Doğum paketiniz sünnetli mi olsun sünnetsiz mi

Güncelleme Tarihi:

Doğum paketiniz sünnetli mi olsun sünnetsiz mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2010 00:00

Sünnet sadece cerrahi bir operasyon değil. Çocuklar üzerinde psikolojik etkileri de var. Dolasıyla basit bir işlem olarak görülse de ehil eller tarafından yapılması gerek. Uzmanlar, 2-6 yaş arasında sünneti önermiyor. Yenidoğan sünneti ise giderek daha sık tercih ediliyor. Hatta bazı hastaneler doğum paketlerine yenidoğan sünnetlerini de katıyor.

Haberin Devamı

Amerikan Hastanesi Çocuk Cerrahisi uzmanı Dr. Egemen Eroğlu, hastane deneyimleri ve literatüre dayanarak sünneti yenidoğan döneminde (doğumdan ilk bir aya kadar geçen süre) öneriyor. Dr. Eroğlu, “Yenidoğan döneminde sünnet, işlemden 45 dakika kadar önce sürülen anestezik bir kremden sonra, halk arasında ‘çan’ adı verilen (gomco clamp) bir alet yardımıyla yapılıyor. Sünnet derisinin iki metal parça arasında sıkıştırılması sonucunda bu işlem yapıldığı için sıklıkla ek dikiş konulmasına gerek kalmıyor” diyor.
Yenidoğanların yaraları da daha hızlı iyileşiyor. Bebek belirgin bir sıkıntı yaşamıyor. Emzilirilmesi açısından sorun çıkmıyor. Kanaması daha az oluyor. Gerekirse lokal anestezi altında kolayca yapılabiliyor. Anne sütünün içinde birtakım maddeler hem enfeksiyondan korunmayı, hem de ağrı kesici özelliğinden dolayı daha az acı duymasını sağlıyor.

Haberin Devamı

AMERİKAN PEDİATRİ AKADEMİSİ BİLE ÖNERDİ

Yapılan araştırmalar, yenidoğan döneminde sünnet olan erkek bebeklerin idrar yolu enfeksiyon geçirme olasılıklarının sünnet olmayanlara göre belirgin derecede daha az olduğunu gösteriyor. Amerikan Pediatri Akademisi dahi yayınladığı bildiride, her erkek bebeğe rutin olarak uygulanmasını önerdi. Bir hatırlatma daha: Penis kanseri, hemen hemen sadece sünnetsizlerde görülüyor. Ve sünnetin bu durumda koruyucu olduğu uzun zaman önce kanıtlandı.
Peki altı bezlenen bebeğin sünnet sonrası bakımı nasıl olacak? Sünnetin ertesi günü bebeğin kontrolü ve pansumanı yapılıyor. 3-4 gün süreyle bebeğin altının sık değiştirilmesi öneriliyor. Bu süre zarfında herhangi bir ilaç kullanımı veya pansuman gerekmiyor. Hatta bebek iki gün sonra yıkanabiliyor. Sünnet sırasında uygulanan dikiş yapılırsa da bunların kendiliğinden tamamen erimesiyse yaklaşık on günü buluyor.

MUTLAKA UZMAN YAPSIN

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selami Sözübir, “Sünneti yapacak kişinin uzman olması, penisin anatomi ve fizyolojisini iyi bilmesi gerekir. Sünnet esnasında gerekli cerrahi itinanın gösterilmemesi önemli komplikasyonlara yol açabilir” diyor. Bu komplikasyonların başında kanama, enfeksiyon, idrar yolları ve penise kalıcı hasarların verilen hatalı sünnetler geliyor. Sterilizasyonun tam uygulanmaması, aynı aletlerin kullanılması, cerrahi teknik konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması ve özellikle toplu sünnetler bu komplikasyonların görülme oranını arttırıyor.

Haberin Devamı

PSİKOLOJİK HAZIRLIK ŞART

Çocukların sünnet için önceden, korkutulmadan hazırlanmasında yarar var. Sünnete hazırlanmayan ve uygun ortamlarda sünnet edilmeyen çocuklarda telafisi zor psikolojik etkiler yapabiliyor. Psikolojik olarak olumsuz etkilenen çocuğun, ilerideki cinsel hayatına yansıyabilecek birtakım sorunların olabileceği unutulmamalı.
Yenidoğan döneminde sünnet yapılmaması halinde, önerilen yaş 1.5 yaşından sonrası. Çünkü bu dönemde bebekler genellikle kilolu. İyileşme sürecinde pubis önündeki yağ dokusu içerisine gömülebilen peniste yapışıklık gibi problemler çıkabiliyor. Düzgün bakımla bu problem en aza indirgenebilir ama tıbbi gerekliliği olmadıkça bu yaşta sünnet yapmama taraftarı uzmanlar. Bebekler 1 yaşlarında yürümeye başladıktan sonra yağ dokusu azalmaya başlıyor. Dolasıyla bu komplikasyon riski de ortadan kalkıyor. Erkek çocukları 2-6 yaş arasında psikolojik gelişim süreçleri gereği babalarıyla yarış içerisinde. Psikologlar tam da bu nedenle, 2-6 yaşlarında sünneti önermiyor. Ancak genel anestezi uygulanması, çocuğun işlem ve sonrasında ağrı çekmemesi ve çocuğa sünnetin önceden anlatılarak hazırlanması bu yaşlardaki sakıncayı ortadan kaldırabiliyor. 7 yaşını da geçirmeyin.

Haberin Devamı

GENEL ANESTEZİ TERCİH EDİN

Uzmanların büyük çoğunluğu, gerek cerrahi işlem gerekse psikolojik etkileri nedeniyle sünnetin genel anestezi altında yapılmasından yana. Uzmanlarını birçoğu sünnette lokal anestezi uygulamasının bir an önce terkedilmesi gerektiğini savunuyor ve gerekçelerini şöyle açıklıyor: “Lokal anestezi genel kanının tersine genel anesteziye göre daha da risklidir. Çünkü lokal anestezik olarak kullanılan maddenin penis damarlarında spazm yaparak penisin kaybına bile sebep olması mümkün. Ayrıca bir çocuğa bu korku ve heyecanı yaşatmadan bir cerrahi işlem uygulamak çok daha yararlı ve çağdaştır.” Sünnet sonrası kanamanın devam etmesi, sünnetten 6-8 saat sonra çocuğun idrarını yapamaması, glans (penis uç bölgesi) çevresindeki kızarıklık ve morluğun 3 ve 5’inci günlerden sonra azalmaması, sarı renkte akıntı veya zar tabakasının varlığının devam etmesi gibi durumlar bir sorun olduğunu gösterir. Bu durumlarda hemen doktora başvurmak gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!