Güncelleme Tarihi:
25 Şubat, UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras sözleşmesi için danışman sivil toplum örgütü olarak tanınan SAT tarafından, 2010 yılından beri yedi kıtada Dünya Commedia dell’Arte Günü olarak kutlanıyor. 1993’ten bu yana faaliyet gösteren SAT, son üç senedir çağdaş Commedia dell’Arte’nin İtalyan ve yabancı temsilcilerini bir araya getirip aralarında gösterilerin, workshop’ların, konferansların da olduğu çok sayıda etkinliği hayata geçiriyor.
Bu sene dördüncü yaşına girecek Uluslararası Dünya Commedia dell’Arte Günü etkinliklerinin başkentiyse İstanbul seçildi. Etkinlikler kapsamında; İtalyan halk tiyatrosu geleneği Commedia dell’Arte’de kullanılan ‘mask’ın geleneksel ve yenilikçi kullanımları ve farklı ülkeler arasındaki kültür alışverişleri aracılığıyla, bugün kendini çok daha yolunu kaybetmiş hisseden günümüz insanının evrensel davranışlarına ait gerçekler, ilişkileri ve çelişkileri tekrar gözden geçirilecek.
İtalya, Portekiz, İngiltere’den gelen yabancı sanatçılarla birlikte yerli sanatçılar da 25 Şubat günü, değişik gösteriler, performanslar, konferans ve gösterilerle sanatsal becerilerini ortaya koyup, İstanbul okullarının ve üniversitelerinin öğrencileriyle buluşacaklar. Üstelik, İtalyan ve Türk kurumlarıyla işbirliği içinde çalışan Teatro ricerche tarafından hazırlanan etkinlik takvimi kapsamında, 27 ve 28 Şubat gösterimleri dışında tüm etkinlikler ücretsiz olacak. Gelin, birlikte etkinlik programına bir göz gezdirelim...
PROGRAMDA NELER VAR?
17 ŞUBAT
Pinokyo (Oyun): 15.30–19.00 / İtalyan Kültür Merkezi
Le storie deir Comici (Oyun): İtalyan Lisesi
Maske Sergisi: Lise öğrencileri tarafından hazırlanan sergi İtalyan Kültür Merkezi’nde gezilebilir.
19 ŞUBAT
Karnaval: 13.00-14.00 / İtalyan Lisesi
22-23-24 ŞUBAT
Commedia dell’Arte Workshop’u: Eğitmen: Mario Gallo / Kumbaracı50
25 ŞUBAT
Maske ve Aktör: Uygulamalı Konferans, 13.00-14.30 / İtalyan Lisesi
Portekiz’den FC Produçoes Teatrais’i temsilen Filipe Crawford.
Maske Sergisi Açılışı: 16.00-20.30 /İtalyan Kültür Merkezi
Sergide Avrupa’dan ustaların maske işleri gösterilecek.
Doğu Batı Arasında (Konferans): Geleneksel tiyatrodan Commedia dell’Arte’ye.
Astuzie di Covello (Oyun-İtalya): Compagnia Opera Prima, 19.00-20.15 / İtalyan Kültür Merkezi
Zavallı uşak Covello kendini bir çıkmazın ortasında bulur ancak onca düzenbazlıktan sonra her şeyi yoluna sokar. Covello amacına ulaşmıştır ama ulaştığı noktada elinde kalan nedir? 1995’te Latina’da kurulan Opera Prima, 1999’dan beri Francesco Gigliotti yönetiminde Arte tiyatrosunun dinamo plastik yönü üzerine araştırmalarına devam ediyor.
Family Album (Oyun-İngiltere): International Society of Communication and Drama, 18.00-18.30 / Asmalı Sahne
Pantalone, Âşıklar, Capitano, Zagna ve Arlecchino’nun hiç de psikiyatriste benzemeyen birinin koltuğunda ailelerindeki sorunları çözmeye çalışmasını anlatıyor.
Arlecchino al Bagno (Oyun-İstanbul): Tiyatro Barbone, 19.00-19.45 / Asmalı Sahne
2011’de Barış Kıralioğlu’nun sanat yönetmenliğinde Türk-İtalyan gösteri sanatlarını ve sanatçılarını İstanbul’da buluşturmak üzere kurulmuş olan Tiyatro Barbone’den tek kişilik bir gösteri. Banyoda kapalı şişman bir Arlecchino’da deneysel bir monolog. Oyunda Barış Kıralioğlu rol alıyor.
Servi e Padroni (Oyun-İtalya): Tiyatro Barbone ve Teatro ricerche ortak yapımı, 20.00-21.00 / Asmalı Sahne
Arlecchino ve hâlâ açlık. Uşaklar ve hâlâ efendiler. Ama açlık hâlâ var. Aybike Turan, Yiğit Can Bahçeci, Nükhet Akkaya, Duygu Serin ve Barış Kıralioğlu’nun rol aldığı oyunu Mario Gallo yönetiyor.
Le nozze di Arlecchino (Konferans-Oyun-İtalya): Teatro ricerche, 21.10-21.55 / Asmalı Sahne
Arlecchino ve Peri Morgana arasındaki ironik çatışma bir anda Mim, Clown ve çağdaş Commedia dell’Arte teknikleri aracılığıyla kadın-erkek ilişkisinin komik hikâyesine dönüşüyor.
27-28 ŞUBAT
Büyünün Gözleri (Oyun-İstanbul): İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 20.00 / Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Oyun yazarı Mehmet Murat İldan’ın sahnelenen ilk oyunu ‘Büyünün Gözleri’, Hülya Karakaş tarafından sezon başında sahneye kondu. Borç batağına düşen Kont Monteverdi, eski günlerine dönebilmek ve tek varlığı olan kızını zengin bir tüccarla evlendirebilmek için büyü yaptırır. Ancak hiçbir şey planladığı gibi gitmez. Entrika, bencillik ve çıkar ilişkilerinin sevgi üzerinde kurduğu tahakkümü hicveden oyun, genç yazar Mehmet Murat İldan’a Kadıköy Belediyesi Oyun Yazma Yarışması’nda birincilik ödülü de kazandırmıştı.