Dilini ve parmaklarını yedi

Güncelleme Tarihi:

Dilini ve parmaklarını yedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2009 10:27

Tıpta nadir görülen rahatsızlıklardan biri olarak görülen ağrıya duyarsızlık sendromu olan bir bebek dilini yedi.

Tıpta nadir görülen, ağrıya karşı duyarsızlık hastası bebek dilinin ucunu koparıp, parmaklarını yedi. Mardinli bir ailenin M.E, adlı bebekleri dişleri çıkmaya başladıktan sonra dilinin ucunu, ardında da parmaklarını yemeye başladı. Bebeğe Mardin’de yapılan muayenenin ardından kendisine daha fazla zarar vermesini engellemek için Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diş Hekimliği Periodontoloji servisine sevk edildi. M.E. bebeğin bebeğin nadir görülen bir sinir sistemi hastalığı olan Konjenital analjezi hastası olduğunu belirten Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Behiye Bolgül, bu tür hastaların dişleriyle kendisine zarar verdiğini söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Behiye Bolgül, bebeğin kendilerine geldiğinde dilinin ucunu kopardığını ve parmaklarına ciddi zarralar verdiğini belirterek, bebeğin söylenenleri yapacağı yaşa kadar kendisini koruyacak plakayı dişine yerleştirdiklerini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Bolgül, “Mardin’den hastanemize sevk edilen ailenin 20 aylık bebekleri dilini ve parmaklarını yiyince, konulan teşhisin ardından bize geldiler. Çocuk ağrıya karşı duyarsız olduğu için herhangi bir acı duymadan vücuduna zarar verebiliyor. Bu rahatsızlık, genellikle iğne yapılırken çocuğun acı duymamasıyla fark ediliyor. M.E’nin ailesi de bunu fark etmiş, çocuk daha önce çok sık ateşli hastalık geçirmiş. Çocuk bize getirildiğinde, ön dişleriyle dilinin ucunu koparmış, parmaklarına zarar feci zararlar vermişti. Şimdi parmakları iyileşti, ancak dilindeki zarar kalıcı. Belki ileride konuşmasını kısmen etkileyecek” dedi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Nuri Özbek, ‘Konjenital analjezi’ (Ağrıya karşı duyarsızlık) adı verilen bu hastalığın oldukça nadir görüldüğünü, çoğunun zihinsel engelli olduğunu söyledi. Hastalarının dişlerinin çıkmasıyla birlikte kendilerine zarar vermeye başladıklarını ve derin, zor iyileşebilen yaralar açtıklarını söyledi. Prof.Dr. Özbek, “Çocuk kendisine söyleneni algıladığı yaşa gelinceye kadar farklı önlemler alınabilir ancak bu tür hastaların çoğu zihinsel engelli. Hissetmedikleri için kendilerine her şeyi yapabilirler. Ve kalıcı zararlarada yol açabilirler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!