Dışarda ’örümcek ağı’ örüldü Uzel’de aile kavgası büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Dışarda ’örümcek ağı’ örüldü Uzel’de aile kavgası büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2007 00:00

Uzel Holding’de Ahmet Uzel’in 1998 Ekimi’nde vefatı sonrasında çıkan aile kavgası, Uzel Makine hisseleri Önder Uzel planıyla Uzel AGRI’ya devredilince alevlendi.

Uzel Holding’de kayyum varken bu operasyonun gerçekleşmesi anne Türkan Uzel ve diğer iki çocuğunu harekete geçirdi. Önder Uzel, yurtdışında ’örümcek ağı’ gibi şirketler kurarken, annesinin açtığı davalara karşı dava da açtı.

5 NİSAN’da "Kamuoyuna Duyurulur" başlığıyla, "Uzel Grubu" imzasıyla yayınlanan gazete ilanı, Uzel Holding’in sahibi Uzel Ailesi’nde 1998 ekiminde baba Ahmet Uzel’in ölümünden sonra patlayan kavganın büyüdüğünü ortaya çıkardı. Önder Uzel’in önce kardeşi Serdar Uzel’le birlikte hareket edip anne Türkan Uzel ve kız kardeş Şafak Kibar’ı (Assan Holding Yönetim Kurulu Başkanvekili Ali Kibar’ın eşi) devre dışı bırakması, sonra bütün grubu tek başına yönetmeye kalkması, aileyi mahkemelerde hesaplaşmaya götürdü. Önder Uzel’in Jersey ve Lüksemburg’da kurduğu şirketler aracılığıyla Uzel Grubu’nu tek başına yönetir hale gelmesi üzerine anne Türkan Uzel ile kız kardeş Şafak Kibar, Yargıtay’a kadar taşınan mahkeme sürecinde "dur" kararı çıkartıp, holdinge kayyum atanmasını sağladı. Kayyum atanması da Uzel’deki kavgayı dindirmeye yetmedi.
/images/100/0x0/55eb09aff018fbb8f8a6f610


5’İNCİ KOLTUK SINAİ YATIRIM: Ahmet Uzel, vefatından önce Bedirhan Çelik’i holdingte çocuklarına "abilik" yapsın diye transfer etti. Ahmet Uzel’in vefatı öncesinde Uzel Holding A.Ş.’de yüzde 1’lik hisse eşi Türkan Uzel’e aitti. Ahmet Uzel vefat edince, holdingin yüzde 99’luk hissesinden Türkan Uzel, Önder Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar’a eşit payların düşmesi söz konusu oldu. Uzel Holding’in anonim şirket statüsünün sürdürülebilmesi için Uzel Sınai Yatırım A.Ş. kuruldu. Bu şirketin yapısı da yüzde 90’ı Uzel Holding’e, kalan yüzde 10’luk bölümü de Türkan Uzel, Önder Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar arasında eşit hisseler şeklinde düzenlendi.

KAVGA BAŞLIYOR: Tarihi 1937’ye uzanan, 2006 cirosu 640 milyon dolar olan Uzel Holding’te baba Ahmet Uzel’in vefatının ardından önce Önder Uzel’le Serdar Uzel birlikte hareket edip, yönetim kurulunda Uzel Sınai Yatırım’ı temsil eden Bedirhan Çelik’in de oyunu yanlarına alarak, anne Türkan Uzel ile kız kardeş Şafak Kibar’a kapıyı gösterdi. Yani, Türkan Uzel ile Şafak Kibar, bu operasyonla Uzel Holding yönetiminin dışında kaldı. Bu hareket, anne Türkan Uzel’i kızdırdı ve kızı Şafak Kibar’la birlikte, operasyonu durdurmak üzere dava açtı.

DIŞARDA ÖRÜMCEK AĞI: Uzel Holding’teki yönetim kavgası mahkemeye yansırken, diğer taraftan da Önder Uzel, kardeşi Serdar Uzel’e öncülük ederek Jersey Adası’nda ayrı ayrı, Lüksemburg’da da birlikte off-shore şirketi kurdu. Önder Uzel’in para trafiğini dışarıya taşımak, Uzel Holding’i tek başına yönetmek amacıyla yurt dışında kurduğu şirketlerin sayısı giderek arttı, neredeyse "örümcek ağı"na dönüştü. Uzel Grubu’na bağlı şirketlerden dışardaki şirketlere dönük trafik arttı.

SERDAR UZEL’İ DE DIŞLADI: Belirli süre anne Türkan Uzel ve kız kardeş Şafak Kibar’a karşı erkek kardeşi Serdar Uzel’i yanında tutan Önder Uzel, bir süre sonra, Uzel Holding’i tek başına yönetir hale geldi. Serdar Uzel, dışlandığını görünce annesiyle kızkardeşinin yanına geçmeyi yeğledi.

