorabilir, hatta randevu alabilirsiniz. Ayrıca şikayetlerinizin ilaçlarınızı kullanmaya başladıktan ne kadar zaman sonra geçeceğini de doktorunuza sorabilirsiniz.
Formsante’de ayrıca...
Hem kadınlar hem erkekler için hazırlanan doğurganlık testi, belirtilerinden tedavisine bel ağrıları, özellikle 7-12 yaş çocuklarda görülen okul dönemi hastalıkları, Rebekka Haas Çetin ve Zeynep Aksoy’dan yeni başlayanlara yoga dersleri, bu ay Formsante’de merakla okuyacağınız konular arasında... Ayrıca Tibet’e yolculuk yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli de özel gençlik diyeti ile birlikte Tibetliler’in gençlik sırlarını yazdı.