Doğum kontrol haplarına önyargı engeli

Güncelleme Tarihi:

Doğum kontrol haplarına önyargı engeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2005 15:18

Türkiye’de doğum kontrol haplarının kullanımı önyargılar nedeniyle Avrupa’nın gerisinde kalıyor. Aile Planlaması Derneği’nden yapılan açıklamada, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Faruk Buyru’nun doğum kontrol haplarının kullanımına ilişkin görüşlerine yer verildi.

Haberin Devamı

Prof.Dr.Buyru, gebeliği önleyen en etkin ve güvenilir modern korunma yöntemlerden biri olan doğum kontrol haplarının kullanım oranının Avrupa’da yüzde 60 iken, Türkiye’de yüzde 8 olduğunu bildirdi. Doğum kontrol haplarının kullanımının düşük olmasının en önemli nedenini; önyargılara, yetersiz ve yanlış bilgiye bağlayan Faruk Buyru, doğum kontrol haplarının, 45 seneyi aşkın bir süredir dünyada 60 milyondan fazla kadın tarafından kullanıldığını belirtti.

Tıbbın pek çok alanında olduğu gibi, doğum kontrol hapları konusunda da son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Buyur, "Eski jenerasyon haplarla günümüzün yeni jenerasyon haplarını karşılaştırdığımızda, hormonların cinslerinin değiştiğini, içeriklerinin vücudun doğal olarak ürettiği hormonlara benzetildiği ve dozlarının da önemli ölçüde azaldığını görüyoruz. Haplardaki bu gelişmeler ve değişim toplum tarafından yeterince bilinmediği için eski haplarda ilgili olumsuz tecrübeler, günümüz hapları için de geçerli sanılıyor" dedi.

Haberin Devamı

DOĞUM KONTROL HAPLARI KİLO ALTIRIR MI?

Prof. Dr. Faruk Buyru, yeni nesil doğum kontrol hapları hakkında doğru bilinen yanlışları sıralarken, önyargılardan biri olan "Doğum kontrol hapları kilo aldırır mı?" sorusuna ise "Haplar bırakın kilo almayı, adet öncesi dönemde su tutulumu şikayeti olan hastalarda tedavi edici amaçlı kullanılmaktadır" yanıtı verdi. Buyru, yeni geliştirilen bazı hapların, kilo aldırmadığını, şişkinliği de önlediğini kaydederek, yüksek doz hormon içeren ilaçlarda su tutulumuna bağlı, çok az kilo artışı olabileceğine işaret etti.

Kadınların bunu göğüslerde ve karın çevresinde "şişkinlik" şeklinde hissedebileceğini dile getiren Prof.Dr. Buyur, yan etkilerin özellikle hapın ilk kullanılmaya başlayan dönemde hissedildiğini ifade etti.

Doğum kontrol hapı kullananlarda kilo alma önyargısının altında yatan esas nedenin, bu ilaçların bazı hastalarda iştah artışına yol açabilmesine de bağlayan Buyur, "Dikkat edilmezse iştah artışına bağlı olarak kilo alınabilir" değerlendirmesi yaptı.

Haberin Devamı

HAPLAR DEPRESYON VE SİNİRLİLİK YAPAR MI?

Doğum kontrol haplarının depresyon ve sinirlilik yapma gibi bir yan etkisinin de olmadığına dikkat çeken Prof.Dr. Buyur, "Aksine östrojen ve progesteron içeren ilaçlar, menopoz bağlı ortaya çıkan depresyon ve sinirlilik gibi şikayetlerin tedavisinde kullanılmaktadır" dedi.

TÜYLENME TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇ DOĞUM KONTROL HAPLARI

Faruk Buyru, tüylenme şikayetinin tedavisinde en etkin ve yaygın olarak kullanılan ilaçların doğum kontrol hapları olduğunu kaydederek, tüylenme şikayeti olan birinde yeni kıl oluşumunu engellemek için "antiandrojenik progesteron" içeren doğum kontrol haplarının "bir tedavi seçeneği" olarak kullanıldığını vurguladı. Buyur, doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığı yönündeki varsayımların kulaktan kulağa yayılan yanlış bir bilgi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Buyru, doğum kontrol haplarının sağlık sistemi üzerine bir çok olumlu etkisi bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Haplar, adet kanamasının miktarını azaltır, dolayısıyla kansızlığı engeller. Adet ağrısını yüzde 80 civarı azaltır. Bazı haplar adet öncesi gerginliği ortadan kaldırır. Hapı yaşamının belli bir döneminde kullanan kadınlarda rahim ve yumurtalık kanseri riski azalır. Hapı bir sene kullanıp bırakan kadında bile, hiç kullanmayan kadına oranla rahim ve yumurtalık kanseri daha az görülür. Meme kanseri üzerine olumlu ya da olumsuz etkisi bulunmaz. Ayrıca haplar dış gebelik riskini de azaltır."

GEBELİĞİ ORTADAN KALDIRMAZLAR

Haberin Devamı

Prof. Dr. Buyru, doğum kontrol hapı bırakıldıktan sonraki ilk 3 ay içerisinde başka bir sorun yoksa gebelik oluşabileceğini belirterek, bu hapların kısırlık veya gebe kalmayı geciktirici gibi bir etkisi de bulunmadığını kaydetti.

CİNSEL İSTEĞİ AZALTMAZ

Hapların cinsel istek üzerinde olumsuz bir etkisinin de bulunmadığını kaydeden Buyur, "Aksine ’geri çekilme’ gibi geleneksel yöntemler kullanılmayacağı için cinsel yaşam daha güvenli olacaktır. Gebelik korkusu olmadığı için kadın ve erkek cinsel yaşamdan daha fazla zevk alır hale gelecektir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!