Güncelleme Tarihi:
Birbirinden yetenekli oyuncuların durup dinlenmeden tiyatro yapmak istemesi sebebiyle bu adı alan topluluk, fantastik komedi türündeki ilk oyunları ‘Dur Bi Dakka!’ ile karşınızda. Prömiyerde seyirciden tam not alan oyunun yönetmeni Apo Kaya ve oyuncularıyla konuştuk.
Apo Kaya’nın yazıp yönettiği “Dur Bi Dakka!”; etkileyici oyunculukları, hiç düşmeyen temposu, eğlenceli konusu ve şaşırtıcı olay örgüsüyle seyirciye iki perdelik bir kahkaha tufanı vadediyor. Oyunda bir meleğin hatasıyla vaktinden evvel öldürülen türkücü Salim Yavaş öbür dünyada bu duruma itiraz ediyor. Ancak öldürüldükten sonra cesedi parçalara ayrılan Salim, dünyaya geri gönderilemiyor. Hatalarını telafi etmek isteyen melekler Salim’in ruhunu, yakında fişi çekilecek olan bitkisel hayattaki Ayhan adlı birinin bedenine yerleştirmeye karar veriyorlar. Ancak Ayhan Bey sanılan kişinin Ayhan Hanım olduğu anlaşıldığında iş işten geçmiş oluyor. Kendini öldürenlerden intikam almak isteğiyle yanıp tutuşan Diyarbakırlı türkücü Salim, sosyetik ve çapkın Ayhan Hanım’ın bedeninine girince haliyle başından komik maceralar geçiyor.
Geniş oyuncu kadrosuyla dikkat çeken ‘Dur Bi Dakka!’da Derya Karadaş, Ebru Tekgündüz, Cengiz Okuyucu, Melina Özprodomos, Enis Aybar, Sibel Taka, Korhan Herduran, Ergun Doğmacı, Murat Arda, Alican Yarka, Murat Şahan, Faruk Ural ve Cihan Gülmüş rol alırken; Mustafa Üstündağ ve Orhan Eşkin de oyuna konuk oyuncu olarak, barkovizyondan dahil oluyorlar. Reji asistanlığını Burçin Kutlu’nun, müzik direktörlüğünü Seçil Akın’ın üstlendiği ‘Dur Bi Dakka’da, dekor tasarımı Sibel Taka ile Apo Kaya’ya ait.
Oyun; cumartesi akşamları saat 20.30’da, pazar günleri ise saat 15.00’te Tiyatro Karnaval Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi’nde izlenebilir. (212) 212 94 82.
Apo Kaya (Yazar-Yönetmen)
PASO TİYATRO YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Dur Bi Dakka, yazdığım ilk oyun. Daha önce Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde sanat yönetmenliği yapıyordum. Kendi oyunumu yazınca arkadaşlarla kendi tiyatromuzu kurmaya karar verdik. Ekim ayında başladık çalışmaya. Sahne üzerinde 13 kişi var ama teknik ekiple beraber 19 kişiyiz. Henüz bir sahnemiz yok, Tiyatro Karnaval bize kucak açtı. Oyunu yazarken “Biz neye güleriz?” sorusunun peşinden gittim. Zıtlıklar en önemli komedi unsuru. Türkiye’de de en büyük zıtlık Doğu-Batı kültürleri arasındaki çatışma. Kadın-erkek arasındaki zıtlık da komik unsurlar içeriyor. Bu, Hollywood filmlerinde kullanılan bir tema. Kadın-erkek, zengin-fakir, Doğulu-Batılı zıtlığı oyunun temelinde yer alıyor. Vodvil öğeleri de var. Geçen yıl aralık ayında fikirlerimi arkadaşlarımla paylaştım. O dönem çok seyahat ediyordum. Hep havada, göklerdeydim. Bu uçak yolculuklarında aklıma gelenleri otel odalarında yazmaya başladım. Dört ayda oyun kafamda oturdu. İlk perdeyi bir haftada, ikinci perdeyi ise üç günde yazdım. İki ay içinde de provaları tamamlayarak oyunu çıkardık. Oyunun dizi ya da sinema filmine dönüşme ihtimali de var. Ucu çok açık bir hikaye. Seyircinin krize girdiği anlar oluyor.
Murat Arda (gazino patronu)
12 YILLIK BANKACIYDIM TİYATROCU OLDUM
Altı ay öncesine kadar bir banka çalışanıydım. Bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde tiyatro yapıyorduk bankada. Apo Kaya yönetiyordu. Sonra bir anda yanlış yerde olduğumu fark ettim. Bıraktım bankayı. Apo Kaya oyunda bana bir rol verdi. Yaşça en büyük ama en tecrübesiz oyuncu benim. 43 yaşındayım. 12 sene bankacılık yaptıktan sonra hayatımı değiştirmeye karar verdim, aradığım mesleği buldum. Mutlu olmadığım bir hayattan mutluluğa transfer oldum. Çok zevkli, tadına doyulmaz bir proje. O kadar oynadık ama hâlâ perde arkasında sessiz sessiz kıkırdıyoruz.
Derya Karadaş
SOSYETİK KADIN BEDENİ İÇİNDEKİ MAÇO ERKEK
Oyunda Ayhan hanımı canlandırıyorum. Türkücü Salim’in ruhunun yanlışlıkla girdiği çapkın ve sosyetik kadın. Bir kadın olarak bir erkeği canlandırmak zor bir şey. Hele bir de arada bu kadının hormonları çalışıyorsa... Bir erkek ruhu olarak kadınlığına isyan ettiği anları canlandırmak da beni zorluyor. Zor ama bir o kadar da keyifli bir rol. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde dört yıllık bir eğitim aldım. Bu oyundaki herkesin ortak noktası Müjdat Gezen Sanat Merkezi ve Apo Kaya. 2007’de mezun oldum ve şimdi okulda eğitmenlik yapıyorum.
Sibel Taka
HEM MİMAR HEM OYUNCU
Aslında iç mimarım. Bir akşam okulu macerasıyla oyunculuk serüvenim başladı. Hâlâ mimarlık yapmaya devam ediyorum ama Apo Kaya çağırınca koşa koşa geldim. Ben bir oyuncu adayıyım. Kadroda sadece Murat Arda ve ben alaylıyız. Çok keyifli bir ekibin içindeyiz.
Korhan Herduran
EVET, O MELEK BENİM
Hikâyede acemi melek rolündeyim. Bütün karışıklığı ben yaratıyorum. Tiyatroya Antalya Belediye Tiyatrosu’nda başladım. İki yıl orada oyunculuk yaptıktan sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ni kazanıp dört senelik bir eğitim aldım. Yeni bitirdim okulu. Paso Tiyatro’nun bir parçası olmak ve bu oyunu oynamak büyük keyif. Yaklaşık 30 oyun sergiledik. Aldığımız tepkiler çok güzel ve yapıcı.