Güncelleme Tarihi:
UYGULAMADA DİŞLER BU ŞEKİLDE GÖRÜNÜYOR
Altın kolaylıkla şekil alabilen bir maden. Vücutla uyumlu bu maden, ilk kez Almanya'da 1997 yılında ortodontik tedavide kullanılmaya başladı. O tarihten bu yana da diş çarpıklıklarının düzeltilmesinde hekimlerin ve hastaların tercih ettiği bir uygulama haline geldi.
Yöntemin adı Incognito Altın Kişiye Özel Braket Tel sistemi. Ülkemizde de yaklaşık bir yıldır uygulanıyor. Bu tedaviyi klasik yöntemden ayıran en önemli özelliği, dişlere yapışan materyalların dişin ağızdan görünen kısmına değil iç yüzüne uygulanması. Dolayısıyla estetik kaygısı önde olan hastalar özellikle tercih ediyor. Yöntemi başarıyla uygulayan Ortadonti Uzmanı Dr. Elif Gündüz'e sorularımızı sorduk:
"Hastanın ağzının üç boyutlu fotoğrafı çekiliyor, bilgisayar ortamına aktarılıyor. Bir profil oluşturuluyor ve bu profil Almanya'daki merkeze gönderiliyor. Merkez, gönderilen profile göre tedavide kullanılacak malzemeleri altından yapıyor. Kişiye özel bu altın malzeme 4/5 hafta sonra hekimin eline ulaşmış oluyor." diyen Gündüz, artık dünyada yaygın olarak bu yöntemin kullanıldığını söylüyor.
Braketler fabrikasyon olmadığı için, dişe yapıştırılmasının çok kısa sürdüğünü de vurgulayan Gündüz, "Bu hekim için bir avantaj. Malzeme hastanın dişlerine hemen uyun sağladığı için hastanın da koltukta harcadığı zaman kısalıyor. Başarı şansı çok yüksek, çünkü ağız, diş ve çene yapısı en ince detayları gözetilerek ölçüler çıkarılıyor" diyor.
Çocuklarda ve yetişkinlerde rahatlıkla kullanılıyor
Altının kullanılması tedavinin maliyetini, bütün dünyada altın fiyatlarında yükselen eğilimi hesaba kattığımızda biraz yükseltiyor. Ancak yöntemin dişlerin iç yüzeyine uygulanıyor olması maliyeti gözardı ettirebiliyor. Dişler düzelirken dışardan bakan hiç kimse ortodonti tedavisi olduğunuzu anlamıyor. Bu yüzden çok estetik.
Peki bu yöntemin hiç mi olumsuz tarafı yok. Klasik yöntem yanak içlerinde geçici hasar oluşturuyor. Bu yöntemde de hastanın dilinde hassasiyet ve vuruk oluşturuyor. Yemek yerken dişlerde geçici hassasiyet oluşabiliyor.