Diyabeti kolaylaştıran 5 adım

Güncelleme Tarihi:

Diyabeti kolaylaştıran 5 adım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2010 09:01

Diyabet, beslenmeyle ilgili sıkı kurallara uymak zorunda bırakan bir hastalık. 5 adımda kuralları çekilebilir kılabilirsiniz.

Haberin Devamı

Diyabet, beslenme alışkanlıklarını tümden etkileyen, uyulması zorunlu yeme kurallarından oluşan bir hastalık. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam hastalığa yakalanma riskini artıran başlıca nedenlerden. Bugün dünyada 130 milyon diyabetli olduğunu belirten araştırmacılara göre bu sayı 2025 yılında 300 milyona ulaşacak.

Diyabet hastası bir kişinin  ömür boyu "Yemeniz gerekenler ve yememeniz gerekenler listesi"ne uyması gerekiyor. Bazen bu diyetler çok sıkıcı olabiliyor. Hastalığınızı beş adımda çekilebilir hale getirmek ve diyabetinizi kontrol altına almak ise sizin elinizde. İşte yapmanız gerekenler:

1. Kendi takımınızı yaratın.

Diyabet hastası bir kişi için çevresindeki insanlar çok önemli. Bu çevrenin hastalığı yaşayan ya da hastalığı anlayabilecek kişilerden oluşması gerekiyor. Bunun için birçok hastane diyabet/eğitim grupları oluşturuyor. Bu gruplarla temasa geçip kendi deneyimlerinizi paylaşabilir, başkalarının deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Bu gruplardan birinin lideri olun ve paylaşımlarınızı artırın.

Haberin Devamı

2. Karbonhidrat miktarınızı belirleyin

Diyabet denilince birçok kişinin aklına şeker ve şeker miktarının azaltılması gelir. Oysa bütün karbonhidratlar sizin kan şekeri seviyesini farklı etkiler. Bu yüzden bir diyetisyenle ya da beslenme uzmanıyla birlikte çalışmak çok önemli. Böylece vücudunuzu tanır ve farklı karbonhidratların vücudunuzu nasıl etkileyeceğinizi ve nasıl sınır koymanız gerektiğini öğrenirsiniz.

3. Ürün içeriklerini iyi okuyun

Marketlerde satılan ürünlerin üzerinde yazan içerik bilgilerine güvenmeyin.  Üzerinde ‘diyabetik’ ya da ‘diyet’ yazması, satın aldığınız gıdanın diyabeti tedavi edici bir özellik taşıdığını ya da diyabete iyi geleceğini göstermez. Bu bilgileri çok doğru okumak ve anlamak gerekiyor.

4. Her zaman taze sebze tercih edin

Bir günlük öğünün yarısını sebzelerden oluşturun. Brokoli, yeşil biber, havuç vb birçok sebze bulunuyor. Yemeklerinizde ilginizi bu çeşitlilik üzerinde yoğunlaştırın.

5. Protein miktarında ölçü belirleyin

Haberin Devamı

Yediğiniz protein miktarının belirlenmesi de sağlığınız için önemli. Et yiyecekseniz bunun bir avucunuza sığacak büyüklükte olmasına özen gösterin. Tavuk ya da hindi yiyecekseniz de mutlaka yağsız olmasına ve derisini barındırmamasına dikkat edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!