Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de diyaliz tedavisi gören hasta sayısının 55 bini aştığını kaydeden Fresenius Medical Care Başkan Yardımcısı Alp Özkan, “Yanlış beslenme, sağlıksız yaşam koşulları, şeker ve yüksek tansiyon hastası sayısındaki artışın böbrek yetersizliğini de tetiklemesi sonucu diyaliz hastası sayısı giderek artıyor. Göstergeler Türkiye’deki diyaliz hastası sayısının 2020 yılında iki katına ulaşacağını gösteriyor. Bunun ekonomiye ve devlete yaratacağı ilaç dahil toplam maliyet de 2020’de 2 milyar doları aşabilecektir” diye konuştu.
Düzenledikleri toplantıda son 10 yılda Fresenius öncülüğünde gelişen teknoloji ile hemodiyaliz tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini de belirten Özkan, “Eskiden hastalar tedavi görebilmek için hastane kapılarında ya da kliniklerde sıra bekliyordu. Bugün son derece modern ve teknik donanımı son derece gelişmiş sağlık kuruluşlarında bu tedavileri görüyorlar. Hastaların yaşamını konforlu hale getirmek için yurt dışında özellikle Avrupa, Amerika, Japonya ve Avusturalya’da ciddi çalışmalar yürütülüyor. Bu uygulamalardan biri de evde hemodiyaliz tedavisi. Diyaliz tedavisinin gelişimine ve bu alanda dünya çapında yürütülen ArGe çalışmalarına en önemli katkıyı sağlayan kuruluş olarak, bu alandaki tüm ilerlemeleri, misyonumuz ve vizyonumuz gereği, dünyanın gelişmiş ülkeleriyle aynı anda Türkiye’de de hizmete sunuyoruz” dedi.
Evde diyaliz hizmeti konusunda Prof. Dr. Ali Başçı ve Prof. Dr. Ercan Ok’un başkanlığında Ege Üniversitesi Nefroloji Bölümü ile birlikte ilk çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Özkan, “2 yılı aşan bilimsel çalışmaların ardından, Türkiye’de de evde diyaliz uygulamasına hazır hale geldik; Sağlık Bakanlığının onayı ve SGK’nın uygulamayı ödeme kapsamına almasıyla birlikte hali hazırda İzmir’de 6 hastaya evlerinde diyaliz tedavisi sunmaya başladık” dedi.
Evde diyaliz için tıbbi açıdan uygun olan hastalar Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kliniklerde bir süre eğitimden geçiriliyor. Bu eğitimin ardından hasta, kendi evine kurulacak olan sistem ile evinde kendi diyalizini kendisi yapabiliyor.