<B> Hanife BAŞ</B>
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2004 10:53
Estetik kaygılar, plastik cerrahi yanında son yıllarda diş, çene ve yüz cerrahisine olan ilgiyi de artırdı. Ortodontist Doktor Cüneyt Keskin, son yıllarda diş, çene bozukluğu bulunan çalışanlardan gelen taleplerin arttığını belirterek, ortodontik tedavinin çalışanları iş hayatında kendilerine daha güvenli hale getirdiğini bunun da onların kariyerlerini etkilediğini söylüyor.
Görsellik ve estetik görünüş, yazılı kural olarak uygulanmasa da, iş hayatında etkili olan iki unsur. Estetik kaygılar, plastik cerrahiye olduğu kadar son yıllarda diş, çene ve yüz cerrahisine olan ilgiyi de artırdı. Spikerlik, modellik, tiyatro oyunculuğu gibi görsellik isteyen mesleklerin yanı sıra günümüzde başka sektörlerde çalışanlar da dişlerini, çene yapılarını güzelleştirmek istiyor. Ortodontist Doktor Cüneyt Keskin, diş ve çene estetiği konusunda son yıllarda tedavi olan yetişkin hastalarda artış olduğunu belirterek, brokerdan doktora, avukattan yöneticiye kadar çeşitli mesleklerden hastaları bulunduğunu söylüyor.
Keskin, çarpık dişlerin, önde ya da arkada olan çene yapısının insanların ses tonlarını da etkilediğini vurguluyor. Keskin, diş, çene ve yüz bölümünde bozukluk bulunanların ortodontik tedaviden sonra toplantılarda daha iyi olduklarını ve kendilerini daha iyi ifade ettiklerini kaydediyor. Keskin'e göre, ortodontik tedavi çalışanları iş hayatında kendilerine daha güvenli hale getiriyor. Bu da onların kariyerlerini etkiliyor.
Keskin, Türkiye'de sayıları sadece 400 olan ortodontistlerden biri. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde 14 yıl öğretim üyesi olarak görev yapmış. Bir buçuk yıl önce kendi işyerini açmış.
Önceden insanların diş, çene, yüz cerrahisinin yetişkin yaşlarda yapılamayacağını düşündüğünü hatırlatıyor. Günümüzde ise ergenlik çağındaki ve yetişkin hastaların sayısı eşit hale gelmiş.
Keskin, kişilerin çene yapıları ya da dişlerinin görüntüsü nedeniyle ideallerinden vazgeçmemeleri gerektiğini kaydederek, herkesin ortodontik tedaviyle istedikleri mesleklere yönelebileceklerini dile getiriyor. Kişinin bu şekilde kariyerinde kendisini farklılaştırmış olduğuna değiniyor.
TEL TAKTIRMAK KOLAYLAŞTI
Keskin, gelişen teknolojinin ve düşünce yapısının da insanları diş, çene ve yüz cerrahisine yönlendirdiğini ifade ediyor:
''Artık dişlere şeffaf teller takılıyor. İnsanlar bunu farketmiyor bile. Yetişkin insanlar dişlerine tel taktırmak ya da diğer konularda daha açık fikirli hale geldiler. Yurtdışında bu çok normal. 39 yaşındaki aktör Tom Cruise bile dişlerinde braket ve tellerle dolaşabiliyor. Tedaviler de artık altı-dokuz ay gibi kısa sürelerde yapılıyor.''
Diş ve çene bozukluğu
Türk Ortodonti Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre Türk halkının yüzde 82'sinin dişlerinde çürük var. Türkiye'de çocukların yüzde 80'inde de diş ya da çene bozukluğu sorunu yaşanıyor. Diş, çene cerrahisi konusunda sıra bekleyen hasta sayısı 200 bin. Türkiye'deki ortodontist sayısı ise sadece 400.
İş kaybını önlüyor
Diş hastaneleri teşhis ve tedavi süresini kısaltarak iş yaşamına ve ekonomiye katkı sağlıyor. Dentistanbul'un kurucusu Dr. Mehmet Ali Özer, yalnız diş üzerine değil birçok konuda kurulan ihtisas hastanelerinin yaygınlaşmasıyla iş insanlarının hem sağlıklı kalabildiğini, hem de işlerine daha çok vakit ayırabildiğini söylüyor. Dr. Özer, dişi ağrıyanlar için ambulans hizmetleri bulunduğunu belirterek, bu şekilde zaman ve iş kaybını önlediklerini dile getiriyor.