Nuray BABACAN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2004 02:08
Türk standartları Enstitüsü’nün belirlediği standartlara göre diyetisyenlerde tıbbi bilgilerin yanısıra birçok özellik de aranacak.
Buna göre, diyetisyenlerin ‘araştırıcı, yaratıcı, çalışkan, çevreyi korumaya duyarlı, dürüst ve güvenilir, sır saklayan, hoşgörülü, ikna yeteneği bulunan, insan haklarına saygılı, iyi niyetli, kılık kıyafet ve kişisel temizliğe önem veren, nazik olan, analiz ve sentez yeteneği bulunan, sabırlı, güleryüzlü, soğukkanlı, enerjik, üretken, yardımsever’ olmaları gerekecek.
Diyetisyenlerin, matematik, istitastik, besin kimyası gibi konular dışında, toplum psikolojisi, temel anatomi, aile planlaması, besin hijyeni, iş sağlığı problemini çözme yeteneği, halkla ilişkiler konularında genel bilgisi olacak. Diyetisyenin uzmanlık alanı olan besin ve beslenme alanında ise çok şey bilmesi gerekiyor. TSE’ye göre bir diyetisyen şu konularda bilgi sahibi olacak:
Tüm besinlerin bileşimleri ve özelliklerini, besinlerde fiziksel ve kimyasal etkilerle oluşan değişimleri, besin zenginleştirme, besin ile immün sistem ilişkisi, egzersiz ve beslenme arasındaki ilişki, besinlerle ilaç etkileşimi, besin sağlığı ve güvenliği, küfler, organik ve inorganik toksinleri bilecek.
Diyetisyen, beslenmeyle genetik ilişkisi, hastaların aldıkları diyetlere uygun program hazırlama, toplu besleme yapılan kurumlardaki çalışmaları denetleme, menü planlamasını bilme,
yemek hazırlama, pişirme ve servis teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak zorunda olacak.
Bu mesleği seçenler, ziyafet menüleri, kokteyl menüleri hakkında bilgi sahibi olmak, ulusal, bölgesel ve yerel düzeyde besin ve beslenme politikalarını bilmek, afet dönemlerinde toplu beslenme planlarını yapabilme özelliği taşıyacak.