KAYYUM ATANDI: Tüm bunlar olurken, Önder Uzel’in Uzel Holding’i tek başına yönetme operasyonunu durdurmak amacıyla anne Türkan Uzel önderliğinde açılan davalar Yargıtay’a kadar uzandı. Sonunda Tuzla Asliye Hukuk Hakimliği’nden Uzel Holding A.Ş.’ye kayyum atanması kararı çıktı. Ancak, holdinge kayyum atanması da Uzel Ailesi’ndeki kavgayı dindirmeye, Türkan Uzel cephesini rahatlatmaya yetmedi. Ayrıca Önder Uzel de, Tuzla Asliye Hukuk Hakimliği’nin kayyum atama kararına itiraz edip, karşı dava da açtı. Açılan davaların Türkan Uzel lehine sonuçlanması halinde, anne ile kızı Şafak Kibar’ın holding hisselerinin toplamının yüzde 50’yi aşabileceği belirtiliyor.

60 milyon doları kullandı, gerginlik daha da arttı

UZEL Holding ortaklarından Önder Uzel’in başta anne Türkan Uzel olmak üzere ailesinin diğer bireylerini en çok rahatsız eden adımı, toplamı 60 milyon doları bulan bir kaynağı tek başına yurt dışındaki şirketlerine doğru yönlendirmesi oldu. Türkan Uzel, Serdar Uzel ve Şafak Kibar, açtıkları davalarda Önder Uzel’in söz konusu 60 milyon dolarlık kaynağı Uzel Holding’in Türkiye’deki şirketlerine yeniden aktarmasını istedi.

Uzel Grubu imzasıyla çıkan ilanı görünce şaşırdılar

UZEL Ailesi’nin anne Türkan Uzel’in cephesi, 5 Nisan 2007 günü gazetelerde çıkan "Kamuoyuna Duyurulur" başlıklı ve "Uzel Grubu" imzalı ilanı görünce şaşırdı. İlanda özetle şöyle deniyordu:

Uzel Holding A.Ş.’nin yönetimine 29 Mart 2007 itibariyle kayyum atanmıştır. Maalesef söz konusu kayyum, Türk hukuk tarihinde örneği görülmemiş bir şekilde, Uzel Holding’e tedbiren, yasaya aykırı şekilde, yetkisi ve görevi olmayan Tuzla Asliye Hukuk Hakimliği tarafından atanmıştır. Bu kararın hukuka aykırılığı kısa sürede kanıtlanacağı gibi, ilgililer hakkında gerekli yasal işlem ve başvurular yapılmıştır.

Uzel Holding A.Ş. iştiraki olan Uzel Makine Sanayi A.Ş. hisseleri, alınan reforganizasyon kararı uyarınca, Uzel AGRI NV’ye devredilmiştir. Grubumuzun tarım makineleri ünitesinin Türkiye ve Türkiye dışındaki tüm faaliyetlerini tek bir çatı altında toplayan bu karar, küresel rekabette güç kazanmayı ve grubun yapısını güçlendirmeyi hedeflemektedir. İlanın Türkan Uzel cephesini şaşırtan yanı, Uzel Holding’te kayyum bulunmasına rağmen, ilanda "Uzel Grubu" imzasının kullanılması oldu.

Ahmet Uzel Vakfı’nı iki kardeş kurmuş

UZEL Holding’in bugünkü hissedarları arasında görünen Ahmet Uzel Vakfı, Önder Uzel ve Serdar Uzel tarafından kuruldu. Önder Uzel, burada da ’tek başına hareket’ yetkisini kendi üzerine aldı. Bazı şirketlerin bir bölüm hisseleri de Ahmet Uzel Vakfı’na devredilmiş gösterildi.

Uzel Makine’yi Hollanda’ya devrettiğini borsada duyurdu

UZEL Holding’te anne Türkan Uzel’in karşı çıktığı operasyonlardan biri de Uzel Makine’nin Hollanda’daki Uzel AGRI NV’ye devri oldu. Bu durum İMKB’ye 2 Nisan’da şöyle duyuruldu: "Uzel Holding, Uzel Makine’ye ait 8 milyar 323 milyon 91 bin 125 adet hisseyi, hisse başına 2.72 Ykr olmak üzere toplam 226 milyar 388 milyon 79 bin 60 YTL bedelle Uzel AGRI NV’ye devretti. Yapılan bu işlem sonucu, Uzel Tarım Makineleri Ünitesi Uzel Agri çatısı altında toplandı. Devredilen hisselerin şirket sermayesine oranı ise yüzde 83.19."

Kayyum Tarakçı itiraz etti

UZEL Holding’e 26 Mart’ta kayyum olarak atanan Hızır Tarakçı’nın 2 Nisan’da İMKB’ye gönderdiği açıklamada, hisse devrinin yetkileri kaldırılmış Uzel Holding yönetim kurulu üyeleri Önder Uzel ve Bedirhan Çelik tarafından yapıldığı belirtildi. Kayyum açıklamasında, "Bu işlem Uzel Holding’in içinin boşaltılmasına yönelik bir faaliyet olup, Uzel Holding’in ve diğer hissedarlarının çıkarlarına açıkça aykırılık teşkil etmektedir" denildi.

Dışarda ’örümcek ağı’ örüldü Uzel’de aile kavgası büyüdü

ÖNDER Uzel’in Uzel Makine’ye yaptırdığı açıklamada, kayyumun sadece Uzel Holding’te yetkili olduğu, Uzel Makina’nın yönetiminde bir yetkisi bulunmadığı savunuldu. Bu arada holding kayyum atanmasının hukuki dayanağı olmadığı gerekçesiyle itiraz davası açtı. Duruşma 18 Nisan’da yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!