Güncelleme Tarihi:
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Öztürk, diyabetli hastalar için şekersiz dondurma üretimi için çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Diyabetli hastaların en çok özlem duydukları gıdaların başında dondurmanın geldiğini, bu sebeple araştırmalarını dondurma üzerinde yoğunlaştırdıklarını anlatan Doç. Dr. Öztürk, hazırlanacak dondurmanın gerçek dondurma ile aralarında fazla bir tat farkı olmayacağını belirtti.
Projenin en önemli kısmının, dondurmayı oluşturacak maddelerdeki glikoz oranını en az seviyeye indirebilmek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Öztürk, öncelikle dondurmada kullanılması gereken sütün içerisindeki glikoz oranını düşürmek gerektiğini, bunu da sütü önce yoğurt haline getirerek başardıklarını belirtti. Dondurmayı yiyecek olan diyabetli hastalardaki risk seviyesini indirmek için çok hassas çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Öztürk şunları söyledi: ‘‘Diyabetli hastalar için hazırlanacak dondurmanın içerisinde dört madde bulunacak. Bunlar, yoğurt, mısır şurubu, salep ve krema. En önemli katkı maddesi dondurmaya tat verecek olan fakat glikoz bulundurmayan mısır şurubu. Bu madde Türkiye’de çok güç bulunuyor. Araştırmamızda bu maddeyi elde etmekten başka sıkıntımız yoktur.’’ (aa)