Diyabette ayak bakımı özen ister

Güncelleme Tarihi:

Diyabette ayak bakımı özen ister
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Şeker hastalarının ayak yaraları çoğu kez beklenenden de zor kapanıyor. Gereken özen gösterilmediğinde hastanın ayağını kaybetmesi bile sözkonusu. Prof. Dr. Altıntaş diyabetlilerin ayak sağlığına diğer insanlardan çok daha fazla önem vermesi gerektiğini söylüyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Muzaffer Altıntaş, diyabetik ayak yaralarının tedavisinin, ’’iyileştirme sanatının en zoru ve en fazla sabır isteyeni’’ olduğunu belirterek, ’’Yarayı tanıyan, derinlemesine görebilen, rekonstrüktif cerahhiyi iyi uygulayan hekimler, bu yaraların tedavisinde başarı sağlayabilirler’’ dedi.

Prof. Dr. Altıntaş, şeker hastalığının (diyabet), kurallı, kontrollü ve disiplinli bir yaşam tarzı gerektirdiğini belirterek, bu koşulların yerine getirilmesi halinde göz ve böbrek komplikasyonlarının önüne geçilebileceğini kaydetti.

Ancak ayak yaralarının önüne geçmek için bunların yetmeyeceğini belirten Prof. Dr. Altıntaş, şeker hastalarının doktorları tarafından hissiz ayağı bekleyen tehlikeler karşısında önceden aydınlatılması gerektiğini ifade etti.

Hastaneye yatırılan hastaların çoğunda çarpma, vurma, batma gibi hastanın farkına varmadığı fiziksel etkenlerin yarayı başlattığının saptandığını kaydeden Prof. Dr. Altıntaş, hastaların yaralanmayı erken dönemde farketmediğini ve ayakta kalmaya devam ettiğini, bu durumun ilerleyici doku hasarına yol açtığını söyledi.

Diyabetik ayak yaraları tedavisinin çok pahalı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Altıntaş, Amerika’da 19 bin dolar olan tedavi maliyetinin Türkiye’de 5 bin doları bulduğunu kaydetti.

Aynı paraya birçok estetik ameliyat yaptıklarını belirten Prof. Dr.Altıntaş, şeker hastalarının ayak sağlıklarını korumak için sürekli öğrenen ve araştıran bir kafa yapısına sahip olmaları gerektiğini dile getirdi.

Şeker hastalarında ayak yaralarının iyileşeceğine inanan hekim sayısının azınlıkta olduğunu, birçok doktorun diyabetik ayak yarası karşısında ’’ayağın kesilmesi’’ yönünde tavır koyduğunu söyleyen Prof.Dr. Altıntaş, eğitim ve doğru tedaviyle ülkedeki her 10 hastadan 9’unun ayak kaybının önüne geçilebileceğini kaydetti.

Bu tür yaraların tedavisinin ciddi ve zor bir iş olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Altıntaş, şöyle devam etti:

’’Her branştan insanı korkutan, ona meydan okuyan diyabetik ayak yaralarının tedavisi, iyileştirme sanatının en zoru ve en fazla sabır isteyenidir. Tedavide herhangi bir yöntemden mucize beklenmemelidir. Yapılacak en iyi şey konunun uzmanını bulmaktır.’’ (a.a.)

DİYABETLİNİN AYAK BAKIMI REHBERİ

Prof. Dr. Muzaffer Altıntaş, diabetlilere ayak bakımı için şunları öneriyor

Ayak her gün ılık su ve beyaz sabun ile yıkanmalı ancak ıslak kalmamalı, özellikle kış aylarında ıslak çorap ve ayakkabı giyilmemeli.

Uygun çorap giyilerek her gün değiştirilmeli, yeni bir ayakkabı alındığında alıştıra alıştıra giyilmeli.

Asla dışarıda, arazide ve kumda çıplak ayakla yürünmemeli

Tırnaklar düz kesilmeli. Hasta doktoruna gittiğinde ayağını da muayene ettirmeli.

Herhangi bir nedenle ayağa tıbbi müdahale söz konusu olursa hasta doktora diabetik olduğunu mutlaka söylemeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!