Dişe doğal ve estetik illüzyon

Güncelleme Tarihi:

Dişe doğal ve estetik illüzyon
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2004 00:06

Diş hekimleri ağızda, dişler üzerinde yaptıkları ‘doğal ve estetik illüzyonlar’la yüzün görünümünü gençleştirebiliyorlar. 10-15 yıl daha genç görünüm kazandırabilen diş hekimleri, dişlerin boyuna ve dudakların yapısına uygun, küçük müdahalelerle yüzün yıllara direnmesine yardımcı oluyorlar.

8’inci Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi’ni düzenleyen EDAD (Estetik Diş hekimliği Akademisi Derneği) Başkanı Galip Gürel, teknik ve malzemelerdeki gelişmelerle birlikte dişhekimlerinden olan estetik taleplerinde de değişiklik olduğunu söylüyor. Bundan 10-15 yıl önce bembeyaz, göz alan hatta büyükçe, porselen dişler modaydı. Şimdi ise olabildiğince doğal görünümlü, ilk bakışta ‘oynandığı’ fark edilmeyen dişler. Gürel, ağız ve dişe artık ‘doğal ve estetik illüzyonlar’ yaptıklarını söylüyor.

PORSELENLER İNCELDİ

24-26 Eylül’de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 2 bin konuğun katılması beklenen kongrede konferans verecek tek Türk olan Gürel, estetik diş hekimliği uygulamalarında da artış olduğunu söylüyor. ‘Hastaların beklentilerinin çıtası yükseldi. Görüşleri değişti. Bembeyaz, tuvalet fayansı gibi mat beyaz, ağızdan fışkıran dişler talep edilmiyor. Doğayla daha uyumlu dişler isteniyor. Çıta buraya yükselince estetik diş hekimliğinde de artistik kavram gelişti. Materyal ve tekniği daha farklı şekillerde kullanmaya başladık. Doğal görünümler vermek için illüzyon efektlerinden yararlanıyoruz.’

Dişleri kaplamada kullanılan porselen yapraklar 0.5-0.7 milimetreye kadar inceldi. Porselen yapraklar kullanılarak ‘küçük numaralar’la büyük değişiklikler elde ediliyor. Örneğin, dişlerin yüzeyleri, kenar açıları değiştirilerek daha uzun gösterilebiliyor. Ya da aynı uzunluktaki iki dişte farklı renkler kullanılıp, daha açık renkli olanı önde gösteriliyor. Tabii elde edilen sonucun yüzle uyumlu olmasına özen gösteriliyor.

DUDAKLAR DA ÖNEMLİ

Estetik diş hekimliğinde, dişler kadar dudaklar da önemli. Dişetleri dişlerin sabit çerçevesi, dudaklar ise hareketli çerçeve olarak tanımlanıyor. Yıllarla nasıl dişlerin yüzeyi değişiyor, boyları kısalıyorsa, dudaklar da yerçekiminin de etkisiyle sarkıyor. Bu iki faktör biraraya gelince, dişler hiç gözükmemeye başlıyor. Yüz yaşlı bir görünüm alıyor. Gürel, ‘Biz hastayı hangi yaşa çekmeyi düşünüyorsak, dişin yüzeyini o yaştaki bir insanla aynı yapmalıyız. Yaşa göre değişiklikler aşağı yukarı belli. 18 yaşındakilerin dişleri daha bombeli, yüzeyi daha pürüzlü, kesici kenardaki şeffaflığı az ve çok daha beyaz görünümlü. Yaşlanmayla birlikte dişlerin yüzeyi parlak ve düzdüz hal alıyor. Mine tabakası inceliyor. Diş daha sarı görülüyor. Dişin aşınmaya bağlı olarak kesici kenarlarındaki şeffaflıklar artar. Dişlerdeki kesici kenarlar aynı hizaya geliyor. Bunları porselen yapraklarla düzeltiyoruz. Dolayısıyla dudaklar da kaldırılıyor. Ağızda boşluklar varsa yanaklarda çökme yapabiliyor. Bir köprü proteziyle yanak desteği verilebiliyor’ diyor.

Tiyatro ve dans da var

50-60’ı yabancı, 2 bin katılımcının beklendiği kongrede konularında otorite 12 uzman, 3 gün boyunca konferanslar verecek. Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda firma estetik diş hekimliği uygulamalarında kullanılan alet ve malzemelerini sergileyecek. Kongrede bilimsel oturumların yanında sosyal program da dikkati çekiyor. Kongre kapsamında 24 Eylül Cuma günü Okan Bayülken’in yönettiği ‘Hangisi Karısı?’ adlı komedi oyunu izlenecek. Ertesi günü de Çubuklu 29’da yemekli ve danslı bir parti verilecek. EDAD üyeleri kongreyi hiçbir ücret ödemeden izleyebilecek. Diş hekimleri 22 Eylül’e kadar kayıt yaptırırlarsa 150 dolar, kongre sırasında 250 dolar ödeyecek. Kongreye diş teknisyenleri ile öğrenciler de kayıt yaptırabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!