Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2007 22:22
İsviçre’nin Fribourg Kantonu’nda yaşayan Pedodontist Doç. Dr. Gamze Erdoğan ve ekibi, 5-18 yaşlarındaki toplam 1690 çocuğa uygulanan koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleriyle, diş çürüğü sayısını Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü hedefin çok altına düşürmeyi başardı.
Okullara yönelik diş hekimliği hizmeti veren Marly ve Cillar-sur-Glane Klinikleri’nin direktörlüğünü sürdüren Doç. Dr.Erdoğan, "Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Bölgesi’nde 12 yaş için 2010 hedefi, DMFT’nin (çürük, eksik diş, dolgu, toplam diş sayısı) 3olması. Biz DMFT’yi 1.21’e kadar indirmeyi başardık. Aynı yaş grubunda çürüksüzlük oranı yüzde 84" diyor.
BENİM DEĞİL SİSTEMİN BAŞARISIFribourg kantonunda diş kontrollerinin düzenli olarak yaptırılması zorunlu. Daimi dişlerdeki tedaviler mutlak yapılıyor. Belediyeler, okul diş hekimliği servislerine yardımcı olmak zorunda. Aileler de çocukların tedavilerini yaptırmakla mükellef. Doç. Dr. Erdoğan, "Aslında bu benim değil, sistemin başarısı. Diş kliniklerimiz okul kompleksinin içinde. Randevularımızı okul saatlerinde veriyoruz. Böylece aile ve çocuklar, zaman veya para kaybı yaşamıyor. Senelik kontroller sırasında çocuğun sadece ağız diş sağlığını değil, ailenin çocuk üzerindeki sorumluluk ve görevlerini yerine getirip getirmediğini, istismara uğrayıp uğramadıklarını da kontrol ediyoruz" diyor.
Türkiye’deki çocukların ağız ve diş sağlığı karnesi2004’te Hacettepe Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Türkiye’de Ağız ve Diş Sağlığı Profili Raporu’na göre, ağız ve diş sağlığı çocukluktan itibaren bir sorun. Çürük ve diş kaybı sıklığı kırsal bölgelerde, dolgulu dişlerse kentlerde daha yüksek. Ağız hijyeni yetersiz, hiçbir yaş grubunda diş hekimine düzenli gidilmiyor. İstanbul Diş Hekimleri Genel Sekreteri Ahmet Gürbüz, "Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları her yaş grubunda görülebilir. Tedavi edilmezse, şiddetli ağrıya, enfeksiyona, fonksiyon ve estetik kaybına, dişsizliğe yol açabilir ve yaşam kalitesini bozar. Ağız ve diş sağlığı sorunu yaşayan çocuklar, rahat konuşup gülemediği zaman kendine güveni ve okul başarısı da etkilenir" diyor. İşte rakamlar:á 5 yaşındaki çocukların yüzde 69.8’inde en az bir çürük diş, yüzde 73’ünde tedavi edici hizmet ihtiyacı, yüzde 2.1’inde en az bir dolgulu diş, yüzde 3.4’ünde diş kaybı var.á 12 yaşındaki çocukların yüzde 9.4’ünün dişfırçası yok, yüzde 1.2’si diş fırçasını ailenin diğer bireyleriyle paylaşıyor, fırçası olanların yüzde 26.8’si günde iki, yüzde 22.1’i günde bir, yüzde 31.1’i ara sıra dişini fırçalıyor.Yarısı hiç diş hekimine gitmemiş. Diş hekimine en sık gitme nedeni yüzde 55.2’yle çekim, yüzde13 ile ağrı, yüzde 12.5 ile dolgu. á 15 yaşındakiçocukların yüzde 30’u daimi dişlerde tamamensağlıklı diziye sahip, yüzde 26.6’sında çürük ve sonuçlarından etkilenen 4 dişi var. Tedaviye ihtiyacı olanların oranı yüzde 65.2.