Diyetisyenden besin seçimi uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Diyetisyenden besin seçimi uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 16:01

KONYA Özel Selçuklu Hastanesi'nin diyetisyeni Mevra Çimili, sağlıklı beslenme için sağlıklı ürün seçimi ve besinlerin sağlıklı ortamlarda saklanmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Çimili besinlerde ihtiyaçların listelenmesi gerektiğini belirterek, “Bunu yaparken eksik olan ve kullanacağımız ürünler belirlenmelidir. Bulunması zorunlu ve faydalı ürünler seçilmelidir. Ürünlerin daha sonrasında israf olmaması için saklama koşullarına da dikkat edilmelidir. Dolabımızda bulunan bir ürün fazladan bulunsun diye listeye eklenmemeli” dedi.

Et grubu ürünler kısa sürede kullanılacak şekilde alınması gerektiğine dikkat çeken diyetisyen Mevra Çimili, “Mümkünse haftalık ya da aylık alışverişten ayrı tutulmalıdır. Ambalajlı gıdalarda güvenilir ürünler seçilmeli, üzerinde yazanlara dikkat edilmeli, son kullanma tarihi gibi detaylar atlanmamalı. Sert ve katı gıdalar ilk etapta alınmalı. Çabuk ezilecek gıdalar sona bırakılmalı şeftali, üzüm, domates gibi” dedi.
Sebze ve meyvellerinin güvenilirliğine inanılan yerlerden alınması gerektiğini vurgulayan Çimili, daha sonra şu bilgilere yer verdi:

“Ezik, çürük, küflü ürünlerden uzak durulmalı. Taze, doğal, mevsimsel sebze ve meyveler alınmalı. Kuru ‘ıslatılmış olmamalı’ ve böceklenmemiş sebze ve meyveler alınmalı. Eğer dondurulmuş et ise ambalajında buzlanma, karlanma olmamalı. Çünkü karlanma ve buzlanma ürünün çözülüp tekrar dondurulduğunu gösterir. Et ürünlerinde özellikle kırmızı ette renk bozukluğu olmamalı rengi kırmızı olmalı, kanlı ve yağlı olmamalı. Balık alırken ise taze olmasına dikkate edilmeli, buzdolabında bir haftadan fazla saklanmamalı. Daha çok buğulama ve ızgara şeklinde tüketilmeli. Tavuk alırken de yine karlanma ve buzlanma olmamalı. Tavuk tüketimi sırasında ise derisi tüketilmemeli, daha çok haşlama, fırında pişirme, ızgara yöntemi kullanılmalı.”

Çimili, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları alırken de uzun ömürlü süt (UHT sütler) ve uzun ömürlü sütlerden elde edilmiş besinlerin seçilmelerine önem gösterilmesini belirterek, “Ürünlerin bulunduğu kutular ezik, çatlak, bombeli olmamalı, üzerinde yazan bilgilere dikkat edilmeli. Gerekli kontrolleri yapılmış ürünler olmalı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!