Diyetisyenlere TSE standardı

Güncelleme Tarihi:

Diyetisyenlere TSE standardı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 05, 2004 00:00

Türk standartları Enstitüsü’nün belirlediÄŸi standartlara göre diyetisyenlerde tıbbi bilgilerin yanısıra birçok özellik de aranacak. Buna göre, diyetisyenlerin ‘araÅŸtırıcı, yaratıcı, çalışkan, çevreyi korumaya duyarlı, dürüst ve güvenilir, sır saklayan, hoÅŸgörülü, ikna yeteneÄŸi bulunan, insan haklarına saygılı, iyi niyetli, kılık kıyafet ve kiÅŸisel temizliÄŸe önem veren, nazik olan, analiz ve sentez yeteneÄŸi bulunan, sabırlı, güleryüzlü, soÄŸukkanlı, enerjik, üretken, yardımsever’ olmaları gerekecek.Diyetisyenlerin, matematik, istitastik, besin kimyası gibi konular dışında, toplum psikolojisi, temel anatomi, aile planlaması, besin hijyeni, iÅŸ saÄŸlığı problemini çözme yeteneÄŸi, halkla iliÅŸkiler konularında genel bilgisi olacak. Diyetisyenin uzmanlık alanı olan besin ve beslenme alanında ise çok ÅŸey bilmesi gerekiyor. TSE’ye göre bir diyetisyen ÅŸu konularda bilgi sahibi olacak:Tüm besinlerin bileÅŸimleri ve özelliklerini, besinlerde fiziksel ve kimyasal etkilerle oluÅŸan deÄŸiÅŸimleri, besin zenginleÅŸtirme, besin ile immün sistem iliÅŸkisi, egzersiz ve beslenme arasındaki iliÅŸki, besinlerle ilaç etkileÅŸimi, besin saÄŸlığı ve güvenliÄŸi, küfler, organik ve inorganik toksinleri bilecek.Diyetisyen, beslenmeyle genetik iliÅŸkisi, hastaların aldıkları diyetlere uygun program hazırlama, toplu besleme yapılan kurumlardaki çalışmaları denetleme, menü planlamasını bilme, yemek hazırlama, piÅŸirme ve servis teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak zorunda olacak.Bu mesleÄŸi seçenler, ziyafet menüleri, kokteyl menüleri hakkında bilgi sahibi olmak, ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde besin ve beslenme politikalarını bilmek, afet dönemlerinde toplu beslenme planlarını yapabilme özelliÄŸi taşıyacak.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!